RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han knuste det kriminelle Paradis

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Eirik Jensen er mannen bak den norske delen av aksjonen som førte til 25 pågripelser og beslag av verdier for 300 millioner kroner.

Under navnet «Nemesis» gikk Gjengprosjektet til angrep på pengene til de flere av de store gjenglederne i Norge.

Seks av de siktede som ble tatt under onsdagens aksjon i Brasil og Norge, er kjente sentrale ledere av B-gjengen med «hovedsete» på Furuset i Oslo. Norsk politi fikk uventet hjelp fra brasiliansk politi som snappet opp en artikkel om kriminelle nordmenn i Brasil. Dette samarbeidet førte til onsdagens storaksjon.

- Dette er personer vi har kjent siden 80-tallet da vi hadde Young Guns. Siden har det vært splittelser og rivaliseringer mellom gjengene, sier prosjektleder i politiet, Eirik Jensen.

Jensen er mannen som har ledet Gjengprosjektet i Oslo-politiet.

Null i ligningen
Gjennom to tiår mener politiet at disse mennene bygget seg opp betydelige verdier i Norge og utlandet. Verdier som gir null utslag i ligningen. Offisielt lever mennene altså i trange kår.

- Dette er personer som har hatt mye gull og glitter, kjørt feite biler og gått foran i køen inn på utesteder, sier Jensen.

Les også: Nettverket i paradis

Tre andre av de siktede er nære familiemedlemmer som har nytt godt av den kriminelle virksomheten disse har bedrevet. Ytterligere seks personer er såkalte «hoffmedlemmer» - personer som har hjulpet med få de kriminelle pengene omsatt til brukbar valuta.

Dette er også personer som får unge nordmenn til å se på kriminalitet. Jensen innrømmer at politiet gjennom årenes løp har gjort for lite for å finne ut hvor disse menneskene fikk sine penger fra.

Smalt på brygga
Endringen kom i august 2006. Da smalt det på Aker Brygge da medlemmer av A- og B-gjengen braket sammen. Den åpne gjengkampen i Oslo sentrum førte til opprettelsen av Gjengprosjektet under ledelsen av Eirik Jensen.

Siden da har 50 politifolk jobbet under det Jensen beskriver som brukbare økonomiske vilkår.

- Vi har hatt muligheten til å forfølge sporene hele veien, og sluppet å ta slike «Rema 1000-løsninger» som jeg kaller det, sier han.

- Vi har holdt på i sju måneder, og siden da har vi gjort cirka 280 arrestasjoner og beslaglagt 850.000 kroner. Hele tiden har vi jobbet parallelt med dette prosjektet, sier Jensen.

«Operasjon Nemisis»
Operasjon Nemisis har hatt fokus på å misforholdet mellom pengeforbruk og offisielle midler til de sentrale personene i det kriminelle miljøet.

Samtidig satte Dagens Næringsliv fokus på svarte penger i Brasil. Noe som fikk brasiliansk politi til å starte et samarbeid med norsk politi.

- Det var brasiliansk politi som kontaktet oss. Det er første gang vi samarbeider, sier politiadvokat Olav Hovstad ved Oslopolitiet.

Brasilianerne opprettet operasjon «Paradise», oppkalt etter hva Natal har vært for de kriminelle i Norge. Flere av personene som er omtalt i denne artikkelen, er i dag pågrepet.

Gjengprosjektet dro inn spesialister på økonomi og startet jakten på pengene til de sentrale gjenglederne.

I Brasil har fokuset vært de store verdiene som nordmenn uten tilsynelatende inntekter eier i landet. I Brasil er det beslaglagt leiligheter og verdier for 300 millioner kroner. I Norge har politiet beslaglagt biler, smykker, klær og andre store verdier.

Under pressekonferansen onsdag sa politiet at målet med aksjonen ikke nødvendigvis er å gi lange fengselsstraffer, men å frata disse menneskene lenge oppsparte midler. Aksjonen var heller ikke veldig viktig for å skaffe bevis i saken. Den jobben mener politiet å ha gjort møysommelig de siste sju månedene.

- Jeg tror at når de kommer ut vil de ha mye mindre penger, sier Jensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere