RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beslag for 300 millioner

Sist oppdatert:
Nordmenn skal ha brukt penger fra kriminelle aktiviteter i Norge på eiendommer i Brasil. Nå har politiet beslaglagt verdier i Brasil på 300 millioner kroner.

Nordmenn skal ha brukt penger fra kriminell virksomhet i Norge, på å kjøpe leiligheter og boliger i Brasil. Deretter skal de ha videresolgt leilighetene og dermed sittet igjen med hvitvaskede penger.

Les også: Vaske-Bakkes sønn er lettet

Det skal være grunnlaget for at brasiliansk politi for kort tid siden tok kontakt med norsk politi.

- Vi fikk en rettsanmodning for en tid siden der vi ble bedt om å bistå med tanke på å søke etter bevis og foreta pågripelser for å avdekke og avklare den mistanken brasiliansk politi har hatt, sier statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til Nettavisen.

Politiet i Brasil sier til NRK at de har tatt kontroll over eiendom for minst 50 millioner amerikanske dollar. Det tilsvarer rundt 300 millioner norske kroner. Eierne må nå dokumentere at de har kjøpt eiendelene på lovlig vis, og flere store ferieanlegg er satt under administrasjon. Totalt aksjonerte politiet mot 29 adresser i Brasil.

15 tatt i Oslo

På pressekonferansen onsdag kom det frem at 15 personer er pågrepet i Oslo, hvorav ni har familierelasjon. Fem av de pågrepne skal være brødre. De ni er sentrale i B-gjengen og har ifølge politiet hatt stort «rekrutteringspotensiale» opp mot ungdommer.

- Det er disse som kjører rundt i fete biler og bruker mye penger, sier prosjektleder Erik Jensen hos politiet i Oslo.

Blant de ni er det også fire som ikke tidligere er tatt for kriminell virksomhet, men som politiet mener kan ha brukt kriminelle midler. De resterende seks personene er «hjelpere» som politiet mener har bistått med å vaske penger i forbindelse med eiendomsprosjekter i Natal.

To til
Ytterligere to pågripelser skjedde på Oslo lufthavn Gardermoen klokken 18.10 da et fly fra Pakistan International Airways landet. Moren og en slektning av de fem brødrene ble da pågrepet, ifølge NRK.

I tillegg er flere personer pågrepet i byen Natal i Brasil.

ettavisen vet at det er tatt beslag i flere boliger og andre verdier i Brasil.

- Jeg kjenner til at boliger er beslaglagt der nede, men kan ikke uttale meg om hvor mange, sier Kavlie.

Det er en kjent sak hos norsk politi at flere norske kriminelle har bosatt seg i Brasil.

Går etter utbytte
Politiaksjonen som nå er iverksatt viser at politiet forsøker å ramme utbyttet fra den kriminelle handlingen fremfor å gå etter selve handlingen, det være seg ran eller narkotikaomsetning.

Politiet søker nå i stedet utbyttet – slik at politiet blir sittende igjen med en mer klassisk hvitvaskingssak. Målet for politiet er å ta fra de kriminelle deres verdier.

Hvis politiets videre etterforskning viser at de mistenkte eller siktede kan knyttes til verdifulle boliger eller større pengesummer, får de et forklaringsproblem med tanke på å bevise hvor de har fått pengene fra. Spesielt hvis de er oppført med svært liten inntekt. Mange av de pågrepne skal ha svært liten inntekt og formue.

Nå må de siktede komme på banen og forklare hvordan de har skaffet til veie midlene. Hvis de ikke har noen god forklaring, så sliter de.

To tatt på Furuset
Onsdag ettermiddag slo politiet blant annet til mot en leilighet på Furuset i Oslo. Der ble to norsk-pakistanere pågrepet.

- Det er ikke uvanlig med politiaksjoner på denne adressen. Det er nesten en gang i måneden, sier en nabo til Nettavisen.

- For en måned siden hørte jeg skyting utenfor vinduet mitt. Dette begynner å bli så ekkelt. Nå har jeg tenkt å flytte herfra, sier en nabo.

I den norske politiaksjonen deltok 80 politifolk fra Oslo politidistrikt og Økokrim. Teknikere fra politiet gjennomsøker den aktuelle leiligheten på Furuset på jakt etter bevis som kan knytte de pågrepne til hvitvasking og skatteunndtragelse.

Også narkotikahunder ble sendt inn i leiligheten. Det er foreløpig ukjent om disse markerte noen funn.

Ifølge NRK deltar det i Natal 230 politifolk fra de lokale styrkene i en omfattende aksjon der blant annet tre norske statsborgere ble pågrepet.

Natal: et «kriminelt eiendomsparadis»
I mars i fjor skrev Dagens Næringsliv en lengre reportasje om Natal som et «kriminelt eiendomsparadis».

DN snakket da med en nordmann i Natal med kriminelt rulleblad.

Han fortalte at flere norske kriminelle miljøer investerer i eiendom i landet.

- Det er umulig å få lånt penger til eiendomsprosjekter i Brasil. Og du får heller ikke lånt penger i Norge til å investere her nede. Derfor låner utbyggerne svarte penger og betaler tilbake med en leilighet her nede, fortalte mannen.

Han sier også til DN at kriminelle miljøet som kriger i Norge, faktisk samarbeider i Natal.

- De bruker det nederlandske charterselskapet Sunrise Travel. Direkte fra Amsterdam til Natal. Ingen kontroll. Pengene plasseres direkte på kroppen. Euro tar ikke så stor plass. Helt opp til 160.000 Euro i 500-lapper har jeg hørt om, fortalte mannen til avisen.

- Pengene de tar nedover, blir pløyd inn i eiendom. Det er masse kriminelle penger fra Norge her i Natal. Alt fra narkotikapenger til ranspenger, sier mannen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere