RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørndalen må på engelsk-kurs

Foto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kjell Bjørndalen får ett stort problem når det nye StatoilHydro-styret samles. Han snakker ikke konsernspråket.

Kjell Bjørndalen (60) mener han har god internasjonal erfaring, men på ett område innrømmer han at det skorter. Styremøtene vil skje på engelsk, noe Fellesforbundets leder behersker svært dårlig.

- Jeg skal innrømme at jeg har et lite drawback. Men det skal det finnes løsninger på, sier Kjell Bjørndalen til Nettavisen.

- Snakker du engelsk?

- Veldig begrenset. Men jeg akter å tilegne meg den kompetansen, sier Bjørndalen, og røper at han kommer til å gå på kurs.

- Det er måten å løse det på, sier han.

Se innslag på TV 2 Sumo.

Blant de nye medlemmene i styret kommer også engelske Roy Franklin, noe som fører til at alle møtene trolig må foregå på engelsk.

Slo ut Five
Onsdag ble det kjent at valgkomiteen for det nye styret vraket de tidligere Høyre-profilene Kaci Kullmann Five og Anne Kathrine Slungård fra styret. Kullmann Five har vært nestleder i Statoil-styret siden 2003.

Les også: Hudfletter Statoil-vraking
Hele styret: Ap-topp inn i Statoil

Første nestleder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Børge Brende, hevder overfor Dagens Næringsliv at vrakingen skyldes at Five og Slungård har feil partifarge.

- Dette er en ren partipolitisk markering og en takk til Kjell Bjørndalen for lang og tro tjeneste, sier han til Nettavisen.

Surrealistisk
Brende peker på at Five har et bredt internasjonalt kontaktnett, har erfaring fra leverandørsiden i Aker-systemet, og snakker engelsk og fransk flytende.

- Man kan si mye pent om Kjell Bjørndalen. Men å hevde at han øker den internasjonale kompetansen i Statoil faller på sin egen urimelighet, sier Brende.

-Dette er surrealistisk. Han lærer seg jo ikke engelsk på en måned. Den riktige rekkefølgen må være at Bjørndalen først tar språkkurs, så deltar i styrearbeid, ikke omvendt, fortsetter han.

Tombola
Brende krever at næringsminister Dag Terje Andersen og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen snur beslutningen om å kaste Five.

- Det er ikke for sent å snu. Andersen og Enoksen bør beklage overfor Kaci Kullmann Five at de av rene partihensyn kastet henne fra styret, sier han.

Brende mener utvelgelsen av styremedlemmer har blitt til en ren tombola.

- I boksen ligger det representanter fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Det er ikke slik man behandler Norges største selskap, sier han.

Slenger med leppa
Bjørndalen tar bredsiden fra Brende med ro.

- Jeg regner med at han slenger litt med leppa når dette skjer. Men han var tyst når andre fra den borgerlige siden har blitt satt inn i disse vervene, sier han.

Bjørndalen, som tidligere har sittet i bedriftsforsamlingen i Statoil, mener han har den kompetansen som skal til, også fra internasjonalt arbeid.

- Man kan alltids diskutere hvilke personer som har den beste kompetansen. Jeg mener selv jeg representerer en nyttig aktivitet gjennom internasjonale tillitsverv de siste 15 årene, sier han.

Urimelig
Bjørndalen er for tiden leder for føderasjonen av industriansatte innenfor metall og annen konkurranseutsatt virksomhet i Norden, med 1,2 millioner medlemmer.

- Jeg sitter også i den internasjonale metallarbeiderføderasjonens eksekutivkomité, sier han.

Han mener Brendes påstand om at han kommer inn i StatoilHydro-styret som belønning fra Ap faller på sin egen urimelighet.

- Jeg antar jeg har blitt forespurt med tanke på erfaringen jeg har som faglig tillitsvalgt, og at jeg har jobbet i industrien gjennom hele mitt voksne liv før det, sier han.

Forventer engelsk
I Statoil er konsernspråket engelsk, slår avdelingsleder for bemanning i Statoil, Ingrid Hellevik, fast overfor Nettavisen.

Hun sier det forventes at de ansatte både behersker og forstår engelsk.

- Taler, styremøter og mail foregår ofte på engelsk, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere