RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Homofile mishandles hver dag

Foto: Montasje (Nettavisen/Arbeiderpartiet)
Sist oppdatert:
Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen mener Norge må sette press på russiske myndigheter for å sikre de homofiles rettigheter.

Søndag ble flere homoaktivister slått til blods av russiske nasjonalister under en demonstrasjon. Politiet skal først ha stått rolig og sett på da rasende ultranasjonalister og religiøse ekstremister gikk til angrep på demonstranter for homofiles rettigheter i Moskva søndag.

Les også: Popstjerne banket opp av homohatere

- Dette er helt forkastelig, men på ingen måte overraskende. Det er mer vanlig at slike ting skjer rundt i verden enn at vi selv feirer skeive dager her hjemme. Norge er et sosialdemokratisk homoparadis, som vi må bruke til å hjelpe undertrykte homofile over hele verden, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet til Nettavisen.

- Homofile møtes med avsky
Også leder av Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH), Jon Reidar Øyan, reagerer sterkt på at slike reaksjoner kan komme i en rettsstat i 2007.

- Jeg har hatt kontakt med guttene som jobber for å få i stand en homoparade i Moskva, og det er tydelig at homofile møtes med avsky i Russland. Nå slår til og med nynazister og ortodokse bestemødre seg sammen i kampen mot de homofile, fortviler Øyan overfor Nettavisen.

Både Øyan og Trettebergstuen sier det er forferdelig at politiet angivelig skal ha oppført seg svært passivt i forbindelse med angrepene på de homofile demonstrantene.

Ble stengt ute fra utested
- Nå må det settes press på russiske myndigheter. For at holdningene skal endres, må det fra høyeste hold gis klar beskjed om at det er nulltoleranse for slik oppførsel. Her har også andre land et ansvar, mener Øyan.

Trettebergstuen vektlegger også at holdninger må endres - og det over store deler av verden. Arbeiderpartipolitikeren, som er kjent for sin homofile legning og sin kamp for homofiles rettigheter, var i forrige uke i Ankara for å snakke om homofile og lesbiske på en menneskerettighetskonferanse.

- De lever i en helt annen situasjon der. Vi opplevde i Tyrkias hovedstad at vi ble stengt ute fra et utested på grunn av at vi var homofile. Selvfølgelig er sånn svært tøft, men det er viktig å bli minnet på at det er slik det er. De fleste homofile i verden har det på den måten, forteller Trettebergstuen.

- Homomarsjer er djevelens verk
Hun sier norske myndigheter og norske organisasjoner må bruke sine gode erfaringer for å yte noe til de som bor i andre deler av verden, og at dette er noe som i stort omfang er i gang.

- Dette er viktig i utenrikspolitikken, der homokamp og kvinnekamp er grunnleggende. Men når vi, som politikere, er ute og reiser tar vi opp homofiles rettigheter - til og med nede i Iran, forteller hun.

De om lag 100 personene som deltok i demonstrasjonen, ønsket å overbringe en appell til Moskvas borgermester om å få lov til å holde en homomarsj. Borgermester Yuri Luzhkov har tidligere satt foten ned for marsjen, som var ment å finne sted på dagen 14 år etter at Russland avkriminaliserte homofili. Luzhkov har uttalt at han ser på homomarsjer som djevelens verk.

- Man har en rett til å ha slike markeringer, men da må også politiet beskytte sine borgere. Men til nå har de vært mer optatt av ikke å beskytte. I tillegg har Moskva en ordfører som ikke anerkjenner menneskerettighetene, uttaler en opprørt leder av LLH, Jon Reidar Øyan.

Se bildeserie fra demonstrasjonen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere