RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Betal tilbake, Per

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Finansminister Kristin Halvorsen slakter Per Ditlev-Simonsen for hans skattesnusk.

Oslos ordfører gjennom 12 år, Per Ditlev-Simonsen, innrømmet overfor Nettavisen fredag kveld at han har skjult unna penger for skattemyndighetene på en hemmelig konto i Sveits.

«Alvorlig tillitsbrudd»
Finansminister Kristin Halvorsen (SV), som er på valgkampturné i Nord-Norge, reagerer meget sterkt når hun får høre om saken.

- Dette er et alvorlig tillitsbrudd. Per Ditlev-Simonsen er en fremtredende person i norsk politikk og har hatt mange tillitsverv. Ved å lure bort skatt sender man regninga til andre, sier Halvorsen til Nettavisen.

Hva mener du om Ditlev-Simonsens skattesnusk? Si din mening nederst i saken.

Per Ditlev-Simonsen sier han avviklet den hemmelige kontoen i 1984 eller 1985 – lenge før han ble ordfører. Han vil ikke si hvor mye penger som sto på den.

«Et stort paradoks»
Fra 1981 til 1985 satt han i finanskomiteen på Stortinget. I 1995 ble han ordfører i hovedstaden. Etter 12 år med ordførerklubba, går nå Per Ditlev-Simonsen (75) av.

- Det er et stort paradoks at en som i neste omgang forvalter andres skattepenger, selv lurer unna skatt. Vi har et velferdssystem der folk yter skatt etter evne. Når folk har midler som de lurer unna, er det ikke en hjelpepleier eller en bussjåfør som gjør det, men en med mye penger, sier Halvorsen.

På spørsmål fra Nettavisen om han kommer til å gjøre opp for seg, svarer Ditlev-Simonsen:

- Ja, bortsett fra at saken sannsynligvis er foreldet.

Foreldelsesfristen i skattesaker er ti år.

«Betal tilbake»
Kristin Halvorsen mener den avtroppende ordføreren bør gjøre opp for seg – selv om saken er foreldet.

- Han forsvinner ut av Oslo-politikken med veldig liten ære. Den eneste måte å bøte på det, er å betale tilbake, sier hun.

Finansministeren synes det er trist at Ditlev-Simonsen har unnlatt å betale skatt.

- Det er trist. Han har vært en respektert ordfører for Oslo.

«Han forsvinner ut av Oslo-politikken med veldig liten ære. Den eneste måte å bøte på det, er å betale tilbake.»

Kristin Halvorsen om Per Ditlev-Simonsen

Finansministeren peker på at skatteunndragelse er noe det jobbes mye med å bekjempe internasjonalt, og at både hun selv og utviklingsminister Erik Solheim har vært engasjert i dette.

- Internasjonalt jobbes det intenst for å få innsyn i skatteparadisene. Vi vet at det gjemmes bort store beløp – selv om det er snakk om mindre penger fra Norge enn andre land.

Hun tror saken kommer til å skade Høyre under høstens kommunevalg.

- Dette skader Høyre. Det viser med tydelighet at mange av dem som finner veien til posisjoner i Høyre, er godt bemidlede mennesker, sier Halvorsen.

Politisk bombe
Per Ditlev Simonsens innrømmelse av at han har jukset med skatten kommer som en politisk bombe midt i den avgjørende valgkampen i hovedstaden. De borgerlige partiene vant valget i 2003 med et nødskrik, og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har flere ganger sagt at hans viktigste mål i denne valgkampen er å ta tilbake makten i Oslo.

Selv om Ditlev-Simonsen ikke stiller til gjenvalg - det er Fabian Stang som er ordførerkandidat for Oslo Høyre - er det ingen tvil om at skattesnusket kommer som en svært dårlig nyhet for Høyre-leder Erna Solberg og resten av partiet.

Oslo Høyre legger heller ikke skjul på at Ditlev-Simonsens skatteunndragelse er uheldig for partiet.

- Det ligger i sakens natur at dette er uheldig for partiet. I Oslo Høyre er vi imidlertid glad for at han velger å være åpen om saken, selv om det ligger langt tilbake i tid, sier sjefsekretær i Oslo Høyre, Øystein Eriksen Søreide, til Nettavisen.

Han understreker at Oslo Høyre nå er opptatt av å bistå Ditlev-Simonsen.

- Dette er en alvorlig sak, men Ditlev-Simonsen har Oslo Høyres fulle tillit.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere