RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blåser i barnas sikkerhet

Sist oppdatert:
Over halvparten av barn i bil er sikret feil. Gir du blaffen i barna dine? Si din mening.

De ubehagelige tallene som forteller hvor dårlig nordmenn er til å sikre sine barn i bil kommer fra en telling gjennomført av If og Trygg Trafikk under Barnekulturfestivalen på Kalvøya utenfor Oslo sist helg.

Har du spørsmål om sikring av barn i bil?
Send ditt spørsmål til jon.kolberg@tv2.no og merk mailen med «Barn i bil»

Trafikkmedisiner prof. dr. med. Inggard Lereim, sier til Nettavisen at det ikke finnes noen unnskyldning for å ikke vite hvordan man sikrer barn i bil.

- Foreldre plikter å sette seg inn i hvordan man sikrer barn i bil, og all denne informasjonen er så absolutt tilgjengelig, sier Lereim.

Les også: Slik sikrer du barn i bil

Sikkerhet for voksne
For rundt 90 prosent av norske bilister er det å ta på seg bilbeltet en helt naturlig handling når de skal ut og kjøre bil.

Er du opptatt av å sikre barna korrekt i bilen?
- Si din mening nederst i artikkelen

Moderne biler er stort sett veldig godt konstruert med tanke på voksne menneskers sikkerhet, både med hodestøtter, sikkerhetsbelter og kollisjonsputer.

Men alle disse fin-fine innretningene er tilpasset voksne mennesker med en viss høyde og vekt.

Straks et barn blir plassert i forsetet på en bil med kollisjonspute, vil sikkerhetsinstallasjonene som belte og kollisjonspute plutselig endre seg fra å være livreddende til å kunne være fatale.

«Barn skal alltid sitte i baksetet. Det finnes ingen alternativer!»

Prof. Inggard Lereim

Kirurgen Lereim, som har forsket på trafikkulykker og barnestoler i flere år, understreker også hvor viktig det er at barn sitter bak.

- De verste og kraftigste ulykkene er møteulykker og ulykker der bilen treffer en stillestående gjenstand. I disse tilfellene er et barn svært dårlig sikret i forsetet. Kollisjonsputen kan skade barnet alvorlig (helt opp til 10-12 års alder) og løse gjenstander som kommer inn i bilen vil naturlig nok ramme forsetene hardest. Barn skal alltid sitte i baksetet. Det finnes ingen alternativer, tordner Lereim.

Se videoer nederst i artikkelen

På spørsmål om hva foreldre bør gjøre dersom de har lite tid eller dårlig med plass, svarer han med å fortelle om hvor trist det er å se foreldres reaksjon i det det går opp for dem at barnets kvestelse kunne vært unngått dersom de hadde brukt et ekstra minutt på korrekt sikring.

Livsfarlig
I tellingen sist helg var det 5 barn som satt i forsetet med diagonaldelen av sikkerhetsbeltet under armen samtidig som kollisjonsputen ikke var deaktivert.

«Dersom bilførerne hadde visst hvilke konsekvenser dette kunne fått for barnet ved et sammenstøt selv i lave hastigheter, ville de helt sikkert valgt en annen løsning»

Kristin Øyen, Trygg Trafikk

Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk mener foreldre vet for lite om korrekt sikring av barn i bil.

- Dersom bilførerne hadde visst hvilke konsekvenser dette kunne fått for barnet ved et sammenstøt selv i lave hastigheter, ville de helt sikkert valgt en annen løsning, sier Øyen til Nettavisen.

Øyen mener videre at foreldre til barn i skolepliktig alder må sikre barna bedre i bilen.

- Det er påbudt å sikre barn under 135 cm, og vi anbefaler i tillegg at de sikres i en stol med rygg og ikke bare på bilpute. Bilputen gir ingen ekstra beskyttelse ved sidekollisjoner, understreker hun.

Og det står ikke så bra til med de yngste heller.

Raske løsninger
- Selv i aldersgruppen 4 til 6 år er bare 2 av 3 barn sikret på sikreste vis, det vil si i en beltestol med beskyttelse rundt hodet. De øvrige sitter på bare bilpute, eller i kun bilbelte, sier hun.

Selv om så godt som alle barna som var med i tellingen var sikret i bilen, var bare halvparten sikret på en måte som ivaretar sikkerheten på best mulig måte.

- Det gjelder spesielt barn i alderen 1 til 3 år der bare 22 prosent var sikret bakovervendt som er anbefalt for småbarn. I en frontkollisjon reduserer en bakovervendt sittestilling risikoen for alvorlige skader med 90-95 prosent. Tilsvarende tall for forovervendt sikring er 50-60 prosent, kan Øyen opplyse.

Les også: Farlig å kjøre toppløs

Alt for få bryr seg
Leder for skadeforebyggende arbeid i If, Jan Olav Nilssen, synes det er overraskende at ikke flere foreldre har tatt informasjonen om korrekt sittestilling for barna sine inn over seg.

- Det er ganske alvorlig at så mange som 8 av 10 barn mellom 1 og 3 år ikke sitter med ryggen mot kjøreretningen. Dette omfanget av problemet er dessuten bekreftet i en annen fersk undersøkelse. Det er en utrolig stor sikkerhetsgevinst ved å la de minste barna sitter bakovervendt, sier Nilssen.

Her er tallene fra tellingen:

Kilde: Trygg Trafikk/If

Tabellen viser antall registrerte barn, og andelen sikret på anbefalt måte, lovlig men ikke anbefalt, ulovlig og helt usikret.

Les mer om bil og trafikk i Bilmagasinet

Et australsk ektepar deler sin opplevelse av feil barnestol i denne videoen:

Den amerikanske organisasjonen Connecting Moms har laget denne videoen for å gjøre foreldre oppmerksom på faren ved feilmontering av barneseter:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere