RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fattige til sak mot staten

Sist oppdatert:
Fattige gjør nå opprør mot hvordan myndighetene behandler landets mer en 130.000 sosialhjelpsmottakere.

9. mai 2007 leverte Foreningen Fattignorge, som er en ideell organisasjon som arbeider for de rundt 130.000 nordmennene som mottar sosialhjelp, sammen med Juss-buss og Fagforbundet en klage til Sivilombudsmannen.

- NM i ansvarsfraskrivelse
Bakgrunnen for klagen er at landets mer enn 400 kommuner ikke er i stand til å dokumentere hvordan de beregner satsene til livsopphold for sine sosialhjelpsmottakere.

- Kommunene sier at det bør være opp til staten å sette satsene, mens staten sier det er opp til hver enkelt kommune, sier Daglig leder i Foreningen Fattignorge, Georg Rønning, til Nettavisen.

- Dette er NM i ansvarsfraskrivelse, sier han.

Etterlyser spesifert budsjett
Rønning har lenge forsøkt å få tak i et budsjett som viser at pengene man får i sosialstøtte samsvarer med et livsopphold som er i tråd med samfunnet ellers.

Rønning som mener det er svært viktig å fastsette levekostnadene.

- Et spesifisert budsjett er nødvendig for å gi sosialhjelpmottakerne en forutsigbar økonomi, i tillegg til å etterprøve hver enkelt kommunes vurdering, sier han.

Han synes det er horribelt at satsene er så lave at man må søke ekstrabidrag dersom man skulle bli syk og trenge medisiner.

- Det er et forferdelig byråkrati på grunn av alle disse ekstra søknadene man må fylle ut, og det kreves nesten at man må vite mer enn saksbehandleren. I tilegg er det svært tidkrevende, sier Rønning.

- Dette er ofte mennesker som trenger penger relativt fort, da nytter det ikke at de kan risikere å vente mange måneder på et svar, sier han.

Sosialsatser på stedet hvil
Rønning krever videre at satsene må gjenspeile samfunnsutviklingen. Nylig økte bystyret i Ålesund sosialsatsene for første gang på 14 år.

Samtidig fjernet kommunen noen av mulighetene sosialhjelpsmottakere hadde til å søke om ekstra støtte.

I tillegg til at sosialsatsene ofte står på stedet hvil, varierer utbetalingene fra kommune til kommune kraftig. Forskjellen kan utgjøre et par tusen fra kommuner i samme fylke.

Erstatningssøksmål
Fagforbundet har støttet Foreningen Fattignorge helt siden den ble startet. Advokat i Fagforbundet, Kjetil Edvardsen, sier saken er helt unik.

- Klagen er nok helt enestående. Den er en grunnleggende systemkritikk av de sosiale tjenestene i Norge, fremmet av en gruppe i Norge som har store rettsikkerhetsutfordringer, sier Edvardsen.

Han er helt overbevist om at kommunene har begått et lovbrudd, fordi en rekke mennesker gjennom flere år ikke har fått den hjelpen de har krav på, og heller ikke fått den hjelpen eller de ressursene de har krav på.

- Nå forventer jeg at sivilombudsmannen setter seg grundig inn i saken, sier Edvardsen, som ikke utelukker en rekke erstatningssøksmål dersom det viser at kommunene har brutt loven.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere