RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En sivbåt i New York

Sist oppdatert:
Det er et spesielt syn når Tormod Granheim og Abora 3 tester seilet utenfor Manhattan.

Abora 3 er bygget ved Titicacasjøen i Bolivia, og transportert til New Jersey der den er utstyrt og rigget. De siste dagene har mannskapet testet seil, rigg og mast.

NOEN METER TAU: Tormod Granheim har brukt de siste dagene på rigging.

- Den første testen under seil er en basistest for å sjekke at all snekring er gått etter planen, og vi kommer utelukkende til å seile i medvind, skriver Tormod Granheim i bloggen sin.

På kryss
Men det er viktig at mannskapet også klarer å seile opp mot vinden før de legger ut fra New York i begynnelsen av juli. Planen er å seile østover Atlanterhavet til Spania. Da kan de ikke ri på medvinden slik Thor Heyerdahl gjorde med sine sivbåter, de må krysse seg frem.

Målet med ekspedisjonen er å vise at det kan ha vært trafikk over Atlanterhavet i førhistorisk tid . Hulemalerier i Spania, og rester av planter og biller som bare lever i Amerika i en kongegrav i Egypt tyder på dette.

Senkekjøler
Med Ra-ferdene sine viste Thor Heyerdahl at det er mulig å seile fra Europa til Amerika. Abora 3 skal bevise at det også er mulig å seile tilbake.

På hulemaleriene ser det ut som sivbåtene har vært utstyrt med senkekjøler langs siden. Ved hjelp av slike skal Abora 3 være i stand til å krysse seg frem fra New York til Spania.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere