RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unngå Facebook-skrekken

(Faksimile)
Sist oppdatert:
Her er tipsene for å slippe unna samme felle som «Hughs norske flamme» Caroline.

Det har blåst kraftig rundt norske Caroline Hargreaves de siste dagene. Etter at britisk tabloidpresse tidligere denne uken slo opp at hun angivelig kysset Hugh Grant på en fest, har Caroline gått fra å være en anonym student til å bli en offentlig person i tabloidmedienes søkelys.

- Det er helt forferdelig og utrolig krenkende, en vanvittig invadering av privatlivet mitt, sier 20-åringen til Nettavisen.

Caroline advarer alle mot å legge ut privatlivet slitt på Facebook.

- Alle må tenke seg grundig om før de legger noe ut på Facebook. Alt du publiserer der, kan misbrukes, sier hun.

Les også: Norske Caroline snakker ut om «Hugh-kysset»

- Skrekkeksempel
Datatilsynet har siden Facebook dukket opp for et drøyt halvår siden, advart norske brukere mot å utlevere seg på nett, og har flere ganger sagt de frykter at informasjon vil kunne bli misbrukt.

- Dette er et skrekkeksempel på hvor galt det kan gå, og samtidig et eksempel på det vi hele tiden har advart mot, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Nettavisen.

Han skjønner at Hargreaves er fortvilet, men tror ikke hun vil være den eneste som blir misbrukt på Facebook.

- Selv om Facebook inneholder muligheter for å begrense hva andre får se, er det alltid en sjanse for misbruk, sier han.

- Bruk hodet
Caroline Hargreave hadde neppe forestilt seg at hennes private bilder plutselig ville komme i europeisk presses søkelys. Nå har The Sun uten lov hentet ut og publisert en rekke bilder fra Carolines Facebook-side.

- Den eneste måten å forsikre seg mot at private bilder blir spredd, er å aldri legge dem ut på internett. Har du først lagt ut bilder på en side som Facebook, gjelder det å bruke hodet og vite hvem du kan stole på, sier Skåra.

Til Nettavisen sier Caroline at hun har fått ville tilbud fra både britisk og norsk presse om å fortelle sin historie. Det er ikke usannsynlig at også Carolines venner kan ha fått liknende tilbud.

- Dersom du blir interessant nok, er det alltid noen som kan la seg friste til å selge bilder av deg. Derfor kan det være lurt å bruke hodet og ikke gi alle løse bekjentskaper på Facebook tilgang til alle bildene dine, sier Skåra.

- Naivt med åpen nettprofil
- Det var nok naivt av meg å ha en åpen profil. Men jeg hadde aldri i verden forestilt meg at jeg skulle bli en offentlig person, eller at noen skulle ha interesse av å bruke private foto av meg og kjæresten min, sier hun oppgitt.

Nå advarer hun andre på det sterkeste mot å ha en åpen Facebook-profil.

- Alle må tenke seg grundig om før de legger noe ut på Facebook. Alt du publiserer der, kan misbrukes. Bilder, informasjon... Blant annet har jeg skrevet på profilen min at en av favorittfilmene mine er Peter Pan. Det gjorde en tabloidavis til et poeng, ved å skrive at jeg er en jente som aldri vil bli voksen, akkurat som Peter Pan. Det viser hvor gode tabloidaviser er til å snu, vri og vrenge på virkeligheten, sier Caroline.

Slik beskytter du deg
Det er mye du som bruker kan gjøre for å begrense medier og andres mulighet til å misbruke det du legger ut på Facebook. Det er nemlig du som bestemmer hva av informasjonen som er synlig og hvem den er synlig for.

  • Gå til «Privacy» oppe i høyre hjørne etter at du har logget deg inn.
  • Velg «Edit Settings» på valget «Profile»

Her kan du velge om bare du selv, vennene dine eller alle dine venner og alle nettverkene du er med i får se informasjon om deg. Den samme muligheten har du når det kommer til bilder og videoklipp.

Disse endrer du ved å gå til «Privacy» og velger «Edit Settings» på valget «Applications».

Vis begrenset profil
Mange Facebook-brukere har lagt til alle de kjenner - og litt til - på Facebook. Selv om du ønsker å dele bildene dine med nære, gode venner, er det ikke sikkert at du har lyst til å dele like mye med barneskolebekjentskaper og løse bekjentskaper. Dette kan du også løse relativt enkelt.

(Artikkelen fortsetter under)

Når du er inne på siden for «Privacy», får du opp valgene «Block People» og «Limited Profile». Her kan du velge å blokkere eller begrense hva noen av dine Facebook-venner får se. I tillegg kan du selvsagt velge å slette venner du ikke lenger har kontakt med fra profilen din.

Datatilsynet har utarbeidet en generell oversikt med nyttige råd og tips ved bruk av nettsamfunn som Facebook. Denne oversikten finner du på tilsynets hjemmesider.

Har du sett våre nye IT-sider? Sjekk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere