RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er de hemmelige nettverkene

Sist oppdatert:
Er du invitert?

Alle kan kaste seg over sosiale nettverk som MySpace, Facebook, Blink og ME. Men hva med nettverkene du kun kan bli medlem av hvis du mottar en eksklusiv invitasjon?

I det norske nettverket Underskog, finner vi kjendiser som Harald Eia, Marit Larsen, Iram Haq og Lillebjørn Nilsen, men også journalister som Håkon Moslet, Mona B Riise, Martine Aurdal og Vegard Besstun Normann. Sistnevnte jobber i TV2 og har selv gjort en reportasje om såkalte hemmelige nettverk for LørdagsMagasinet på TV2. Han er selv medlem av Underskog.

Har du inntrykk av at Facebook har tatt fokus fra Underskog?
- Jeg føler ikke Facebook har erstattet Underskog. Underskog har ifølge utviklerne i Bengler alltid vært ment å være et privat nettsted for deres venner og venners venner. Det er ikke reklamefinanisert, så medlemsmassen har nå stanset på litt over 10 000 medlemmer, forklarer Normann til Nettavisen.

Hva bruker du selv Underskog til?
- Underskog er først og fremst en god kulturkalender skapt av medlemmene selv. Her finner du mange av de små arrangementene som ikke får så mye omtale i media.

Det er kjente fjes fra alle arenaer som boltrer seg i den hemmelige skogen.
- Her finner du kultureliten. Martine Aurdal, Trond Fausa Aurvåg, Erling Fossen og Guri Solberg er navn du finner der. Ikke nødvendigvis mange store kjediser, men viktige folk i kulturnorge, avslutter reporteren.

Hvorfor eksisterer det hemmelige nettverk, lurer du kanskje på. Grunnen til invitasjonssystemet til for eksempel fildelingssider, er at systemene vil slippe "snyltere". Det vil si folk som registrerer seg og for eksempel bare laster ned innhold, uten å laste opp tilsvarende mengde. Med invitasjoner må folk bli invitert av en du kjenner. Alle er påpasselige med hvem de inviterer, noe som fører til mye mindre snyltere.

Her er hele listen:

1. Underskog
Underskog har lenge vært norske kjendisers yngleplass. Den er en nettbasert, sosial kalender hvor man kan se hva som skjer i byen – og anbefale ting til venner og kjente. Her kan man også delta i åpne samtaler som brer seg om i venne-nettverket. Her kan du ikke registrere deg, du må vente på en eksklusiv invitasjon fra noen som allerede er medlem.

2. SmallWorld. com
Communitiet ASmallWorld, skapt av Erik Wachtmeister, har lokket til seg over 130 000 medlemmer og rikelig med kapital fra filmprodusenten Harvey Weinstein. Bland medlemmene i det eksklusive nettverket finnes Naomi Campbell, Paris Hilton, Quentin Tarantino og Tiger Woods.

3. Dopplr.com
Hele verdens it-millionærer som reiser rundt i verden legger i dette nettverket inn sine reiseplaner, for å ha oversikt over hverandre. På denne måten kan de arrangere møter når de er i samme land. Det finnes ikke profilsider som i andre nettverk, her forutsettes det rett og slett at bortimot alle kjenner alle.

4. Bitme.org
Å dele filer på nettet er populært, og på denne kan du laste ned laste ned multimedia som er kunnskaps- og opplæringsrelatert. Torrent-siden Bitme er en av de bredeste, men den er kun åpen for registrering når allerede registrerte medlemmer sender innbydelser.

5. Bitmetv.org
Torrent-siden Bitmetv baserer seg på tv-relatert materiale. Den er kun åpen for registrering når medlemmer sender ut invitasjoner. Når siden har vokst seg for stor har administratorene sparket ut et tilfeldig knippe medlemmer, som nå har gjort det enda vanskeligere å få et medlemsskap i den eksklusive gjengen.

6. Spotify
Musikktjenesten Spotify er fortsatt under utvikling, men sies å være en av de heteste stengte nettjenester for øyeblikket.

7. Clitspit
Det eneste som er synlig for offentligheten er Clitspits blogg. Men det er egentlig et stort forum, hvor aksepterte medlemmer deler musikkmixer og nye låtfunn.

8. Oink
Oink er stengt for registrering, kun innbydelser fra medlemmer fungerer. Sammenlignet med større Torrent-sider som Pirate Bay, finner du her mer unike nisjer og materiale. Det er hovedsaklig musikk som deles på Oink.

9. Worth Global Style Network (WGSN)
Trendselskapet WGSN som ble etablert i 1998, driver firmaer i motebransjen og arbeider med aktiv trendovervåkning. Blant de 3000 medlemmene finnes Armani, Benetton, Calvin Klein, Gap, Hugo Boss, Levi's, L'Óreal, Zara, Nokia, H&M, Sony Ericsson, JC og MQ. Et medlemsskap koster omlag 38 000 kroner.

10. Norbits
Norbits betegnes av noen som Norges beste torrentsider. Her er det bare de beste brukerne som kan invitere og nettverket kan også brukes til mye mer enn bare fildeling.

Hva er en torrentside?
En torrentnettside er en nettside som samler opp såkalte torrent-filer. En torrent-fil er en liten fil som inneholder informasjon som brukes av fildelingsprogrammer til å fortelle hvor en fil kan lastes ned.

LES MER:Hva er egentlig BitTorrent?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere