RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rød-grønn baksmell

Sist oppdatert:
70 dager før valget: Regjeringen taper 5,6 prosentpoeng.

Frp vinner stemmer. Sp taper mest terreng.

På den siste kommunegallupen til TV 2 før sommeren ser det altså ikke akkurat rød/grønt ut.

Regjeringspartiene går tilbake 5,6 prosentpoeng sammenliknet med tv-kanalens forrige meningsmåling.

Rød/grønn (u)ro
Et så dramatisk fall knappe to måneder før kommune- og fylkestingsvalget på to uker er dramatisk, innrømmer Aps partisekretær Martin Kolberg.

- Men jeg vil ta det litt med ro det der, sier Kolberg til TV 2-nyhetene.

Partiet faller med 1,6 prosentpoeng og passerer 30-streken. Arbeiderpartiets oppslutning har ikke vært så lav som 28,8 prosent på kommunevalgbarometrene fra TNS Gallup siden april.

Sosialistisk Venstreparti faller med 1,3 prosentpoeng til 9,5 prosent. To av ti SV-velgere fra 2003 svarer at de i dag vil stemme Arbeiderpartiet

Verst av regjeringspartiene går det for Senterpartiet som har en tilbakegang på hele 2,7 prosentpoeng til 5,6 prosent. Bare seks av ti Sp-velgere fra 2003 sier at de vil stemme på partiet i dag. Det er Fremskrittspartiet som vinner de fleste velgerne fra Senterpartiet.

Klima og asyl
Gallupens blå tall kommer i kjølvannet av en sterkt kritisert klimamelding, og opprivende asyldebatt for de tre regjeringspartiene.

- Indre stridigheter er aldri bra, det vet vi, men jeg vil ikke si at det er årsaken nå, sier Aps partisekretær Martin Kolberg til TV2 Nyhetene.

Han har ingen god forklaring på den kraftige tilbakegangen, og synes det er for mye forlangt å forklare slike statiske utsagn. men det har derimot Frps Siv Jensen.

- De fortsetter å ha intern uro, de sier en ting og fortsetter å gjøre noe annet, for det andre fører de en liberal flyktning- og asylpolitikk, det tror ikke det norske folk er interessert i.

Siv smiler
Jensen gleder seg over tallene i kommunevalgbarometeret. Etter to dårlige målinger i juni fosser nemlig partiet frem med fire prosentpoeng til 21,8 prosent.

- Det er en veldig gledelig meningsmåling, sier Jensen til TV 2-nyhetene.

En av forkaningene på partiets oppsving er at flere velgere oppgir parti enn ved de siste kommunemålingene fra TNS Gallup.

Men Siv Jensen henter også velgere fra alle de andre partiene, også velgere som stemte på de rødgrønne for fire år siden.

Fremskrittspartiet passerer Høyre, som får en oppslutning på 18,3 prosent, som er en tilbakegang på 0,2 prosentpoeng.

Rødt og resten
Ifølge TV 2 Nyhetene er partiet Venstre det største sentrumspartiet, med en oppslutning på 6 prosent. Det er den fremgang på 1,4 prosentpoeng sammenlignet med TNS-gallupen for to uker siden.

Kristelig Folkeparti går også frem, med 1,2 prosentpoeng til 5,6 prosent.

Rød Valgallianse får også en oppsving på 0,8 prosentpoeng til 2,9 prosent.

Partiet skiftet navn til Rødt tidligere i år, men stiller til høstens valg under det gamle navnet RV.

Oppslutningen om andre partier og lister synker med hele 1,6 prosentpoeng til 1,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere