RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mobbes, hetses og dyrkes

Ingunn Yssen, Gerd-Liv Valla og Carl I. Hagen hetses på Facebook, mens Martin Kolberg dyrkes som en kultfigur.

Hatgrupper mot norske politikere spretter opp som paddehatter på Internett. To kvinner, som har vært i tottene på hverandre i hele vinter, ligger på hat-toppen, nemlig Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen.

Aps partisekretær Martin Kolberg er derimot i ferd med å få kultstatus blant flere tusen nordmenn på nettet.

«Martin Kolberg Club»
Kolberg må smile når han leser det som står i beskrivelsen av gruppen «Martin Kolberg Club» på nettsamfunnet Facebook: «For alle seriøse Martin Kolberg fans over den ganske verden. For alle de som har innsett at Martin er hjernen bak Jens, og som rett og slett ikke kan leve uten den geniale mannen.»

- Det var da voldsomt,, he he..., sier Kolberg når TV 2 viser ham nettsiden.

- Hva synes du?

- Det er i overkant...

Nettstedet facebook har nærmere 200.000 nordmenn som aktive brukere. Her eksisterer flere fanklubber, som dyrker partisekretæren i Arbeiderpartiet. På en annen gruppe kan Kolberg lese følgende om seg selv:

«For alle som lar seg imponere av Martin Kolberg - APs "spin doctor", den grå mannen»

- Det protesterer jeg på. Den grå mannen som trekker i trådene, kultfigur, sier Kolberg, ikke helt fornøyd med karakteristikke.

Hatgrupper
Men på det populære nettstedet må de fleste politikere se langt etter heltestatus. For på facebook eksisterer det en rekke hatgrupper.

Grupper som regelrett mobber og hetser kjente politikere.

Og for øyeblikket er det Ingunn Yssen og Gerd-Liv Valla, som ligger på hat-toppen.

- Terskelen er nok litt lavere på Facebokk enn andre medier. Nettopp fordi dette ikke er et medierom som reguleres på samme måte som andre medier, åpner det opp for litt mer ekstreme ytringer enn hva man finner på Aftenpostens debattsider, sier Kjetil Olaussen, Analytiker i Opinion, til TV 2 Nyhetene.

Er du en av dem som er medlem i Martin Kolbergs fanklubb, er sannsynligheten for at partisekreæren har kartlagt deg stor.

- Vi har to bøker på partikontoret. Det er de med synlig blekk og de som er her kommer i den, og så har vi en med usynlig blekk der de andre kommer. He he, sier Kolberg og smiler lurt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere