Seriemordere er ikke bare noe man finner i en krimforfatters fantasi. De har i flere århundrer drept, voldtatt og spredt frykt i samfunnet de har levd i.

Norge har heldigvis sluppet billig unna på seriemorderfronten, men i USA er det en reel trussel.

Tidligere FBI-agent og seriemorderekspert John Douglas, har tidligere antatt at det er mellom 25 og 50 aktive seriemordere i USA i dag. Disse står for rundt 150 drap hvert år.

Heldigvis er det slik at de aller fleste seriemordere blir avslørt og arrestert. Men selv fra bak lås og slå kan noen av disse psykopatene få det til å gå kaldt nedover ryggen på en.

Her er noen av historiens mest kjente seriemorderes siste ord.

Ted Bundy

En av moderne tids mest kjente seriemordere. Voldtok og drepte et ukjent antall kvinner i løpet av 1970-tallet. Ble dømt til døden og henrettet 4. januar 1989.

Siste ord: «Jim and Fred, I'd like you to give my love to my family and friends», med henvisning til advokaten Jim Coleman og presten Fred Lawrence, som var til stedet under henrettelsen.

George Apple

Raneren George Apple tok livet av en politimann i New York på 1920-tallet. Han ble dømt til døden og ble henrettet i 1928.

Siste ord: «Well, gentlemen… you are about to see a baked Apple».

John Wayne Gacy

John Wayne Gacy ble henrettet 10. mai i 1994 for voldtekt og drap på 33 unge gutter i Chicago-området. Gacys siste ord før dødsdommen ble utført vitner om lite anger fra drapsmannen.

Siste ord: «Kiss my ass».

Aileen Wournos

En av verdens mest famøse kvinnelige seriemordere. En trøblete oppvekst førte til et liv inn i rus og prostitusjon. Wournes ble dømt for å ha drept minst seks menn i Florida mellom 1989 og 1990. Historien om den kvinnelige seriemorderen var også grunnlaget for filmen «Monster».

Siste ord: «I’d just like to say I’m sailing with the rock, and I’ll be back like Independence Day, with Jesus, June 6th. Like the movie, big mother ship and all. I’ll be back.»

Jimmy Glass

På rømmen fra fengsel i 1982, dreper Jimmy Glass og medfange Jimmy Wingo ekteparet Newton og Erlene Brown i deres hjemme. Rømlingene blir etter hvert jaktet ned og arrestert.

Siste ord: «I'd rather be fishing».

Gary Gilmore

Henrettet 17. januar i 1977. Drapsmannen Gary Gilmore kunne ikke ane at hans siste ord skulle være inspirasjonen til et av verdens mest kjente slagord. Gilmore ble dømt til døden ved skyting. I sitt møte med sine bødler, skal Gilmore blant annet ha sagt «Let's do it». Reklamemannen Dan Wieden har senere avslørt at han brukte disse ordene som inspirasjon da han hjalp Nike med å komme opp med slagordet «Just Do It».

Siste ord: «Let's do it»

Barbara Graham

Barbara «Bloody Babs» Graham var ut og inn av fengsel hele livet. Hun livnærte seg som prostituert, men ble etter hvert involvert i ulovlig gambling og ran. Hun var også rusmisbruker. Under et ran som gikk skeis, drepte Graham den 64 år gamle enken Mabel Monohan. Graham ble arrestert og dømt til døden. Hun ble henrettet i gasskammer 3. juni 1955 i San Quentin-fengselet.

Siste ord: «Good people are always so sure they're right»

Peter Kürten

Tyskeren Peter Kürten herjet i den tyske byen Düsseldorf i over 15 år. Fra 1913 til 1929 drepte seriemorderen minst ni personer, men antall ofre kan være langt høyere. Kürten fikk kallenavnet «Vampyren i Düsseldorf» av media etter han innrømmet å ha drukket blodet til minst ett av ofrene. Han ble henrettet i Köln 2. juli 1931 med en giljotin.

Siste ord: «Si meg - etter hodet mitt er kuttet av, vil jeg fortsatt kunne høre, i hvert fall for et øyeblikk, blodet pumpe ut av stumpen nakken min er blitt? Det vil i så fall være den største nytelse av all nytelse».

James French

En av de siste til å bli henrettet av staten Oklahoma, var drapsmannen James French. French var blitt dømt for å drept en mann i 1958. I løpet av tiden bak murene, drepte han også cellekameraten sin. Han ble dømt til døden ved elektrisk stol. Henrettelsen ble utført august 1966.

Siste ord: «How's this for your headline? 'French Fries'», med henvisning til pressefolkene som var til stedet under henrettelsen.

Carl Panzram

«Noen menn ønsker bare å se verden brenne» sier rollefiguren Bruce «Batman» Waynes butler Alfred Pennyworth i Batman-filmen «The Dark Knight». En mann som passer den beskrivelsen er Carl Panzram. En tøff oppvekst førte til en kriminell løpebane som startet i 12-års alderen. Resten av livet ble ut og inn av fengsel for tyveri, drap og annen kriminalitet. I selvbiografien skrev Panzram: «I løpet av livet har jeg drept 21 personer. Jeg har begått tusenvis av ran, innbrudd, tyveri, stiftet branner og, ikke minst, voldtatt over 1000 menn. For alle disse handlingene har jeg ikke et snev av anger».

Selv på sin siste dag, 5 september 1930, viser Panzram sitt hat mot verden. Da bøddelen legger løkken rundt halsen på Panzram, spytter 39-åringen han i ansiktet og sier: «Jeg skulle ønske hele menneskeheten hadde én felles hals og at jeg hadde mine hender rundt den».

Siste ord (til bøddelen): «Hurry it up, you Hoosier bastard (Hoosier slang for en person fra staten Indiana, red. anm.)! I could kill a dozen men while you're screwing around»

Robert Alton Harris

Robert Alton Harris ble dømt til døden i 1979, etter han ble funnet skyldig i drapet på to ungdommer i San Diego. Henrettelsen ble utført i gasskammeret til San Quentin-fengselet 21. april i 1992.

Siste ord: «You can be a king or a street sweeper, but everybody dances with the grim reaper».

(Kilder: CBS Chicago, Daily Mail, New York Times, Independent, Crime About, Wikipedia, Thought Catalog)

Hitlers mest avanserte bombefly skulle legge New York i ruiner