RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot pensjonsran

Sist oppdatert:
Regjeringen lurer folk om pensjonsreformen, mener en forfatter. Sjekk hvordan her.

- Kristin Halvorsen driver en omvendt Robin Hood-politikk. Hun vil ta fra de fattige og gi til de rike med den nye pensjonsreformen. Det er skremmende, sier forfatter og journalist Magnus Marsdal til Nettavisen.

TV 2 Sumo:Fenomenet Frp

Marsdal ga nylig ut boka «Frp-koden». Nå er han aktuell igjen med en artikkel i boka «Folkepartiet?», ei bok der forskjellige bidragsytere beskriver hvorfor Frp er blitt Norges nest største parti.

- Skjuler konsekvenser
Marsdal mener at Frps vekst er mulig blant annet fordi venstresiden i norsk politikk går bort fra sine verdier.

Magnus Marsdal mener at det vil komme et opprør mot pensjonsreformen når folk oppdager hva den innebærer.
Magnus Marsdal mener at det vil komme et opprør mot pensjonsreformen når folk oppdager hva den innebærer.

- Pensjonsreformen er et godt eksempel. Professor Ole Gjems-Onstad ved BI, som er skatteekspert, sier nå i sine forelesninger at den eneste grunnen til at vi ikke har hatt et folkeopprør mot pensjonsreformen, er at folk ikke har fått vite hvordan den vil slå ut, sier Marsdal.

- Prester tjener
Han advarer at folk flest vil miste sine rettigheter i den nye pensjonsreformen som partielitene i Høyre, Ap og SV er blitt enige om. Han mener at mange vil tape på den nye pensjonsreformen fordi hovedtanken i reformen er at pensjonsalderen skal øke med gjennomsnittlig levealder. Den som ikke øker sin pensjonsalder, vil straffes gjennom redusert pensjon.

- Men levealderen er svært ulik hos ulike yrkesgrupper. Gjennomsnittsalderen på mannlige renholdsarbeidere og servitører ligger rundt 71 år, mens den er 81 år for mannlige prester. Derfor blir den nye pensjonsreformen så usosial som en kan tenke seg.

- Men Jens Stoltenberg sier at ingen skal bli minstepensjonister i framtiden, og han har også lovet å beholde muligheten for å gå av når en er 62 år (AFP)?

- Selv om Stoltenberg har lovet at AFP skal bestå, så vet vi at regjeringen er nødt til å fjerne den rettigheten hvis pensjonsreformen skal virke. Regjeringens plan er å belønne de som står lenger og straffe de som går av tidlig, og det er uforenlig med dagens AFP-ordning. Problemet er at mange med tunge yrker ikke kan jobbe til de er 70 år. De vil endre opp med både dårlig helse og dårlig økonomi.

Les også: Lover alle økt pensjon

Les også: - Disneypartiet?

Advarer Kristin mot opprør
Nå advarer lederen av stiftelsen Manifest finansminister Kristin Halvorsen (SV) mot å overhøre kritikken av pensjonsreformen.

- Det er en økende mobilisering mot pensjonsreformen på grunnplanet i fagbevegelsen. For to dager siden gikk det største 1. mai-toget i Oslo på magne år, nær 9000 folk, og der var det vært mange plakater mot ”pensjonsranet” å se.

Marsdal mener at Frp nå har lansert en ny retorikk for å utnytte motstanden mot det nye pensjonssystemet til sin fordel.

- Jeg tror ikke SV forstår alvoret i det som er i ferd med å skje. Hvis ikke venstresiden kommer på banen, så vil Frp få monopol på å si at regjeringen tar fra vanlige folk og gir til de som er rikere i verdens rikeste land. I denne saken vil Kristin Halvorsen sin feighet bli Siv Jensen sin stryke, spår Marsdal.

- Frp skjuler også pensjonsfelle
Men Marsdal mener at Frp heller ikke vil sikre at vanlige folk får beholde sin pensjon.

- Frp skjuler at de er for økt pensjonsalder. De holder også skjult at de er imot avtalefestet pensjon (AFP) i hele den offentlige sektoren. Det vil ramme blant annet hjelpepleiere, renholdsarbeidere og søppeltømmere. De skal ikke ha rett til å gå av når de er 62 år etter et hardt arbeidsliv, mener partiet som sier det er for folk flest, sier Marsdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere