RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- «Diffen» kan ikke trekke seg

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Per Ditlev-Simonsen trakk seg i går - men fortsetter som ordfører i Oslo.

(iOslo.no) Torsdag klokken 12.00 gikk Per Ditlev-Simonsen av som ordfører for Oslo kommune, etter å ha annonsert sin avgang tidligere i uka.

Men Ditlev-Simonsen kan ikke bare trekke seg som ordfører, mener Oddvar Overå, som er ekspert på kommunalloven og valglovgiving.

- Det er ikke noe bestemmelse i kommunalloven som sier at ordføreren kan trekke seg ensidig. Han må søke til bystyret om å bli fritatt fra vervet for et kortere tidsrom eller resten av valgperioden, dersom dette ikke medfører «uten uforholdsmessig vanskelighet eller belastning kan skjøtte sine plikter i vervet», sier Overå til iOslo.no, og henviser til kommunelovens paragraf 15 punkt 2.

Les lovparagrafen selv på Lovdata.no.

Reagerer på språkbruken
Overå reagerer på språkbruken i saken og mener Ditlev-Simonsen har vært uklar i sine uttalelser.

- Jeg vet ikke om bystyret hadde et møte før han sa han trakk seg, men han kan ikke bare si at han trekker seg fra vervet. Dette gjelder ethvert ombud, sier Overå.

- Kunne bystyret ha tvunget ham til å fortsette i jobben ut perioden?

- I teorien kunne de ha gjort det, hvis de hadde saklig grunn, svarer Overå, som har skrevet flere bøker på dette området.

Søker onsdag
Direktør Tove Indgjerd ved ordførerens kontor bekrefter at Ditlev-Simonsen fremdeles er ordfører rent formelt.

- Han vil søke om fritak på bystyremøtet onsdag i neste uke. Formelt sett er han fremdeles ordfører, men viseordføreren fungerer som ordfører, slik det er når ordføreren er på ferie, sier Indgjerd til iOslo.no.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere