RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik får du bredbånd på hytta

Sist oppdatert:
Forleng sommerferien med internett på hytta. Mulighetene er mange, og det trenger ikke koste all verden.

Internett blir en stadig viktigere del av vår hverdag, og både store og små vil gjerne ha tilgang til det også i ferien. Nå kan mor og far sjekke e-post på hytta, og med laptop og MSN med på turen, blir det også langt enklere å lokke med poden på familieferie et år til.

Det finnes mange muligheter for hvordan du kan forlenge sommerferien og tilbringe inneklemte, solrike dager på hytta eller i båten.

Slik får du bredbånd på hytta.

ADSL på hytta?
Den enkleste og mest stabile løsningen er selvsagt å få ADSL på hytta. Har du mulighet til å få innlagt telefon, er også sjansen stor for at du kan få ADSL. Har du denne muligheten, er det ingen tvil om hva du bør velge dersom du skal ha bredbånd på hytta. Ulempen er naturligvis at du må betale for tjenesten også når du ikke er tilstede.

Dersom hytta ligger på et sted som tilbyr internett gjennom kabel-tv, er naturligvis også dette en god løsning for å få gode nedlastingshastigheter på hytta.

Trådløst bredbånd
Hvis begge disse løsningene er uaktuelle, ønsker norske ICE å hjelpe deg. Selskapet benytter en trådløsteknologi som bygger videre på den gamle NMT-mobilteknologien for å kunne tilby bredbånd i perifere strøk.

- Vi har sammenhengende god dekning langs hele kysten, så både hytter, svaberg og marinaer skal ha god dekning, sier administrerende direktør i Ice Matthias Peter til Nettavisen. Han forteller at selskapet stadig bygger ut og forsterker de områdene hvor de ser det er mange aktive kunder.

Nettavisen har de siste ukene mottatt flere henvendelser fra Ice-kunder som er misfornøyde med både dekning, hastighet og leveringstid. Dette beklager Peter.

- Årsaken til disse problemene varierer fra sted til sted, men i stor grad oppleves problemene i områder hvor vi på kort sikt har fått mange nye kunder samtidig. Når det blir for mange kunder tilknyttet samme område, vil kapasiteten gå ned frem til vi får oppgradert hastigheten i nettet og satt opp flere basestasjoner, sier han.

Flere utsalgssteder
Et annet ankepunkt er leveringstidstid. Før påske var det lang leveringstid særlig på Wlan-modemet fra Ice.

- Vi hadde en enorm pågang, og gikk tom for det største modemet. Nå har vi fått inn mange nye på lager, så det skal være mulig for de aller fleste å få tak i et modem før sommersesongen slår til for alvor, sier Peter.

I tillegg forteller han at det skal gå an å kjøpe modemet i en rekke hyttebutikker og marinaer, slik at kundene slipper ventetiden fra de bestiller på nett til modemet kommer i posten.

Hastigheten er brukbar, men prisen ligger på nesten 400 kroner måneden. Skal du bare bruke internett noen uker av gangen, tilbyr selskapet også ukesabonnement så du kan betale bare de ukene du er på hytta.

Mobilen som modem
Dersom du ikke skal bruke internett mye, eller ikke er interessert i verken ADSL eller et nytt internettabonnement for å kunne surfe på hytta, kan du velge å bruke mobilen. De aller fleste mobiler kan enkelt kobles til en datamaskin og brukes som modem. 3G-dekningen er brukbar i de fleste hytteområder, men definitivt ikke tilgjengelig over alt.

Derimot er EDGE tilgjengelig alle steder i Norge hvor det er mobildekning, og har du en mobil som har støtte for dette, kan du få helt akseptable hastigheter, i alle fall til lett nettsurfing.

Problemet med mobilen er at du betaler relativt mye for denne trafikken. Flere selskaper har allikevel pristak og ulike prismodeller for datatrafikk. Sjekk derfor hva din operatør tilbyr av tjenester.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere