RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er haisvaret

Foto: BP
Sist oppdatert:
Marinbiolog mener å ha løsningen på det store haimysteriet i Nordsjøen.

Som Nettavisen skrev tirsdag, har en hai på opptil 2,4 meter blitt filmet ved en plattform på Ula-feltet på norsk sokkel i Nordsjøen.

Britiske tabloider slo mandag haiobservasjonen stort opp, og skrev at dette dreide seg om den menneskeetende makohaien – en haitype som aldri før har blitt observert i Nordsjøen.

Ifølge The Sun er makohaien (makrellhai, red. anm.) «kjent for å hoppe opp av vannet og opp i båter der den angriper mennesker».

Tabloidavisa har lagt ut video av haien som befinner seg i norsk farvann. Se den her (ekstern linke)

BP Norge, som er operatør på Ula-feltet, sier imidlertid at alle ansatte ved den aktuelle plattformen nå er sikre på at der er den langt mindre farlige haien håbrann som de har fanget på film.

Marinbiolog og direktør ved akvariet i Bergen, Kees Ekeli, har på forespørsel fra Nettavisen studert videobildene av haien som ble fanget av undervannskameraet på oljeplattformen.

- Det som er sikkert, er at dette er en kjempestor og fantastisk fin fisk. Ut ifra disse bildene er det faktisk ikke så lett å si om det er en hvithai, en makohai eller en håbrann. Når haien blir så stor som i dette tilfellet, ligner den på flere haityper, sier han til Nettavisen.

Kroppsform som en hvithai
Likevel mener Ekeli å ha løsningen på det store haimysteriet.

- Jeg har ingen tro på at dette er en makohai, fordi makohaien har slankere kroppsform og større forskjell på fargen over og under sidelinja (midtlinja på haien, red. anm.).

Ekeli tror heller ikke det er en hvithai han ser på videoen.

- Selv om den har kroppsform som en hvithai, har den for spiss ryggfinne til å være det. Så hvis jeg skulle gjettet, ville jeg sagt at dette er en håbrann. Denne haitypen, som har avrundet ryggfinne, er veldig utbredt i Nordsjøen, sier han.

Håbrannen kan, i likhet med hvithaien og makohaien, bli veldig stor - med en vekt på opptil 350-400 kilo.

Ekeli får støtte av den britiske haieksperten Lauren Smith ved Aberdeen University i Skottland. I dagens utgave av The Press and Journal går hun ut og slår fast at haien på videoen er en håbrann. Smith sier bildene tydelig viser at haien har en liten hvit flekk bak på kanten av ryggfinnen, noe som er karakteristisk for håbrannen.

- Ikke å tulle med
Mens han snakker med Nettavisen står Ekeli og ser på en utstoppet håbrann på 350 kilo på akvariet i Bergen.

- Dette er ingen ufarlig hai – den tar sel, for eksempel. Grunnen til at den aldri har vært borti konflikter med mennesker er at den lever i kaldt farvann i nordområdene. Hvis håbrannen hadde levd i tilknytning til steder der folk bader, hadde ikke denne vært noe å tulle med, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere