RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk soldat drept i Afghanistan

Sist oppdatert:
Nordmannen som ble skutt og drept i Afghanistan, var en erfaren løytnant i 30-årene. Han etterlater seg kone og barn.

- Rett før klokken 09.00 mandag ble det bekreftet at en norsk spesialsoldat fra Forsvarets Spesialkommando har omkommet i en skuddveksling i Afghanistan, opplyser Forsvaret i en pressemelding.

Skuddvekslingen skjedde i Lowgar-provinsen i det sentrale Afghanistan på grensen mot Kabul-provinsen. Den norske patruljen var på et rekognoseringsoppdrag sammen med afghanske sikkerhetsstyrker da de kom under ild.

Måtte skyte seg ut
Forsvaret holdt mandag ettermiddag en pressekonferanse på Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå.

- Vi har ikke full oversikt over hvor mange soldater som deltok i angrepet. Men det oppsto en skuddvekslingsepisode der nordmennene måtte skyte seg ut av området for å komme i sikkerhet, opplyser viseadmiral Jan Reksten på pressekonferansen.

Den avdøde hadde løytnants grad, var i 30-årsalderen og etterlater seg kone og barn.

- Det er dypt tragisk at dette skjer. Vi må selvfølgelig prøve å ta lærdom av dette, sier Reksten.

Forsvaret vil nå sette ned en granskningskomité for å finne ut hva som faktisk har skjedd. De norske styrkene i Afghanistan står under Nato-kommando.

Forsvaret ønsker ikke å gå i detaljer om patruljens sammensetning eller størrelse.

- Dette var Nato-soldater som var ute på et oppdrag. Vi skal fortsette operasjoner i dette området også i fremtiden, så jeg kan ikke gå i detaljer. Men dette var en liten norsk patrulje.

Profesjonell avdeling
Ingen andre norske soldater skal ha blitt skadet. Pårørende er varslet og spesialsoldaten blir transportert til Norge i løpet av noen få dager. Den dreptes medsoldater får nå støtte og oppfølging.

- De andre soldatene blir ivaretatt etter de rutinene vi har, sier Forsvarets informasjonssjef Birgitte Frisch til Nettavisen.

Soldaten tilhører Forsvarets Spesialkommando Hærens jegerkommando (HJK), en profesjonell avdeling med betydelig erfaring og kompetanse, som har flere ganger tidligere har deltatt i internasjonale operasjoner.

De norske spesialstyrkene er anerkjent internasjonalt, og har flere ganger tidligere deltatt i væpnede konflikter over hele verden. I Afghanistan utgjør spesialstyrkene nærmere 150 mann, inkludert støttefunksjoner.

Oppdraget er et ledd i arbeidet med å forhindre fiendtlige elementer å operere mot Kabul-området.

Medfølelse
Regjeringen uttrykker sorg etter dagens hendelse:

- Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at vi har mistet en av våre soldater i Afghanistan. Vi vil uttrykke vår dype medfølelse med avdødes familie og kollegaer, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- De norske spesialstyrkene gjør en formidabel innsats for å sikre stabilitet i Afghanistan og øke sikkerheten for hele det internasjonale samfunn. Vi har hele tiden visst at dette oppdraget var farlig, men tapet gjør likevel et dypt inntrykk, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Dette er den andre norske soldaten som mister livet i Afghanistan. I 2004 ble Tommy Rødningsby (30) drept i et rakettangrep utenfor Kabul.

Det har vært stor politisk strid i forbindelse med utplasseringen av en styrke i Afghanistan. Etter mandagens tragiske hendelse lar ikke reaksjonene vente på seg.

- Alle norske soldater må hentes hjem umiddelbart, forlanger leder RV/Rødt, Torstein Dahle, til Nettavisen.

Forsvarets telefonnummer for pårørende er 62 40 30 15.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere