Gå til sidens hovedinnhold

- 12 av 13 gruvearbeidere døde

Bare én av de 13 gruvearbeiderne som ble funnet i Vest-Virginia, overlevde ulykken, melder to nyhetsbyråer og CNN.

Bare én av de 13 gruvearbeiderne som ble funnet i Vest-Virginia overlevde ulykken, melder to nyhetsbyråer og CNN. Dermed ble gleden blant familiemedlemmene snudd fra glede til sinne og sorg, melder CNN.

- Bare en av de 13 gruvearbeiderne har overlevd ulykken. Alle de andre tolv er døde, sier familiemedlemmer til nyhetsbyrået AP onsdag.

Tre timer i lykke
Kaoset var komplett onsdag morgen. Først opplyste guvernør Joe Manchin at 12 av gruvearbeiderne hadde overlevd ulykken.

- Tro på mirakler, sa guvernøren.

En venn av en av gruvearbeiderne sa til CNNs reporter at en av mineselskapets ledere hadde kommet ut og sagt: «Vi har 12 i live!»

Men tre timer senere fikk familiemedlemmene en helt annen nyhet fra en talsmann for kullgruveselskapet, som fortalte at alle untatt en var døde.

- Den eneste overlevende skal nå være innlagt på sykehus, og tilstanden skal være alvorlig, opplyser en lege ifølge AP.

Opplysningene støttes av en talsmann for gruveselskapet i Vest-Virginia, melder Reuters.

«Dårlig kommunikasjon»
Familiemedlemmer som hadde samlet seg i en baptistkirke i nærheten hylte av glede da de fikk melding om at 12 skulle være i live. De priset Herren og ropte at de trodde på mirakler.

Utrolige gledesscener utspant seg i kirken der de pårørende hadde ventet i håp og spenning i halvannet døgn. Senere brøt det ut kaos i kirken da det ble kjent at bare en var funnet i live.

- Jeg kan ikke unnskylde noen. Dette er det verste jeg noensinne har opplevd. Vi er glade for ett mirakel, men vi håpet på 13 mirakler, sier guvernør Joe Manchin til CNN.

Nå spør alle seg hvordan den grusomme misforståelsen kunne skje. Og hvorfor det tok hele tre timer før de pårørende fikk den riktige beskjeden.

- Vi har alle 12
Talsmenn for myndighetene i Vest-Virginia og gruveselskapet skylder på «feil-kommunikasjon» som årsak til at familiene først fikk vite at de aller fleste var i live. CNNs reporter på stedet sier at trolig ble en melding fra redningsmannskapene over radiosambandet feiltolket.

- Redningsmannskapene har trolig sagt «vi har alle 12» da de fant gruvearbeiderne bak en barrikade de hadde bygget seg som vern mot den giftige gassen. Meldingen ble feilaktig tolket som at alle de 12 var i live, mens den egentlig betydde at alle de savnede kroppene var funnet, sier CNNs reporter.

I 20 minutter trodde også ledelsen i gruveselskapet at så mange hadde unnsluppet med livet i behold. Så gikk den tragiske sannheten opp for dem. Men ingen kan ennå forklare hvorfor det tok ytterligere drdøye to timer før de pårørende fikk forklart misforståelsen.

Mennesker som ventet å se sine kjære komme gjennom døren for å omfavne dem, må nå fordøye den grusomme virkeligheten.

Fanget
Gruvearbeiderne var fanget 78 meter under bakken etter eksplosjonen som skjedde ved 6.30-tiden mandag morgen lokal tid.

Mange fryktet at de savnede mennene var døde etter at gjentatte forsøk på å få kontakt med dem tirsdag ikke ga resultater.

- Kun en av gruvearbeiderne har overlevd ulykken, bekrefter Ben Hatfield, administrerende direktør for gruveselskapet International Coal Group Inc.

Liket ble funnet 210 meter fra en gruvevogn. Vognen ble ikke ødelagt i eksplosjonen, men de andre 12 arbeiderne var ikke på vognen. Hatfield sa at hver av arbeiderne var utstyrt med oksygen for en time, noe som «skulle ha rukket til å ta seg ut av gruven».

- Vårt håp er at de fant et område og sikret det, bygget barrikader og klarte å overleve, sa Hatfield ifølge CNN.

Slik var det altså ikke. Ingen vet foreløpig hvor lenge de 12 levde etter eksplosjonen i Sago-gruven.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken