RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Heftig sms-krangel i Stortinget

Sist oppdatert:
Det gikk hett for seg på Stortinget før politikerne tok sommerferie.

En kan tro at en stortingsdebatt ikke når de stormfulle høyder, men det gikk faktisk «en kule varmt» i stortingssalen den 13. juni. Bakgrunnen var et forslag fra stortingsrepresentantene Jørund Rytman, Bård Hoksrud og Ib Thomsen (Frp) om å gjøre forsøk med stemmegivning via Internett og SMS ved valget til høsten.

«Jeg har lyst til å spørre statsråden om hun tror at mobiltelefonen og Internett er kommet for å bli, men det gjør jeg ikke. Det kan virke for useriøst.»

Id Thomsen (Frp)

Sofavelgerne ruler
Valgdeltakelsen har nemlig gått dramatisk ned de siste årene, spesielt ved lokalvalg. I 1963 stemte 81 prosent av hele befolkningen ved kommune- og fylkestingsvalget. I 2003 hadde valgdeltakelsen sunket til 59 prosent, noe som er et historisk lavmål.

Hva synes du, er forslaget helt Stutum? Si din mening nederst i saken!

Valglokalet til folket
Dette har flere politikere, fra tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) til dagens statsminister Jens Stoltenberg (Ap), sagt de skal ordne opp i. Og vil ikke folket komme til valglokalet, kan vel valglokalet komme til folket? Derfor har kommunaldepartementet fått laget en rapport om hvordan det skal kunne skje.

Rapporten konkluderer med at det i Norge i dag ikke finnes god nok teknologi som gjør det sikkert nok å bruke Internett og mobil til å stemme med.

- Elektronisk stemmegivning er framtida, men jeg ønsker at vi skal skynde oss langsomt. Det er nettopp det vi gjør. Det foreligger en plan for hvordan vi kan gjøre forsøk. Det vil bli gjennomført forsøk allerede i høst i forbindelse med skolevalg i Buskerud, sa kommunalminister Åslaug Haga (Sp).

«Frp vil forsøke å framstille det som om det er noen unge, moderne som skjønner hva som kommer, og noen gamle som ikke har skjønt det.»

Svein Roald Hansen (Ap)

- For dårlig
Det synes Frp er altfor dårlig. Estland har tross alt allerede klart å la sine velgere bruke ny teknologi ved sitt parlamentsvalg i 2007. Der økte valgdeltakelsen med tre prosent.

- Jeg har lyst til å spørre statsråden om hun tror at mobiltelefonen og Internett er kommet for å bli, men det gjør jeg ikke. Det kan virke for useriøst, svarte Id Thomsen.

Ugler i Stortinget?
Svein Roald Hansen fra Arbeiderpartiet lurte på sin side på om det var ugler i mosen. Hvorfor hadde Frp ventet med sin forslag til det bare var 90 dager igjen til valget? Var det kanskje for å få de som sier nei til å stemme via sms til å virke håpløst gammeldags?

- Jeg synes dette er lagt over grensa i forhold til det jeg hadde forventet av en seriøs statsråd.

Lodve Solholm (Frp)

- Hvis Frp hadde vært interessert i å få dette forslaget vedtatt, hadde det vært levert for et år siden. Nå er det levert så sent, i den hensikt at det skal bli nedstemt. Man vil forsøke å framstille det som om det er noen unge, moderne som skjønner hva som kommer, og noen gamle som ikke har skjønt det, mente Hansen.

En slik anklage ville ikke Frp ha sittende på seg. Jørund Rytman (Frp) trakk fram et identisk forslag som Frp leverte for «to eller tre år siden.»

- Undertegnede tok også kontakt gjennom et skriftlig spørsmål til statsråd Haga for omtrent seks måneder siden, om dette. Så dette er ikke noe nytt fra Fremskrittspartiet, sa Rytman.

- Aldrende stortingsrepresentanter som skal ta stilling til dette forslaget, er nok ikke den største målgruppen.

Lodve Solholm (Frp)

- Avslørte fellen
Men Hansen mente at Rytmans svar bekreftet at Frp forsøkte å legge en felle for de andre partiene.

- Det er heldigvis sjelden at Frp viser fram sine useriøse sider så tydelig som de gjør i denne saken. Rytman sier at han hadde stilt Haga spørsmål for seks måneder siden. Hvorfor har han da ventet i fem måneder med å legge inn et forslag for Stortinget som krever grundig behandling, og som krever lovendring? Jo, nettopp fordi man ønsket en debatt hvor man skulle forsøke å sette et stempel på noen, ikke for at man skulle få det vedtatt, sa Hansen.

Diskusjonen endte med at kun Frp stemte for forslaget.

Nå kunne vi avsluttet med at «slik går nå dagene i Stortinget», - hadde det ikke vært for at stortingsrepresentantene har tatt ferie til oktober.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere