Gå til sidens hovedinnhold

1200 på Musharraf-møte

1200 personer hørte Pakistans president Pervez Musharraf tale i Oslo Plaza i kveld. Her roste han norsk-pakistanerne for at de deltar økonomisk og sosialt i det norske samfunnet.

- Jeg er glad for at dere gjør det bra her. Dere deltar i den sosiale og økonomiske delen av det norske samfunnet med stor entusiasme, sa Musharraf blant annet på møtet.

Lovet lave flypriser
Han fikk applaus da han lovet at flyprisene mellom Norge og Pakistan ikke skal overstige 6000 kroner, en av flere saker det norsk-pakistanske miljøet er svært opptatt av.

6000 fikk fire billetter på deling
På utsiden av Oslo Plaza demonstrerte medlemmer fra World Islamic Mission. Menigheten teller 6000 medlemmer, men fikk bare fire billetter til møtet. Misnøyen var stor, og World Islamic Mission oppfordret i forkant av møtet til boikott, men dette hadde ingen synlig virkning.

Det bor 30.000 norsk-pakistanere i Norge, og interessen for å høre presidenten fra hjemlandet under hans første besøk i Norge var svært stor. Den pakistanske ambassaden i Norge beklager at det ikke har vært mulig å sørge for billetter til alle som ville høre Musharraf.

Glad for å møte presidenten
- Dette er det første besøket president Musharraf gjør i Norge. Flere ganger har planlagte besøk blitt avlyst. Musharraf ønsker et sterkere samarbeid mellom Norge og Pakistan og er i front når det gjelder krigen mot terror. Derfor er jeg glad for at han er her, uttalte en av deltakerne på møtet, norsk-pakistanske Iqbal Raja, til TV 2 Nettavisen.

Han så ingen grunn til å følge boikottoppfordringen fra World Islamic Mission.

Menigheten var i forkant av møtet ute og gjorde det klart at de ville utebli som en reaksjon på voldsepisoden ved den pakistanske ambassaden i helgen.

- Drives som et sirkus
- Vi kommer til å boikotte møtet, uttalte styreleder i World Islamic Mission, Ghulam Abbas, til TV 2 Nettavisen tidligere på dagen.

Abbas holdt fast ved historien om at styremedlem Amjad Munir i World Islamic Mission fredag ble slått og sparket mens han ble holdt nede av fire ambassadeansatte.

- Jeg var med Munir. Ambassadøren var få meter fra oss og så alt uten å reagere. Den pakistanske ambassaden drives som et sirkus, sier han.

Den pakistanske ambassaden benekter ikke at det ble tumulter, men benekter Abbas' versjon. Ambassadøren forklarer overfor TV 2 Nyhetene episoden med at representantene fra World Islamic Mission ble svært skuffet over bare å bli tildelt fire billetter til Musharraf-møtet.

Demonstrerer
Abbas og Munir var i ambassaden for å hente 100 akkrediteringer til møtet med president Musharraf, men ble overrasket da de kun fikk fire.

- Vi ble opprinnelig lovet 100, sier Abbas.

World Islamic Mission søkt Oslo-politiet om tillatelse til å demonstrere utenfor Plaza mandag.

- Vi vil også fortsette å forfølge voldsepisoden hos norsk politi. Forholdet er blitt anmeldt, sier Abbas.

World Islamic Mission har seks tusen medlemmer i Norge. Organisasjonen ber alle andre pakistanske moskeer og organisasjoner om å boikotte møtet og delta i demonstrasjonen, hvis politiet gir tillatelse til at den avholdes.

- Vi har mottatt søknaden og vil innvilge denne. Så lenge søker forholder seg til politiets pålegg og alt går rolig for seg er dette helt uproblematisk. Vi har en dialog med World Islamic Mission og vil i fellesskap med dem sørge for en verdig gjennomføring, sier stabssjef ved Oslo politidistrikt Johan Fredriksen til TV 2 Nettavisen.

Den pakistanske ambassadøren avfeide under en pressekonferanse mandag episoden som «knuffing», og hevdet samtidig at han ikke selv var til stede.

- Må fjernes
- Vi er ikke mot Pakistan og ikke mot Musharraf. Men vi håper Musharraf tar en klar beslutning og får førstesekretæren som angrep fjernet fra ambassaden, sier Amjad Munir, som ble slått, til TV 2 Nettavisen.

Munir hevder at det også tidligere har kommet frem klager i det pakistanske miljøet om dårlig behandling fra førstesekretæren som skal ha slått.

World Islamic Mission har sendt brev til norsk og pakistansk UD, og menigheten vil i kveld forsøke å overlevere et brev til den pakistanske president for å forklare hva som skjedde.

Munir sier videre at Ap-politikeren Khalid Mahmood var til stede under hendelsen, uten selv å gripe inn. Også den pakistanske ambassadøren bekreftet ved en pressekonferanse mandag at Oslopolitikeren var til stede i ambassaden da hendelsen skjedde.

Det har lykkes ikke TV 2 Nettavisen å komme i kontakt med Mahmood mandag ettermiddag.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken