Påsken nærmer seg med stormskritt, og leser du ikke krim ellers om året, er det i alle fall mange som sikrer seg en krimbok akkurat i de fem dagene vintermørket slipper taket i oss.

Men at nordmenn er glad i krim, har ikke gått forlagene forbi. Det pøses ut krimbøker til påske. Under følger 12 tips å velge i innen ulike krimtemaer for deg som skal ha deg en påskekrim.

«Alex», av Pierre Lemaitres (Aschehoug)

Dette er ei bok som minner litt om Gillian Flynns «Gone Girl». Boken er spennende helt inn i mål, og handlingen om mystiske Alex avdekkes som en løk. «Mørk, fransk juvel», mener anmelderne om denne krimromanen.

«Elisabeth er borte!», av Emma Healey (Cappelen Damm)

Plutselig skal alle skrive thrillere med hovedpersoner som sliter med hukommelsen. Men noen gjør det bedre enn andre. I Emma Healeys «Elisabeth er borte!» forenes thrillerelementene med noe dypt menneskelig. Fortellingen får en rørende nerve selv om jakten på Elizabeth tar form som en krimgåte.

LES INTERVJU: Dement detektiv erobrer verden

«Nattevandreren», av Aurstad og Westberg (Kagge)

En norsk Kristiania-krim i real «Jack the Ripper»-tradisjon. Vi bys på gotiske elementer i denne nattsvarte byskildringen som tar oss med til svakt opplyste gater. Kalenderen har så vidt bikket 1900 og bak Botsens murer utspiller det seg mystiske ting.

«Den grenseløse», av Jussi Adler-Olsen (Aschehoug).

Sjette bok om Avdeling Q, som holder til i kjelleren på politigården i København. Denne gangen går Carl Mørck og hans meget spesielle assistenter Assad og Rose løs på en uløst 17 år gammel sak på Bornholm. Saken er både vanskelig og mystisk. (Utkommer 17. mars).

«Lotus Blues», av Kristina Ohlsson (Gyldendal)

Etter å ha skrevet flere bøker om politietterforskeren Alex Recht og Fredrika Bergman, lar svenske Kristina Ohlsson leserne møte en ny hovedperson – advokaten Martin Brenner. En desperat mann henvender seg til Benners og ber om hjelp til å renvaske sin søster. Det er bare det at søsteren er død. Før hun tok sitt eget liv, sa hun seg skyldig i fem drap. Broren mener hun er uskyldig. Boka er den første av to om den karismatiske advokaten.

«Blod på snø», av Jo Nesbø (Aschehoug)

Igjen har landets kanskje fremste krimsnekker skrudd sammen en pageturner med tempo og vidd. Som alltid overraskes vi mot slutten. Hodene ruller i denne fortellingen uten dødpunkter som tegner fram et mytisk, mørkt og narkotungt Oslo på 70-tallet.

LES OGSÅ:- Det er min jobb å lure deg

«Istvillingene», av S. K. Tremayne (Font)

Handlingen tar oss med til en naturskjønn skotsk øy. Men la deg ikke lure av de fredelige kulissene. Uforklarlige hendelser utspiller seg når en tvillingjente angivelig fortsatt har kontakt med sin døde søster. Et klaustrofobisk mareritt med en nervepirrende avslutning.

«Gjestene», av Sarah Waters (Tiden)

«En roman som vil holde deg søvnløs i tre netter på rad», mente Entertainment Weeklys anmelder om denne boken. Vi befinner oss i et blekt London, hvor arbeidsledighet og fattigdom rår. I en fornem villa må fru Way ta inn leieboere. Dermed er det duket for en historisk spenningsroman som bygger seg opp til en thriller av et sjeldent slag.

«Wienerbrorskapet», av Ingar Johnsrud (Aschehoug)

Dette er en krimgåten som serverer alt fra endetidssekter, konspirasjons-tankegods og mørke hemmeligheter med røtter til Nazi-Tyskland. Anmelderne har trykket boken til sitt bryst, og VG mener blant annet at det spruter av galskap og actionscener som sitter som pistolskudd.

«Svart daggry», av Cilla og Rolf Börjlind (Gyldendal)

I denne boken er etterforskeren Olivia Rönning tilbake i politiet, etter et sårt tiltrengt sabbatsår. Hun får snart nok å gjøre når det skjer et brutalt barnemord – som kanskje har rasistiske overtoner. Når et lignende drap skjer i Stockholm, dukker også politikollegaen Mette Olsäter opp – og den tidligere politimannen Tom Stilton. Det blir en kamp mot svært brutale drapsmenn, og det vanker overraskende svar.

«Bare en ond handling», av Elizabeth George (Pantagruel)

Tykk som en murstein, men den omtales som Georges aller beste krimroman – blant annet av Wall Street Journal. Et barn kidnappes og Barbara Havers får sin vanskeligste sak noensinne.

«Mørkt som mitt hjerte», av Antti Tuomainen (Font)

Krimromanen som omtales som en gresk tragedie i moderne drakt. En krimroman som får toppkarakter, ikke minst på grunn av sitt poetiske språk. (©NTB)