RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil henrette homofile

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Homofile er en gruppe kriminelle, sa menneskerettsleder til norsk delegasjon.

Da deler av Stortingets utenrikskomité besøkte Iran for to uker siden, forsikret lederen for Irans menneskerettighetsråd de norske representantene om at landet ikke vil slutte å henrette homofile.

- «Homofile er ikke en gruppe mennesker, men en gruppe kriminelle som vi vil fortsette å slå hardt ned på», sa lederen, forteller komitemedlem Anette Trettebergstuen til Nettavisen.

Varsler nye henrettelser
En talsmann for det iranske rettsvesenet, Alireza Jamshidi, varsler nå nye henrettelser for såkalte moralforbrytelser etter forrige ukes steining av Jafar Kiyani (47) for utroskap, ifølge International Herald Tribune.

Etter massearrestasjoner av til sammen 1000 personer i mai i år skal 20 menn henges i løpet av de nærmeste dagene. Forbrytelsene de har begått er blant annet nettopp homoseksualitet.

Alireza Jamshidi gikk også langt i å antyde at iransk høyesterett hadde godkjent at steiningen av Jafar Kiyani ble gjennomført forrige uke. Tidligere har det vært spekulert i hvorvidt den lokale domstolen i Takestan utførte steiningen uten godkjenning fra sentrale myndigheter. Formelt har Iran hatt et moratorium på steininger siden 2002.

- Dommen var endelig, og dermed ble den utført i mannens tilfelle, men ikke i kvinnens, sa Jamshidi til det iranske nyhetsbyrået ISNA.

- Provoserende
Utenrikskomiteen tok opp bruk av dødsstraff, og spesielt steining, gjentatte ganger under Iran-besøket.

- De som ville kommentere dette, sa at bruken av dødsstraff går ned i Iran og at steining tilhører fortida, sier Anette Trettebergstuen til Nettavisen.

Nå har komiteen sendt et brev til iranske myndigheter for å konfrontere dem med disse uttalelsene.

- Jeg er ikke overrasket over denne steiningen, vi hadde jo fryktet at de ville bli hengt i det stille etter en liten stund. Men det er veldig provoserende at det skjer på denne måten etter bare to uker, sier Trettebergstuen.

Amnesty International oppfordrer nå til å appellere til iranske myndigheter om å omgjøre straffen til Mokarrameh Ebrahimi, kvinnen Jafar skal ha hatt et utenomekteskapelig forhold til. Paret skal ifølge Amnesty ha to barn sammen, og det ene barnet på 11 år bor sammen med moren i fengselet. Mokarrameh er også dømt til steining.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere