RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siv i fritt fall

Sist oppdatert:
En av fire som sa de ville stemme Fremskrittspartiet for to uker siden har snudd ryggen til Siv Jensen.

Det er særlig lav oppslutning blant unge velgere og folk i Oslo og Akershus som gjør at Frp faller med hele fem prosentpoeng til en oppslutning på 17,4 prosent på det første kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 i juni.

Les mer om Frps fall på Kjetil Løsets blogg:Erna slår Siv

For første gang i år kan Erna Solberg notere seg for en høyere oppslutning enn Siv Jensen. For samtidig som Frps oppslutning har falt fra 22,4 til 17,4 prosent på to uker, har Høyres oppslutning økt med 1,8 prosentpoeng til 17,9 prosent.

- Da håper jeg Erna koser seg med den målingen, men det er valgresultatet som avgjør, og dette slaget er ikke over, sier Siv Jensen til TV 2-nyhetene.

Hun har flere ganger tallfestet at partiet skal gjøre et minst like godt valgresultat som i 2003 da partiet fikk 16,4 prosent for å være tilfreds.

- Er du redd for å gjøre det dårligere?

- Nei, men jeg blir veldig motivert til å stå knallhardt på gjennom valgkampen, sier Jensen.

Ap størst
For tredje kommunevalgbarometer på rad kan Arbeiderpartiet notere seg for fremgang. Denne gang på beskjedne 0,8 prosentpoeng, men det sender likevel Arbeiderpartiet opp til 32,1 prosent, som er det beste kommunevalgbarometeret i år.

Et slikt valgresultat vil gi Arbeiderpartiet langt større makt enn de 27,5 prosentene partiet fikk ved kommunevalget i 2003.

Selv om SV får en oppslutning på 9,2 prosent (+ 0,9), er det bare halvparten av de som stemte på partiet ved forrige kommunevalg som sier at de vil gjøre det igjen. Hver fjerde SV-velger fra 2003 har satt seg på gjerdet, mens seksten prosent rømmer til Arbeiderpartiet.

Tre på 5-tallet
Senterpartileder Åslaug Haga er neppe fornøyd med støtte fra 5,4 prosent av velgerne, det er et fall på 1,7 prosentpoeng sammenlignet med målingen for fjorten dager siden.

Bakgrunnstallene viser denne gang at bare halvparten av Sp-velgerne fra 2003 ville ha stemt på partiet igjen, en av tre ville satt seg på gjerdet, mens hele åtte prosent av Senterpartivelgerne fra 2003 sier at de vil stemme Frp.

KrF går frem 0,6 prosentpoeng til 5,6 prosent, menes Venstre øker med 0,1 til 5,1 prosent. Dermed kjemper de tre sentrumspartiene nå alle på 5-tallet.

Det nye partiet Rødt som stiller lister til kommunevalget under navnet RV får 2,5 prosent, det samme som for fjorten dager siden, mens lokale lister får 2,8 prosent, Kystpartiet 0,7 og andre partier og lister 1,4 prosent.

Flere usikre
Bare 62,5 prosent av de spurte oppgir denne gang parti, det betyr at antallet usikre velgere har økt sammenlignet med målingen både for to og fire uker siden.

Kommunevalgbarometeret er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 964 personer i tidsrommet 29. mai – 3. juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere