RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han er rasist

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Innvandrerpolitikere mener at Svenn Kristiansen (Frp) ikke er egnet som ordfører i Oslo fordi han har kommet med rasistiske uttalelser.

I går ble Kristiansen valgt som ordfører i Oslo med knappest mulig margin, skriver Dagsavisen. Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre stemte for at Svenn Kristiansen skal være Per Ditlev-Simonsens erstatter fram til valget, mens Ap, SV og RV stemte blankt.

- Ekskluderende
Avgjørelsen møter sterk motstand fra innvandrerpolitikere og organisasjoner, fordi de mener at Kristiansen gjennom 12 år som varaordfører i Oslo har oppført seg ekskluderende overfor innvandrere. Det pekes på at Svenn Kristiansen flere ganger har kommet med rasistiske utspill i mediene, og han skal ha oppført seg diskriminerende mot innvandrerpolitikere i bystyret.

Reza Rezaee, som er SVs representant i bystyret, trekker fram en av Kristiansens uttalelser fra 2002. Da mente Frp-politikeren at mange muslimer er mer lojale mot islam enn Norge, og ønsket troskapsløfte til Norge for nye statsborgere.

- Ikke egnet
- Han stemplet en hel religiøs gruppe som mulige forrædere. Det er en rasistisk uttalelse. En mann som behandler en stor gruppe av befolkningen slik, er ikke egnet til å være ordfører, sier Rezaee til Dagsavisen. I hovedstaden har over 20 prosent av befolkningen innvandrerbakgrunn.

Svenn Kristiansen ønsket ikke å kommentere rasismepåstandene i går.

- Jeg behandler alle likt. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Kristiansen til Dagsavisen.

- Kristiansen er ingen rasist
Hans partifelle Mazyar Keshvari har ingen problemer med å kommentere utspillet:

- Jeg synes dette er å synke til et ekstremt lavmål. Jeg kjenner ordføreren personlig, og kan trygt si at han på ingen måte er rasistisk. At bystyrets representater makter å levere et slikt utspill er patetisk og forkastelig, sier bystyrekandidat Keshvari til Nettavisen.

Han mener SVs Rezaee kun ønsker å kvele debatten.

- Det er umulig å gjøre noe med et problem om man ikke nevner det. Jeg tror både Rezaee og alle andre i bystyret er klar over at ikke-vestlige innvandrer markerer seg sterkt i mange uheldige statistikker. Dette får vi ikke gjort noe med hvis det ikke er lov til å nevne det engang, sier Keshvari.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere