Gå til sidens hovedinnhold

110 milliarder på auksjon

Den amerikanske sentralbanken er i det gavmilde hjørnet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), frigjør sammen med fire andre sentralbanker, deriblant Bank of England og European Sentral Bank, mandag tjue milliarder dollar, eller om lag 110 milliarder norske kroner, i likviditet til de største bankene, i et forsøk på å fire på bekymringen rundt den globale kredittkrisen.

NA24 - din næringslivsavis

Tilfører likviditet
Mandagens auksjon er det første steget i planen mellom de fem sentralbankene, som håper dette vil gi forretningsbanker og investeringsselskaper større insentiver til å låne ut finanskapital til hverandre, skriver BBC News.

Planen er å tilføre markedet mer enn hundre milliarder dollar i lån til bankene, etter at det ble klart at kutt i styringsrenten ikke hadde noen effekt på låning mellom bankene.

Hovedårsaken til at banker og investeringsselskaper har vært lite villige til å låne bort kapital til hverandre er nedturen på det amerikanske boligmarkedet. Bankene lånte velvillig ut til personer som skulle handle på boligmarkedet.

Lånet skulle vise seg vanskelig å nedbetale for låntakerne idet rentene begynte å stige. Svingninger i markedet og etter hvert dyp gjeld tvang så bankene til å kutte store deler av investeringene sine, noe som kostet dem milliarder av kroner.

- Positiv følelse
Resultatet er nå at bankene føler hver eneste krone til overs må brukes til å dekke tapene som har forekommet.

Dette bekymrer sentralbankene på den måten at de frykter at de økte kostnadene på sikt vil bli overført på konsumentene, noe som vil svekke farten på hele verdensøkonomien.

Analytikere sier etterspørselen på mandagens auksjon er høy.

- Det er en positiv følelse om auksjonen på markedet, sier Deborah Cunningham fra Federated Investors til BBC News.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter