OSLO: Gjennom tre uker høsten 2014 har dittOslo-redaksjonen kåret 100 grunner til å elske Oslo.

Reaksjonene har vært mange, blant annet sier Mini Jacobsen følgende:

- Hadde du spurt om selve byen, så hadde jeg hatt mange positive ting å si. Men deter vanskelig å skryte av oslofolk.

Vi mener nå at om du ikke liker en eneste av de hundre grunnene vi har listet opp under, ja, da har du det nok best hjemme.

For Oslo er byen som har alt, her har vi storbyliv, et mangfold av kulturer og nasjonaliteter, landets kuleste uteliv, marka, sjøen, parker, gourmetrestauranter og festivaler. For å nevne noe.

Les også: - Oslohatet er beskrevet i Bibelen

I juni ble Oslo kåret til verdens tiende beste by å bo i, men da Virke før sommeren 2014 ville undersøke hvordan folk så på Oslo, var det kun 29 prosent av dem som ikke bor i byen som sa at de kunne tenke seg å bo her.

Kun 33 prosent av de som ikke bor i byen, svarte at de kunne tenke seg å jobbe i Oslo, mens kun 30 prosent kunne tenke seg å studere her.

Les også: - Det er bare de bitre og ensomme som ikke har flyttet til Oslo

Men for Oslo-folk er byen selve paradis.

Hele 8 av 10 av byens egne borgere svarer at de er svært godt fornøyd med å bo i Oslo, og at de trives godt med å bo her, i følge Oslo kommunes egen trivselsundersøkelse.

Vi mistenker at kunnskapen om byen er for liten, og derfor gir vi deg her vår helt egen guide til byen vi er så glad i; 100 grunner til å elske Oslo!

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

100. Frognerstranda:

Selveste innkjøringen til Oslo om man kommer vestfra. Synet som møter dem som kjører inn til byen er flott, med båter, strand og vann. Strandlinjen strekker seg fra Bygdøy til den innerste delen av Frognerkilen, med Kongen, Dronningen og slottet Oscarshall vakkert plassert i landskapet, er dette en perle i fjordbyen Oslo.

Det er jo ganske stilig at dette er det første man ser når man kommer inn til hovedstaden.

99. Middelalderparken:

Kommer du kjørende til vår fagre hovedstad fra sydøst, fungerer Middelalderparken som en vakker velkomst på høyre side. Plassert midt i Middelalderbyen Oslo (en del av Gamlebyen), er den både rekreasjonsområde for nærmiljøet med grønt gress, skyggefulle plasser under de store trærne, og et vannspeil som riktignok gjør mer nytte som pen utsikt enn badeplass, og en viktig del av Oslos historie. Ruinene minner oss om hvordan byen en gang var, og skulle du bli sulten eller tørst av alle inntrykkene, anbefales også en liten spasertur bort til Ladegården og den engelske hagen, der du kan nyte vått og tørt på en av byens fredeligste uteserveringer.

98. Gratis trening i parkene:

Du trenger slettes ikke å betale skjorta for å komme i form i hovedstaden. En rekke parker har fått gratis treningsapparater, blant annet Tufteparken på St. Hanshaugen eller treningsapparatene, som bydelen plasserte ut for noen år tilbake i Sofienbergparken (bildet). Anleggene er åpne døgnet rundt, passer for alle og er helt gratis.

97. Frognerseteren:

Like ovenfor Holmenkollanlegget ligger dette ærverdige trebygget. Opprinnelig var det en seter her, som tilhørte Frogner Hovedgård, men i dag er det restaurant med uteservering. Hovedrestauranten ble oppført i 1891. Her kan du få servert god norsk husmannskost, men aller mest kjent er nok den fagre setra for sin eplekake. Den er intet mindre enn legendarisk - og verdt et besøk i seg selv. Frognerseteren er et ypperlig utgangspunkt for både gåturer og skiturer, og for dem som trives best med en kjelke mellom beina, anbefaler vi Korketrekkeren - Oslos lengste akebakke, som er 2 kilometer lang, og går helt ned til Midstuen. Og du vet at du slipper å dra kjelken opp igjen? Du kan nemlig skli rett inn på t-banen, og ta den opp igjen til Frognerseteren!

96. Stensparken Café:

Naboene betegner gjerne Stensparken som "hagen min". Og hva er vel bedre med en cafè i hagen? Mat og drikke blir servert fra en campingvogn, og utserveringen ligger rett ved vannspeilet i parken. Dette er en skjult perle også for mange Oslo-folk. Nedre del av Stensparken domineres av vakre Fagerborg kirke, men om du tillater deg selv å bli litt andpusten, er det verdt turen opp på toppen til cafeen. Rett og slett idyllisk.

95. Nøklevann:

Denne badeperlen ligger i Østmarka, like ved Bøler og Bogerud, og ligger 164 meter over havet. Her er det godt tilrettelagt for å nyte en varm sommerdag, med både toaletter, baderampe og stupebrett. Tidligere var dette vannet drikkevann, og i dag har det status som "reservedrikkevann" for byen. De gode nyhetene er at det sjelden brukes, så her er det bare å kaste seg ut i på varme dager. Området rundt vannet er velegnet for tur også, både sommer og vinter. Vårt tips; Bruk t-banen!

94. Kolonihagene:

Visste du at Portveien 2 har vært feriehjem for Oslo-folk siden 1912? Og ikke nok med det, til sammen 1.600 parseller med små hytter er samlet i byens totalt ni kolonihager, den første anlagt i 1907. Samtlige ligger midt i etablerte boligstrøk. Disse er også åpne for publikum for øvrig, som på Rodeløkka for eksempel, hvor det ligger en offentlig park med café midt i hagen. Hagene er så koselige at vi nesten sporenstreks setter oss på liste for å få kjøpe. Det er tross alt opp mot 20 års ventetid ...

93. Kaffebyen:

Oslo-folk elsker kaffe, og vi elsker at vi kan nyte vår kaffe på et vell av kaffebarer rundt om i byen. I 2012 - bare 18 år etter at den første kaffebaren kom til byen - ble Oslo kåret til en av verdens ti beste kaffebyer av USA Today. Vi mener nå byen er den beste kaffebyen, og enten du liker mørkbrent, lysbrent, kraftig, mild, søt, bitter eller krydret har Oslos mange baristaer noe å by på. Og visste du at Oslo har en egen verdensmester i baristakunst? Tim Wendelboe heter han, og har sitt eget brenneri med café på Grünerløkka.

92. Sagene lunsjbar:

Vet du hva en drosjefrokost er? Om ikke bør du ta turen til legendariske Sagene lunsjbar å prøve. Ja, egentlig bør du det om du et hva det er også. Drosjefrokosten har lunsjbaren alltid servert, kanskje helt siden 1800-tallet, da de gamle kuskene spiste her. To egg, bacon og stekte poteter inneholder den, og er like fristende nå som da. Lunsjbaren ble pusset opp i 2007, og har blitt et kjærkomment tilskudd til bydelens restaurant- og uteliv.

91. Stortinget

At Stortinget ligger i Oslo ser vi på som en selvfølge. Hvor ellers skal landet styres i fra?

Stortinget er det viktigste symbolet på at Oslo er landets hovedstad, noe vi naturligvis setter stor pris på. Regjering og nasjonalpolitikk bør styres fra hovedstaden, det er så og si udiskutabelt i våre øyne - Oslo er landets desidert største by med over dobbelt så mange innbyggere som Bergen.

I tillegg er Stortinget et flott bygg. Det tok hele fem og et halvt år å bygge, før det sto klart våren 1866.

Les også: «Oslo har blitt så utrygg at man ikke vet om man kommer levende hjem igjen»

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

90. Bankplassen:


Bankplassen er kanskje byens flotteste plass, og trolig den med aller mest historie. Snur du deg rundt her ser du blant annet Samtidsmuseet, Arkitekturmuseet og Oslo eldste restaurant, Engebret café. Bankplassen ligger litt skjult inne i Kvadraturen, men har du først oppdaget den, kommer du tilbake igjen og igjen og igjen ...

89. Restaurant Schröder:

En vaskeekte brun kafè på St.Hanshaugen, og Harry Holes stamsted. Restauranten har holdt til i Waldemar Thranes gate siden 1956, og dette er et av få steder du får flesk og duppe, biff med løk, kjøttkaker og stekt makre. Upretensiøs husmannskost på rutete duk, og ja, du kan få et glass melk til, selv om de fleste stamkundene nok foretrekker et snitt eller to. En deilig, nostalgisk perle vi håper aldri forandrer seg.

88. Rommensletta skulpturpark:

Groruddalens egen skulpturpark ligger på Rommensletta, ved Kristoffer Robins vei. Området var en gang Oslos søppelfylling, men takket være Groruddalssatsingen fikk alle bydelene i området sin egen park. Skulpturparken ligger like ved blokkbebyggelsen, og er en kjærkommen oase for piknik, kulturelt påfyll og ikke minst lek for de minste.

87. Torshovdalen:

Det gigantiske parkområdet mellom Torshov, Sinsen, Rodeløkka og Rosenhoff, er kanskje den parken med best utsikt over byen. Og visste du at om du kryper lengst opp i nordøstre hjørne, så har du sola lenger enn de fleste andre parker? På vinterstid er parken med den naturlige hellingen perfekt som akebakke. Skulle du være i det spreke hjørnet, anbefaler vi å jogge rundt og på tvers, dalen har nemlig en rekke små gangveier. Ja, og kunst! Dalen har selvsagt også kunst, sist ut var det gigantiske dukkehode til Marianne Heske, som er plassert på platået midt i parken. Og ikke bare det, parken er også brukt til sykkelritt!

86. Kaffe på vent:

Oslo er byen der en kaffekopp betyr kjærlighet for fremmede. Vi elsker at Oslo er en by som har kafeer som tilbyr "kaffe på vent", altså der du kan betale for en ekstra kaffe, som cafeene senere deler ut til noen som ikke har mulighet til å betale selv. Så vidt vi vet er et Søstrene Conradi på Bislett og Carinas smak til behag på Tøyen som har omfavent konseptet så langt. Det burde flere gjøre, synes vi!

85. Stovner Rockefabrikk:

I det vesle, røde trehuset på Stovner kan ungdom fra hele byen komme for å lage musikk, og stedet er beskrevet som en musikalsk heksegryte. Her kan ungdom både øve og kurses. Ryktene skal ha det til at man også kan se kjente musikere i gangene i ny og ne, da stedet har et godt pre-produksjonslokale. Rockefabrikken er rett og slett kul! Og den gir ungdommen fri muskalsk utfoldelse.

84. Spikersuppa:


Midt i sentrum ligger Spikersuppa, som er en delvis kommunalt og delvis statlig eiet park, som aldri noen sinne skal bygges ut (helt sant!). Til grunnlovsjubileet i år ble parken utvidet ytterligere, med toaletter laget av kunstnere! Vinterstid er skøytebanen kanskje byens vakreste eventyr, mens fontenen på sommerstid er et yndet sted å dyppe føttene når byen blir litt for varm.

83. Cricketbanene:

Vi elsker at Oslo omfavner idrett som ikke har lang tradisjon her i landet. I stedet for å henvise cricketspillerne til lurvete gressmatter, sørger Oslo for å bygge skikkelige anlegg, som gjør byen til et mekka for den tradisjonelle britiske sporten, som har spredt seg særlig i Asia. På Bjørndal, Stovner og Ekeberg finner man cricketbanene.

82. Munch-museet:

Hundre år etter at Norges mest kjent kunstner, Edvard Munch, ble født, åpnet museet viet hans arbeider. Og det midt på Tøyen, der kunst i mangemillionersklassen neppe frekventerer de mange hjem. Dét gjør det jo bare ekstra kult, at kunstens høyborg er lagt midt i blokkbebyggelsen på østkanten. Om noen år skal museet flytte, men bygget blir og kunsten holder seg i bydelen. Det digger vi.

81. Ruth 66:

Om du elsker USA og 1950- og 1960-tallet er dette stedet for deg. Vi elsker Ruth66 fordi de klorer seg fast i Torshovgata år etter år, og gir oss mulighet til å kjøpe verdens kuleste gaver - både til oss selv og andre. Her finner du nips du garantert ikke finner andre steder i byen, og så blir man jo så glad av alle fargene, mønstrene og humoren.

Les også: - Oslohatet er beskrevet i Bibelen

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!


80. Svarttjern

Midt i mellom alle de store blokkene på Romsås ligger det en idyllisk badeplass. Her kan varme sommerdager nytes og det er godt tilrettelagt med toaletter, griller, sitteplasser og rampe ut i vannet. Det skulle man kanskje ikke tro, sånn midt innimellom alle betongbygningene i Groruddalen?

79. Valkyrie plass:

Plassen heter egentlig Valkyrieplassen og ligger mellom Bogstadveien og Sørkedalsveien. Tidligere var det t-banestasjon her. Midt i mellom hektisk trafikk og gående er det i dag en liten, sjarmerende park med oppsiktsvekkende mange benker per kvadratmeter! Her kan man ta en pust i bakken etter shoppingen, eller en burger på Valkyrie Grill rett ved siden av.

78. Hagebyene

Vet du at det er elleve hagebyer i Oslo? Ullevål Hageby er nok den mest kjente av dem, og det er den største i hele landet. Her er det over hundre bygninger, med til sammen 600 leiligheter. I tillegg er det kontorer, butikker og cafeer her. Hagebyene ble planlagt som «hus for smaakaarsfolk», det vil si at arbeiderne skulle ut av kasernene og inn i sunne boliger med bedre plass og egen hageflekk. Men så ble de jo så fine, at det i all hovedsak var middelklassen som sikret seg en bit av hagebyidyllen. I dag er de blant byens mest populære boligstrøk med en kvadratmeterprisene i byens øverste prisskikt.

77. Christiania Torv:

Gapestokk og vannpost er byttet ut med kafeer på gateplan, fontene og trafikk. Christiania Torv har fått kommunens pris for god byarkitektur i 2003, men det vi liker aller best er de nevnte restaurantene og kafeene i nostalgiske omgivelser. Her er eldgamle bygninger, for eksempel Gamle Raadhus - nå restaurant, men faktisk tidligere rådhus i Oslo. I tillegg finner du gamle steder som Handsken og Skansen, til de nyere Café Celsius og Stormkjøkkenet. En perle på sommerstid!

76. Sydstranda på Ulvøya:

«Sørlandet i hovedstaden» betegnet noen dette stedet, da de tipset dittOslo-redaksjonen om det. Ingen dum betegnelse på denne badeplasen som ligger helt sør på Ulvøya. Dette er den eneste badeplassen i Oslo, hvor man må betale inngangspenger, men det er fordi Ulvøya Vel holder den ved like. Det er uansett verdt å ta seg en dukkert her eller hoppe fra stupetårnet.

75. Thereses gate:

Hovedgata på Bislett, Thereses gate, har i mange år vært en litt glemt sentrumsgate. I 2014 ble den ettertrykkelig satt på dagsorden i hovedstaden, i et omstridt prosjekt der gateparkeringen ble fjernet. Vi lar den debatten ligge, og velger heller å hylle denne fantastiske gata. Her finner du nemlig et sjeldent utvalg av butikker, som spenner mellom antikviteter, bakerier og cafeer, klær, smykker, bøker og jernvare. For å nevne noe. Til å være en sentrumsgate er det få kjeder og oppsiktsvekkende mange små unike perler av noen butikker. Gata har brede fortau, og de siste månedene har den blitt utsmykket med benker i ymse varianter, ballonger, girlander og blomsterpotter.

74. Strøm-Larsen

Strøm-Larsen er Oslos eneste pølsemakermester! I tillegg får du alt du kan tenke deg av kjøttvarer, delikatesser og pålegg her. Slakterbutikken er en institusjon på Torshov med sin 110 år lange historie. Denne startet for øvrig da innehaver av en slaktebutikk på Løkka, Ida Strøm møtte en kollega fra vest, Oskar Larsen. Kjærlighet oppsto, og familiebedriften var et faktum. Den drives nå av deres barnebarn, Alf Strøm-Larsen. Har du lyst på en ekstra koselig lille julaften anbefaler vi å kjøpe juleribba her. Husk å bestille, og smør deg med skikkelig god tålmodighet. Om du er utenfor ved åpningstid, kan du være så heldig at din kølapp gir deg ribbe etter et par-tre timer. Vel verdt ventetiden er det, dog!


73. Teaterplassen:


Teaterplassen på Grønland spratt opp i forbindelse med utbyggingen av Grønlandskvartalene i 2006. Stedet har blitt en favoritt for både nærmiljø og tilreisende, med sine mange uteserveringer. Mange er de som har drukket lønningspils på Oslo Mekaniske, spist gourmet på Vognmand Nielsen eller tatt en kaffe på Evita kaffebar (Bydel Gamle Oslos egen kaffebarkjede!). I tillegg får du sushi, tyrkisk og italiensk her, for å nevne noe.

72. Maaemo:


Maaemo åpnet dørene i 2011. Etter bare 14 måneders drift ble de tildelt to stjerner i den ærverdige Michelin-guiden, noe som var historisk - ingen annen nordisk restaurant har gått fra null til to stjerner tidligere. Riktig så velfortjent er det også. Nå må du punge ut med en kvart månedslønn eller så for et herremåltid på Maaemo, men du verden for en opplevelse. Her får du retter, smaker og ingredienser du ikke visste om tidligere, laget av et fantastisk kokketeam, og servert av et særdeles hyggelig personal. Liker du det nordiske kjøkken og i særdeleshet gourmet, er det bare å begynne å spare. Og så liker vi ekstra godt at byens beste restaurant ligger på ei bru på Grønland!


71. Vålerenga og Klanen:


Norges beste fotballag, Vålerenga, er en solid grunn til å elske Oslo. Ingen har bedre supportere, ingen har bedre lagfølelse. dittOslo.no elsker breddeidrett, men vi kan ikke unngå å elske at vi også har et eliteserielag, som forsværer vår ære på gressmatta. Riktignok er det noen år siden vårt kjære Vålerenga hevdet seg i toppen av norsk fotball, men vi elsker dem ikke noe mindre av den grunn. Tvert i mot. Med sine 101 år har de bidratt til akk så mye fotball- og supporterglede. Ære være!

Les også: - Alle hater de som er størst og kulest, sånn er det bare

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

70. Frank Znort Quartet på Blå

Ikke bare har Oslo verdens største kvartett (de teller minst et dusin), men jammen spiller de ikke gratis hver eneste søndag - året rundt. Det er på Blå det skjer, med mottoet «we fuck up your mondays». For alle som har tatt en helaften med FZQ, er det lett å forstå hvor mottoet kommer fra, men vi mener bestemt det er verdt en litt slapp mandag, mot en heidundranes konsert på søndag kveld. Det er litt vanskelig å sjangerbestemme FZQ, men om vi sier et sted mellom ska, jazz og reggae, har du muligens skjønt tegninga.

69. Oslo Vinterpark:

Riktignok kan vi ikke skilte med høye fjell i denne byen, men det betyr ikke at vi ikke driver med vintersport. I Oslo Vinterpark er det et eldorado for den slags, med både Tryvann-anlegget og Wyller, i tillegg til at de driver Varingskollen Alpinsenter. Enten du foretrekker tradisjonelle alpinski, snowboard eller telemarkski, er det mulig å boltre seg her. Anleggene til sammen har 24 nedfarter, 16 heiser og cirka 300.000 besøk per vintersesong.

68. Bogstad Gård:

Bogstad gård ligger idyllisk til ved bredden av Bogstadvannet, og ved inngangen til Sørkedalen. Gårdens historie skriver seg tilbake til 1300-tallet, da dette var en tidligere storgård i Aker herred. I moderne tid er gården gjort tilgjengelig for allmuen, med café, butikk og museum. På Bogstad er det også dyr, til glede for de minste. En rekke arrangementer skjer også på Bogstad, blant annet sauens dag, åpen gård, bakedag og ikke minst Jul på Bogstad.

67. Vigelandsparken:

Vi kan ikke velge hundre grunner for å elske Oslo uten å ta med Vigelandsparken. Skulpturparken har gjort sitt for å sette Oslo på kartet og den er kanskje byens største turistatraksjon. Sinnataggen er kanskje parkens største kjendis, men vi synes hele anlegget er fantastisk, vi da. Vigelandsanlegget omfatter 320 mål inne i Frognerparken, og inneholder tilsammen 214 skulpturer av Gustav Vigeland.

66. Youngstorget

Et helt torg fullt av tilbud! Her er det restauranter med mat for enhver, brune puber, trendy puber og kulturelle puber. I tillegg har flere av dem uteservering. Som om det ikke var nok er det markedsboder med alt fra alpakkaull, russiske skjerf og smykker til hjemmelaget syltetøy og tacos. Plassen brukes ofte til arrangementer og konserter, eller til demonstrasjoner og appeller. Youngstorget er et naturlig samlingspunkt, og er arnested for noe av det beste innen uteliv i Oslo.

65. Sørenga:

Sørenga er en av Oslos ferskeste bydeler, og ligger utenfor Bjørvika, langs Mosseveien. Halvøya har de siste årene fått en rekke boliger, og i sommer åpnet også badebrygga like utenfor boligene - perfekt for et kveldsbad med Oslos «skyline» i bakgrunnen. På Sørenga har det også kommet et lite knippe restauranter og cafeer, og du kan spasere enkelt hit fra Sukkerbiten utenfor Operaen, på en sjølagt gangbru.

64. Karl Johans gate:


Vi kommer jo ikke utenom selveste paradegata - Karl Johans gate. Mellom Oslo Sentralstasjon og Det Kongelige Slott, finner du en haug av shoppingmuligheter, fra rimelige kjedebutikker til eksklusive designere på Paleet. Restauranter og uteserveringer kryr det av, og spesielt de to siste somrene har øverste del av Karl Johan vært en av våre sommerfavoritter med Karl Johan Sommerservering. Karl Johans gate er riktignok kjent blant Oslo-folk som turistgata - og har tradisjonelt ikke blitt frekventert flittig av byens egne borgere. Men med sommerservering, og fantastiske shoppingmuligheter fra øst til vest er vi parate; Vi skal ta gata vår tilbake!

63. Oslo Mikrobryggeri:

I Holtergata er det en oase for ølelskere. Bryggeriet introduserte oslofolket for mikrobrygget øl allerede i 1989. Faktisk var de det første av denne type bryggeri i Skandinavia. De jobbet i realtivt hard motvind de første årene, med bryggerigigantene som motstandere, men øltørste oslofolk har endelig fått øynene opp for mikrobrygget spesialøl, og nå har en rekke andre pubbryggerier fulgt etter. Vi elsker dem alle sammen, men velger å hylle Oslo Mikrobryggeri, som sto kampen av alene i så mange år. Takk!

62. Folkemuseet:

Norsk Folkemuseum er landets største museum. Ikke nok med det, museet er det eneste som har landsdekkende samlinger fra helt tilbake til 1500-tallet. Folkemuseet på Bygdøy ble grunnlagt i 1894 og kan skilte med verdens første friluftsmuseum. Her er det nok kulturarv å få med seg. Alle Oslo-borgere har vært her på skoletur, og husker kanskje aller best de gammeldagse sukkertøyene du kan kjøpe i et lite kremmerhus. De er her fortsatt, men i tillegg kan du nå også få et innblikk i ei vaskekte Obos-blokk, med autentiske leiligheter fra begynnelsen av forrige århundre til begynnelsen av dette.

61. Ullevaal stadion


Nasjonalarenaen og Vålerengas hjemmebane. Og selvsagt skal nasjonalarenaen ligge i Oslo. Det burde det ikke herske tvil om i det hele tatt!
Det som har skjedd på gressmatta på Ullevaal stadion har fått oss til å juble, til å gråte, til å le og til å bli ømme av kjærlighet. Selvsagt er Ullevaal en av grunnene til at vi elsker Oslo. Kun én gang i året holder vi oss borte; Når det er cupfinale uten Oslo-lag på banen.

Les også: - Selvsagt skal Oslo ha nasjonalstadion. Ferdig snakka.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

60.Elvene

Lysakerelva. Alnaelva. Akerselva. Ljanselva. Sånn for å nevne noen av dem. Det er nemlig mange elver i byen og de er en god grunn til å elske Oslo. De senere åra har blant annet Alnaelva og Akerselva fått kraftig oppgraderinger, og fremstår nå som sammenhengende parker tvers gjennom byen. Har du ikke fått med deg lysvandringen langs Alnaelva eller Akerselva enda, så er det absolutt å anbefale, men ettersom det ikke er før til neste høst, synes vi du burde ta på spaserskoene og ta turen så fort som overhode mulig.

59. Astrup Fearnley-museet:

Renzo Piano tegnet dette bygget på Tjuvholmen, og for et byggverk! Det ble ferdigstilt i 2012, og strekker seg over vannet på holmen. Museet består av flere bygg, og noe av kunsten kan du også nyte fra utsiden. Midt i bygget ligger Tjuvtitten, som er et eget utsiktstårn, åpent for alle. Det opprinnelige museet ble åpnet i 1993. Da det flyttet til Tjuvholmen, var det Dronning Sonja som åpnet det. Her er det både norsk og internasjonal kunst.

58. Funkis på Holtet:

Få spisesteder er så legendariske som Funkis på Holtet. Stedet har eksistert under ulike eiere siden midten av 1930-tallet, og har en helt spesiell posisjon i nabolaget. Da Funkis kro la ned i 2008 var det sorg i lokalmiljøet, som manifisterte seg i støttekonsert og underskriftskampanje. Etter noen år med sushi i lokalene, gjenåpnet Funkis som diner tidligere i år, og nå nyter du fantastisk amerikansk mat (la oss gjenta, FANTASTISK amerikansk mat) med dertilhørende drikke. Servicen er upåklagelig, og vi digger at Funkis på nytt er et samlingssted utenfor bykjernen.

57. Kampen:

Trehusforstaden Kampen oppsto mellom byutvidelsene i 1859 og 1878. Ett år senere brant en del av den, og ble erstattet av murgårder. Likevel er det trehusene som fortsatt er det mest karakteristiske med Kampen. Midt mellom Jordal, Vålerenga og Tøyen ligger dette fantastiske stedet, som er en liten småby i storbyen. Det er mye historie på Kampen, blant annet har det vært slag mellom arbeidere, soldater og politi her, men vi elsker det først og fremst fordi en del av den gamle bebyggelsen er bevart her. Ja, og så har vi nesten ikke lyst til å røpe det, men Kampens egen bistro, er kanskje Oslo koseligste.

56. Folketeaterpassasjen:

Folketeaterpassasjen ligger mellom Youngstorget og Storgata. Tidligere lå Operaen her, men etter at Folketeateret overtok har også passasjen fått nytt liv. Nå ligger det en rekke spisesteder inne i passasjen, blant annet Burger bar, Grilleriet og Schiller tapas, og du verden så koselig det er her. Enten du velger å sitte ute i selve passasjen - der du kan nyte folkelivet som passerer, eller om du prøver en av de mange lokalene innendørs, så kan vi garantere en opplevelse av de sjeldne.

55. Luksusshopping:

Louis Vuitton, Mulberry, Gucci, Bottega Veneta. Det er bare noen av butikkene i områdene ved Akersgata og Slottsgatene. Enhver storby bør vel ha dette tilbudet? Det er Søylen Eiendom som står bak "luksusgaten", som var klar i 2013. Det er fortsatt forventet mer luksus, da flere av de kjente motehusene skal flytte inn i lokalene i området i årene som kommer.

Men luksus kan man få flere steder, for eksempel Aker Brygge og Paleet. Det er bare å bla opp lommeboken.

54. Izakaya:

Izakaya betyr noe sånt som sted for alkohol, og var opprinnelig navnet på steder der man solgte sake. I Japan er det en samlebetegnelse for en type taverna, der det selges småretter, sammen med drikke. Selvsagt må vi ha en i Oslo også, og dette er en av byens kanskje særeste - og kuleste - barer. Japansk popmusikk dundrer fra høytalerne (det vil si, det er ikke sååå høyt altså, men om du ikke kan språket, hender det at du føler deg æresskjelt av stemmen i høytaleren), mens de herligste retter serveres til nydelig japanske drinker. Om du ikke har prøvd, vet du hva du må gjøre.

53. Damstredet:

Hvor koselig kan det bli? Damstredet kunne blitt omdøpt til "den sjarmerende gaten". Her er det trehus fra perioden 1810-1860 på hver side av den brosteinlagte gaten. I disse husene har blant andre Henrik Wergeland, arkitekt Heinrich Ernst Schirmer og forsvarsminister Nils Christian Irgens bodd, og nå skulle vi egentlig ønske at vi bodde der. Mens vi venter på synkende boligpriser og fetere lommebok, nyter vi Damstredets ro og skjønnhet til fots.

52. Guttas på Frogner:

«Det er ikke den ting du ikke får tak i Oslo», sa en av våre kollegaer, da vi jobbet med denne lista. Det er selvsagt sant, og er det fjernstyrte biler, båter eller fly du er på jakt etter, ja, da er Guttas på Frogner din godtebutikk. Henrik Grann heter mannen bak disken, som er gründer av Guttas. Han blåste liv i den gamle butikken, og fikk i samme slengen levd ut sin egen pasjon. Heldigvis er han ikke alene om lidenskapen, her er det nemlig stadig fullt av folk. Vi digger at det er liv laga å dyrke hobbyene sine i Oslo!

51.Bait-un-Nasr moské


Kirker, kapell, templer, moskeer og synagoge. Ingen skal si at Oslo ikke tar vare på innbyggernes tro og kultur. I Oslo er det flere religiøse bygg, det synes vi er stas. Spesielt fin synes vi Nordens største moské er, Bait-un-Nasr på Furuset. Den lyser opp der den tårner over Furuset senter. Muslimene som tilhører Bait-Un-Nasr, ahmadiyyaene, har også en litt vanskelig historie, som gjør at vi synes det er fint å gjøre litt ekstra stas på dem. De har nemlig tradisjonelt ikke vært særlig anerkjent blant muslimer selv, mange ser faktisk på dem som kjettere eller ikke-muslimer. At de i 2011 kunne åpne sitt eget gudshus her i Oslo, synes vi derfor er fantastisk, og viser hvor inkluderende byen vår er.

Les også: - Det er bare de bitre og ensomme som ikke har flyttet til Oslo

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

50. Grefsenkollen

Grefsenkollen restaurant troner på toppen av Oslo - i alle fall nesten. Her har du utsikt over Sørkedalen, vestsida av byen og Maridalsvannet - ja, du kan faktisk se helt til utsiden av bygrensa. Så langt trenger vi jo ikke å se, vi konstaterer at selve restauranten har mat anbefalt av Michelin, sjarm til tusen, strålende uteservering, samt at utearealet hver juni huser en av byens mange fantastiske festivaler; Over Oslo.

49. Kulturkirken Jacob:

Vi elsker at Oslo er så gode på å utnytte staselige bygg, og Kulturkirken Jacob er kanskje det kuleste av dem alle. Kirken ble lagt ned som menighetskirke på 1980-tallet, men er fortsatt et vigslet kirkerom. I 2000 åpnet den imidlertid som kulturscene, og har siden huset et tallrikt antall konserter og kulturaktiviteter. Vi har ikke sett det selv, men vi våger å tro at dette kanskje er scenen med det mest spesielle backstage-området, selv om kanskje de fleste artistene foretrekker noe annet enn altervin på raideren.

48. Ekebergsletta:

Ekebergsletta er Oslos største parkområde, og her er det så mye forskjellig at den bare må på listen. Fotball, cricket, RC-bane, gård, rideskole, skoler, camping og hageby. Og ikke minst, Norway Cup - verdens største fotballturnering. Hvert år kommer folk fra hele verden for å spille fotball her, men til daglig er dette et av Oslos mange fantastiske friområder, der folkehelsa holdes i hevd.

47. Tveten gård:

Den som tror at Tveita handler om høyblokker og gjengkriminalitet, har åpenbart ikke vært på Tveten gård. Den ligger et par minutters gange fra de høyeste blokkene, og huser parkkvelder, frokostklubber og kulturkafè. Her er det stadig liv og røre, og en fin møteplass for både barn og eldre. Det som skiller denne gården fra andre, er driften. Her er det ingen poteter i bakken eller kuer på fjøset. Den er til for oslofolk som vil ta en kaffekopp eller matbit, eller kanskje få litt kulturelt påfyll. Ja, og så er det hester her da!

46. Gutta på Haugen:

Oslofolk har sans for kvalitet, og ingenting gjør oss så glad, som når vi kan fråtse i gourmet. Gutta på Haugen har både kortreiste og mer internasjonale delikatesser, vi nevner for eksempel fersk kaffe, brød, pasta, skinker og oster, krydder, urter og grønnsaker. Selv kaller gutta seg et matsmykke. Det er vanskelig å være uenig i det.

45. Frøken Dianas salonger:

To damer har viet sin karriere til å sørge for at storbyens kvinner og menn kan kle seg i perler fra fordums tid. Frøken Dianas salonger disponerer et sjarmerende lokale i Markveien på Grünerløkka, og er trolig byens beste på vintageklær. Her finner du ikke rusk og rask fra bunnen av kleskapet til noens grandtante, her er det håndplukket kvalitet i alle ledd. Vi elsker at Oslo er så stor at disse nisjebutikkene har livets rett.

44. Vestkantbadet:

Trolig Oslos minste, mens også byens eldste bad. Selve bassenget er på 12,5 meter, med vakker utsmykking på veggene. Avlukkene er faktisk fra 1932, og det er Per Krohg som er mannen bak utsmykkingen. Her finner du også badstu, aromaterapi, vanngymnastikk og spa.

43. Miniøya:

Fem år på rad har Miniøya blitt arrangert i Tøyenparken. Dette er festivalen som tar de yngste festivaldeltakerne på alvor, og selv om det er barna som er hovedgjester, er dette en kul festival for foreldregenerasjonen også. Den perfekte balansen mellom rockelakk, sukkerspinn og ansiktsmaling på den ene siden, og knallbra bookinger på konsertscenen på den andre, gjør dette til en av grunnene til at vi elsker Oslo. Byen som vet at også ungene vil ha kvalitet.

42. Akershus Festning:

Jada, vi vet at Oslo ikke er den eneste byen med en festning. Men vi mener nå likevel at Akershus Festning er den fineste i landet. Det som før var et krigsfort er nå blitt en idyllisk perle med museer, omgitt av rekreasjonsområder. Festningen har status som nasjonalsymbol fordi den var sete for konge- og statsmakt, og fordi det har skjedd både viktige og dramatiske hendelser på området. Det siste året har også det gamle fengselet på Akershus blitt gjort om til restaurant, Festningen, med uteservering som kanskje har byens feteste utsikt ned mot Rådhuskaia og Aker Brygge.

41. Barcode:

I 2000 ble det bestemt at «nye Oslo», skulle ligge i Fjordbyen. I åra som kom var det ikke få runder med utbyggere, byplanleggere, demonstranter, forkjempere og politikere, før det ble bestemt at totalt 12 blokker skulle ligge i Bjørvika. Selv om Oslos vesle skyline ikke er helt ferdig ennå, betyr ikke det at vi ikke elsker at vi har en by som omfavner så spennende arkitektur.

Les også: - Høyhusene har vært bra for Oslo

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

40. St. Olavs plass

Denne plassen er formet som en irregulær femkant, med fem gater strålende ut fra hvert hjørne, hvorav St. Olavs gate er gjennomløpende. Den er helt unik sådan! '

I 1864 ble plassen oppkalt etter ingen ringere Olav den Hellige.

Plassen i seg selv er flott, men vi digger også at det er så mye bra rundt plassen. Her finner du utesteder som Tekehtopa og Izakaya, den fantastiske lunsjsjappa Blings, teateret Edderkoppen og en rekke småbutikker.

Om du ikke vil bruke penger anbefaler vi å nyte folkelivet fra en av de mange benkene!

39. Voldsløkka:

Voldsløkka er et av byens største friområder for lek og idrett. Her finnes flere sandvolleyballbaner, fotballbaner og lekeapparater, og etter en laaaang politisk behandling, er planene snart klare for å bygge kunstis-/landhockeybane, skatehall, matchbane for fotball, OBIK-hall samt garderobeanlegg og klubbhus.

Voldsløkka ligger midt mellom Ullevål, Bjølsen og St. Hanshaugen, og tar du turen hit en vakker sommerkveld mangler det i alle fall ikke på liv.

Grusveien rundt Voldsløkka er en yndet joggeløype, og så fort snøen kommer blir joggeskoa byttet ut med ski. Dette er lavterskel-idrett for folket!

38. Bislett stadion:

Visste du at stadion er åsted for 14 verdensrekorder på skøyter og over 50 verdensrekorder i friidrett? Her har det vært skøytearena, mens det nå er fotballarena, friidrettsarena og innendørs løpebane inkludert fire sprintbaner.

I tillegg holdes flere konserter her. Det er blitt arrangert EM, VM, OL og fotballcuper her, og hvert år er stadion hjem for legendariske Bislett Games.

Vi synes jo det er ganske kult å ha et så verdenskjent idrettsanlegg midt i et boligstrøk, og kanskje spesielt fordi hvem som helst kan komme hit for å trene på løpebanen.

37. Tjuvtitten:

Det er klart vi har vårt eget utkikkstårn midt i byen. Tjuvtitten er en del av Astrup Fearnley-anlegget på Tjuvholmen, og her får du oversikt over hele sentrum og vel så det for en skarve 20-kroning.

Glassheisen løfter deg 54 meter opp i det 90 meter høye tårnet, og herfra har du 360 graders skue utover byen og fjorden.

På vei til toppen passerer heisen noen av Oslos mest eksklusive boliger, men effektivt nok sotes vinduene, slik at beboerne får fred. Når du kommer på toppen kan du imidlertid ta en liten sniktitt på de fantastiske takterrassene.

36. Alex Sushi:

Sushi er visst ikke bare en hype. I Oslo finner man den rå maten flere steder, men vi må virkelig si at vi digger Alex Sushi. De åpnet en god stund før maten ble allemannseie her til lands, og har nå fått status som en av byens beste.

I mer enn ti år har de fôret nordmenn med rå fisk, maki og annen sjømat, og dette er noe annet enn rask fisk i plastboks fra et hull i veggen.

Alex leverer sushi av ypperste kvalitet, og alle som har prøvd, vet at sushi aldri helt blir det samme igjen, etter et besøk her. At man kan sitte ved baren og se kokken tilberede godtbitene er en ekstra bonus.

35. Kjerkeberget:

Man trenger egentlig ikke reise ut av byen for å få seg en topptur. Oslo har sin helt egen topp! Nå er det vel egentlig en ås, men den er likevel byens aller høyeste punkt.

Kjerkeberget er 631 meter over havet, og ligger i Nordmarka. Det er bare å få på seg turklærne, og ta en tur inn i de dype skoger. Ja, vi sa dype. Størsteparten av Oslo er som kjent skog, og Kjerkeberget ligger en god spasertur unna høyblokker og asfaltjungel.

34. Mathallen:

I 2012 fikk Oslo endelig et tempel for dem som har mat som sin religion. Det er ganske mange av oss faktisk, og når vi får muligheten til å både kjøpe, smake og drikke på ett og samme sted, ja, da er jo lykken nesten fullkommen.

Vulkan, der Mathallen ligger, har blitt en av Oslos nye, attraktive bydeler med hoteller, uteliv, restauranter og butikker.

Ved siden av ligger Akerselva miljøpark, og på ekstra regnfylte dager anbefaler vi en tur ned i Smelteverket i kjelleren. Sørg for å få bord ved vinduet, og ta en pils mens du nyter synet av den frådende Akerselva. Visste du forresten at samme sted har Norges lengste bardisk? Det skal jo ikke mer til for å gjøre oss glad.

33. Botanisk Hage:

Botanisk Hage fyller 200 år i år, og for dem som tror Tøyen er en ghetto, blir nok dette en forfriskende overraskelse.

Her finner du 8.500 plantearter fra ulike deler i verden, fordelt på park og veksthus.

Naturhistorisk museum og zoologisk museum har også tilhold i parken, samt Tøyen hovedgård, der du kan få deg en kaffekopp eller litt bakverk. Kanskje Oslos koseligste hage, og spektakulært uansett årstid.

32. Nationaltheatret:

Her har det vært mye dramatikk, tårer, latter, barnlig moro! Oslo er kjempeheldig som har Nationaltheatret, som har eksistert i over hundre år.

Det er Henrik Bull som er arkitekten bak dette fantastiske bygget, som har fem scener.

Faktisk var dette den første scenen som begynte å sette opp norsktalende teaterstykker. Fortsatt er scenen en institusjon for alle som elsker scenekunst, blant annet med den årlige Ibsen-festivalen.

Vi digger at Nationaltheatret også utvikler seg, blant annet ved å sette oppå Christopher Nielsens «Verdiløse menn» på hovedscenen - i flere omganger.

31. Over 200 nasjonaliteter i én by


Oslo huser godt over 200 nasjonaliteter fra hele verden, og vi elsker dem alle som én.

Byen er landets mest inkluderende - se bare på hvor mange som vil bo her. Oslo er tross alt den byen som vokser mest i hele Europa. Nå begynner det riktignok å bli litt trangt med husrom, men vi lover hjerterom til alle som har lyst til å bo her, og så ler vi litt hånlig når alle de der ute i det ganske land, tror innvandrerne er skyld i alt som er fælt her i byen.

Vi vet jo at det ikke er sant, og så vet vi jo også at det egentlig ikke er spesielt fælt her.

Les også: - Ingen grunn til å frykte at islamister vil styre Oslo

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!


30. Lille Herbern

En sommeridyll Koster-folket kan misunne oss! Lille Herbern ligger på ei lita øy, en to minuters fergetur utenfor Bygdøy. Dette er trolig det stedet i byen der du nyter sommeren aller, aller best. Med fantastisk beliggenhet med utsikt mot Oslofjordens innseiling, hav på alle kanter, uteservering og nydelig mat og drikke, er dette et sted en lun sommerkveld absolutt bør oppleves. Hvem trenger å dra til sørlandet, liksom?

29. Bohemen:

Når Klanen ikke er på kamp, så er de her - på Bohemen. Her samles fotballsupportere og livsnytere for å se kamper, med en kald pils i hånda. Her er det skjermer nok, så inntil fem kamper kan vises samtidig. Billig pils får man også her, og så er man nesten garantert et utested av folk som også elsker Oslo. Hver fredag og onsdag er det quiz.

28. Huk:

Strandløvenes favoritt. På varme sommerdager spilles popmusikk langs vannkanten, mens venner bruker dagen på sol, bading og litt mer sol. Her er det mulig å bade fra både brygge, svaberg og strand, og det er mulig å boltre seg med både sand og gress mellom tærne. Litt bak badestranda er det badminton- og volleyballbane. Skal du være ekstra dristig, så ligger det en naturiststrand i området også, og skulle du bli sulten eller tørst, så anbefales Hukodden restaurant, kanskje spesielt for å nyte ettermiddagen etter en lang dag på stranda. Lounge-følelsen på uteserveringen, kan lett som bare det dra tankene mot Cannes eller andre sydligere byer.

27. O. Mysterud:

I Oslo får du tak i absolutt alt. Altså, her kan man finne nisjebutikker med det lille rare i, store kjeder og mye annet. Uansett hva du trenger å handle inn, så kommer du til å få tak i det i Oslo. Vi er veldig glad for dette, og må derfor trekke fram vår egen isenkram her i Oslo.
O. Mysterud heter den, og ligger sentralt plassert på Sagene. Mysterud er en sånn butikk som selger alt du trenger, og alt du ikke visste at du trenger, men som du nå gjerne vil ha. Her får man umiddelbart en følelse av fordums tid, når man stiger inn dørene, og heldigvis er det like hyggelig her, som i en norsk film fra 1950-tallet.

26. Granittrock:

Dette må være en av de kuleste gratisfestivalene som finnes. Det er ingen aldersgrense, den går over to dager, det er god plass og hele familien kan dra hit. Og ikke minst, det hele foregår i Lillomarka. Granittrock ble startet mellom blokkene på Grorud, av lokale ildsjeler, men vokste seg etter hvert så stor at de like gjerne lagde Arena Lillomarka. Her har lokale artister stått på scenen sammen med store navn som Turboneger, Big Bang og CC Cowboys. Vi foreslår en applaus for gjengen bak Granittrock også - vi elsker de lokale ildsjelene som gjør slike ting mulig.

25. Holmenkollen:

Vi innrømmer at vi var litt skeptiske, da det gamle Holmenkollen-anlegget skulle erstattes av et nytt før Ski-VM i 2011. Heldigvis var det ingen som skuffet oss, og vi minnes det fantastiske arrangementet for snart fire år siden, hver gang vi titter opp i åsen, og ser den grå siluetten der oppe. Området rundt, med både Midstubakken, skiløypene, kapellet og anlegget for øvrig, er en favoritt både med og uten arrangement, og vi digger at verdens beste by også er en vintersportsby!


24. Pigalle og Olympen («Lompa»):

Dette er egentlig en hyllest til alle de utelivsaktørene som har investert millioner for å ivareta de mest legendariske utestedene i Oslo. Pigalle og Lompa var av de første ut - og antakeligvis de største. Én million kroner brukte gründer Nevzat Arikan på å pusse opp de gigantiske maleriene på Lompa. I tillegg har han sørget for å bevare stilen, både i ølhallen på Lompa og i etasjen over, på den knallrøde nattklubben Pigalle. Flere aktører har de siste åra latt seg inspirere av trenden med å gjøre gammelt til nytt, vi nevner for eksempel Tranen, Ivars kro og Ekebergrestauranten.

23. Geitmyra:

I 2009 kom kokk Andreas Viestad tilfeldigvis spaserende forby Geitmyra. Det ble starten på et stykke matkultur midt i Oslo sentrum. En idé, en konseptkonkurranse og en 20-årig leiekontrakt senere kunne Viestad & co starte undervisning for de yngste. Nå er det daglig undervisning av barn og unge som lærer om bærekraftig mat, matopprinnelse, dyrking, smak og tilberedning. Og for dere som hevder at Oslo-folk tror maten kommer fra butikken, så må vi bare få avkrefte noen myter; På Geitmyra deltar de minste i slakting, luking og høsting. Som om det var rart, liksom.

22. Tøyenbadet:

Tøyenbadet har vært åsted for mange østkantungers svømmebragder. Med fantastisk beliggenhet midt i Tøyenparken, er dette en favoritt for barnefamilier, sommer som vinter. Det er utebad på taket, innebad under. Stupetårn er det også her, for de aller mest vågale. Tanken på at dette om få år skal utvikles til et badeland, gjør oss ikke mindre glad.

21. Europride


La oss være ærlige; Oslo er den byen i landet som har størst forutsetning for å lage et vellykket Europride. Hvert år arrangeres Oslo Pride (tidligere Skeive dager. anm.jour.) i juni, men i 2014 ble dette arrangert av den europeiske festivalen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. Selve The Europride Parade, startet på Grønland - du vet der folk som ikke kjenner byen tror ekstremistene holder sitt jerngrep over alt som er norskt. Vel, nå er dette siste også ganske ukjent for oss, men Europride Parade ble i alle fall omfavnet, og vi elsker at byen vår har rom for alle. Her fjerner vi like gjerne båsene, og beiter i steden i fellesskap.

Les også: Oslo er de homofiles mekka

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!


20. Trikken

- Da jeg var liten gledet jeg meg til å besøke farmor og farfar i Oslo. For det eneste jeg ville var å kjøre med trikken, det var det beste jeg visste.

Minnene over kan nok flere kjenne seg igjen i. Det er noen år siden setningen over ble sagt, men det er så fint sagt, og vi kjenner oss fortsatt godt igjen. En tur med blåtrikken er en sightseeing gjennom Oslos gater. Verken bane eller buss kan måle seg med trikken. Skyv bort hverdagen, og nyt byen, enten det er på Frogner, Torshov, Løkka eller midt i sentrum. Vi elsker å kjøre trikk, og så er det jo ganske fint å tenke på at man er miljøvennlig samtidig.

19. Jacobs på Holtet

Jacob's på Holtet er en institusjon for matinteresserte i Oslo. Butikken ble startet i mars 1933, og har siden levert ferskvarer av ypperste kvalitet til både nærmiljø og byen for øvrig. Her får du fisk- og skalldyr, kjøtt, grønt og ost fra ferskvaredisk, i tillegg til et enormt antall råvarer du ikke får andre steder. De produserer også et eget merke, og Jacobs driver også catering, om du ønsker maten levert hjem.

18. Freddy Larssens frisørsalong

I 1971 åpnet Freddy Larssen dørene til herrefrisørsalongen i Grønlandsleiret. Her har han klippet herremenn i alle aldre, og han holder det fortsatt gående, 43 år senere! Vi synes det er kjempekult at stedet og mannen fortsatter holder koken, i en verden der frisørsalonger er big business, og er overtatt av de store kjedene. Her er det ingen timebestilling, det er bare å dukke opp, og håpe at Freddy har tid til å trimme manken. Mange har sittet i frisørstolen her, alt fra fattige studenter til Ari Behn.

17. Gatekunst

Selv en regntung og trist dag kan lyses opp. Og det gjør gatekunsten! Det er fem lovlige graffitivegger i Oslo, og for vår del kunne det godt blitt flere av dem. Den eldste kjente taggen i Oslo er laget av motstandsbevegelsen under andre verdenskrig, i følge Oslo Museum. Det var likevel noen år senere, på 1980-tallet, at gatekunsten gjorde sitt inntog. Og hvem har vel ikke humret over den legendariske «sædfuck»-taggen på Bøler?

Nå skal det sies at vi ikke er blodfans av formålsløs tagging på annen manns eiendom, men at vi digger de store veggmaleriene, graffitiene og gatekunsten i bybildet. Symbolikken på en levende by, blir så tydelig når gatekunsten fornyes og endres. På bildet ser dere et av bildene til serietegneren Jason, på et hus i Kolstadgata på Tøyen.

16. Ekebergparken

Oslo-folk elsker byen sin, men innimellom må vi rope litt høyt når noen foreslår å endre den. Sånn var det også da Christian Ringnes etablerte skulpturpark i Ekebergskogen. Men da parken var klar, ble det også klart at dette er en fantastisk folkepark, som har gitt byen vår et nytt, etterlengtet friområde - tilgjengelig for alle. Her er blant annet to restauranter, Ekebergrestauranten og Karlsborg spiseforretning, skog og natur, skulpurer og kultur. Her får du dyp skog, fantastisk utsikt, nesten uberørte stier og opparbeidet turvei, i tillegg til de mange fantastiske skulpturene. Vi liker det!

15. Olaf Ryes plass

Oslo har mange plasser, og en av de kanskje aller mest levende er Olaf Ryes plass i hjertet av Grünerløkka. I tillegg til å være en grønn lunge, er dette åsted for diverse markedsdager, valgkamper og arrangementer. Det er innimellom tivoli her, det er et hjørne der byens løse fugler trives aller best, og rundt hele parken er det yrende uteliv og shopping. Variert sådan, her får du blant annet sybutikk, t-skjorte-butikk, interiørdesign og en egen cigarbutikk, og om du vil spise kan du nyte pizza, kaffe, burger, fisk, kjøtt, vin, øl eller kanskje en pulled pork fra Løkkas eget eldhus? Olaf Ryes plass blir aldri kjedelig!

14. Bruktmarkedet i Birkelunden

Vi er veldig glad i å shoppe, men hvem trenger butikker i regulert åpningstid? Hver søndag er det bruktmarked i Birkelunden, der du får kjøpt brukskunst, interiør, klær, bøker og møbler. Ymse kvalitet og likeså pris er det, men tar du deg god tid kan du finne noen skikkelige fine skatter her. Og så er det jo riktig så miljøvennlig å kjøpe brukt, da!

13. Olsen på Bryn

Olsen på Bryn er like brunt som det er legendarisk. Her er det stadig vekk konserter, blant annet spilte 1980-heltene i TNT her for noen måneder tilbake. Kjøkken og bar med alle rettigheter er det selvfølgelig, og det varmer hjertet vårt at et sted som Olsen har fulle hus til stadighet, selv om det ligger et lite stykke unna sentrum. Alle bydeler burde ha en Olsen på Bryn!

12. Norwegian Wood

Oslo er Norges overlegent beste festivalby, og Norwegian Wood er en av våre favoritter. Festivalen er ikke av de største i omfang, men noen av verdens største artister har stått på scenen her, og festivalledelsen er ikke redd for å booke litt annerledes enn mange andre festivaler. Rod Stewart har headlinet her, det samme har Kent, Arcade Fire, Madrugada, Ringo Starr, Nick Cave og Tom Petty. For å nevne noen. Det naturlige amfiet gjør det til en perfekt konsertscene, og dette er virkelig festivalen for å se - ikke bli sett. Herlig uprentensiøs stemning, fullstappet av musikkinteressert mennesker i alle aldre.

11. Norges eneste storby

Ingen over, ingen ved siden og langt ned til neste. Oslo er en storby av internasjonalt kaliber, og for hver eneste nye bygning, nyåpning og restaurering øker statusen som storby. Vi elsker at det er mulig å gjemme seg bort, være fullstendig anonym, samtidig som det bor nesten 650.000 mennesker her, som man kan bli kjent med hvis man vil. Med sine 15 bydeler har Oslo en enorm variasjon, og en rekke sentrumsområder, der følelsen av å være en metropol i aller høyeste grad er gjenkjennelig.

Les også: - Dette er Norges eneste storby

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

10. Sagene bryggeri


På plass nummer 10 ligger Sagene Bryggeri, som åpnet dørene tidligere i høst. Årsaken er at nykommeren har valgt veien til våre Oslo-hjerter ved hjelp av den svært folkelige pilsen. På svært kort tid har oppmerksomheten vært formidabel, og bryggeriet har endelig fått Oslo-folk til å gå mann av huset for å få tak i et lokalt produkt. Det gjør oss stolte.

Les også: - Endelig har vi fått et eget Oslo-øl

9. Utelivet


Oslo har det beste utelivet i landet. Enkelt og greit. Hovedstadens uteliv slår ganske enkelt samtlige byer i dette langstrakte landet, og det er ingen tvil om at utelivet skal få en egen plass på topp ti listen. Oslo har et pulserende byliv, enten det er lørdag kveld, eller tirsdag ettermiddag. Barer, restauranter og utesteder blir godt brukt. Det er sjelden at byen ligger «død».

Les også: Vi digger Oslos uteliv

8. Bysyklene

I Oslo kan du sette deg på en sykkel omtrent hvor som helst. Plass nummer åtte går til bysyklene. Ikke bare gjør de det enkelt for enhver borger å komme seg rundt, men de er med på å bidra til et bedre miljø. For en drøy hundrelapp i året kan du sykle rundt i Oslo sentrum så mye du bare vil.

Les også: Byen rundt på to hjul

7. Øyene


Du trenger ikke reise til Hellas for å oppleve øyhopping. Det kan du like gjerne gjøre her i Oslo. Oslofolk valfarter til de seks øyene med fergeforbindelse i indre Oslofjord hele sommerhalvåret, og enn så lenge er dette en skjult perle, nesten bare lokalbefolkningen vet om.

Les også: Dra på øyhopping i hovedstaden

6. Torggata


Torggata har gått fra bakevje til trendgate. Siste lørdag i august åpnet «nye» Torggata, etter over ett år med byggearbeider. Gata har i en årrekke nærmest vært et trist skue, men etter åpningen har den over natta blitt en av Oslos kuleste gater med en rekke utesteder, restauranter og butikker. I tillegg har gata nå blitt en gang- og sykkelprioritert gate, med brede fortau og mange benker.

Les også: Over natta ble dette Oslos hippeste gate

5. Øyafestivalen


Fem dager i august er Oslo alltid litt kulere. Det begynte på Kalvøya - i Bærum kommune - i 1999, men heldigvis kom Øyafestivalen seg fort over kommunegrensa, og inn i Oslo, to år senere. For hvert år som går blir Øya litt større, litt morsommere, litt bedre og litt mer miljøvennlig. Vi digger Oslos største festival.

Les også: Landets kuleste festival

4. Parkene


Vi klarer ikke å finne noe negativt med parkene, selv om vi har lett. For bare hør på dette: 95 prosent av Oslos befolkning har et grøntområde innen 300 meter fra der de bor. For langt de fleste er dette området minst 10 dekar stort. Det er enighet i Oslo om at selv om byen vokser mest i Europa, skal vi ikke bygge i parkene - med andre ord, vi er alle sikret grøntarealene også i framtida. Alle parkene er åpne, gratis og til for alle.

Les også: Disse er det umulig å hate

3. 5.000 konserter i året


Ingen andre byer kan vise til samme konsertantall som Oslo. Faktisk er det opp mot 5.000 konserter i året, som arrangeres i Norges hovedstad. Det betyr faktisk at Oslo er den byen i Europa som har flest konserter per innbygger. Enten det er Olsen på Bryn, Rockefeller eller Blå som er fyllt opp, så er det et vanvittig konsertliv her i byen. Og Oslo-folket må være konsert-tørste, for det er stadig fullt, enten det er store eller små artister som spiller.

Les også: Dette er Oslo best på i Europa

2. Fjordbyen

Nesten én mil med havnepromenade er det nest beste med Oslo. Oslo er en fjordby. Det er bare det at de fleste som bor her, glemte det i noen århundrer. Men de siste åra har Fjordbyen vokst fram i all sin prakt, og selv om kanskje ikke hovedstaden er sjøfartsnasjonen Norges ypperste representant, så har byen nå en havnepromenade uten sidestykke i nasjonal sammenheng.

Les også: Fantastiske, nye Oslo


1. OSLOFOLK!

Førsteplassen går til alle som bor i Oslo.

- Menneskene i byen vår er Oslos viktigste "asset", sier Erling Fossen til dittOslo.no.

Vel, vi kunne ikke vært mer enige - derfor går førsteplassen i vår kåring - og dermed vår aller viktigste grunn til å elske Oslo - til alle dere drøyt 630.000 menneskene som bor her, og gjør denne byen til et så fantastisk sted å være!

Les også: Dette er det aller beste med Oslo

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!