RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg er ferdig med UDI-saken

Foto: Arild J. Waagbø
Sist oppdatert:
- Jeg er ferdig med UDI-saken. Jeg har tillit, sa Manuela Ramin-Osmundsen og satt seg i barne- og likestillingsministerens stol.

Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) skrev Norges-historie i dag, da hun ble landets første statstråd med innvandrerbakgrunn.

Men hun er kontroversiell: Osmundsen måtte gå av som UDI-leder våren 2006 som en følge av at UDI hadde brutt med de politiske retningslinjene da 182 irakiske kurdere ble gitt oppholdstillatelse i 2005.

Frps Siv Jensen var raskt på banen og erklærte at hun i utgangspunktet ikke har tillit til Ramin-Osmundsen.

Les om reaksjonene:
Slaktes av Frp - hylles av Høyre
Erna: - Lykke til, Manuela

- Det har jeg ingen kommentar til, sa Ramin-Osmundsen til Nettavisen rett etter at hun fikk magnetkortet til statsrådskontoret fra Karita Bekkemellem.

- Har tillit
- Har du lagt UDI-saken bak deg?

- Ja, jeg er ferdig med UDI-saken. Jeg har tillit. Jeg har fått tillit av statsministeren i dag. Jeg fikk også en enorm grad av støtte fra mange personer i forbindelse med den saken, svarte Ramin-Osmundsen.

Hun fortalte at hun ble kontaktet av Jens Stoltenberg om statsrådsjobben for kort tid siden.

- Jeg tenkte litt, men jeg tenkte fort, smilte Ramin-Osmundsen.

Den ferske statsråden har vært norsk statsborger siden 4. oktober - i nøyaktig to uker før fikk ministerposten. Til Nettavisen opplyser hun at hun søkte om statsborgerskap i januar eller februar i år.

- Jeg søkte om norsk statsborgerskap etter en lang prosess med meg selv, sier Ramin-Osmundsen.

Hun sier at hun ikke var kjent med eller på noen måte bidro til at søknaden hennes ble hastebehandlet i UDI. Ifølge Dagbladet tok departementsråd Ellen Seip i Arbeids- og inkluderingsdepartementet to ganger personlig kontakt med direktør Ida Børresen i UDI, i forbindelse med søknaden om statsborgerskap for Manuela Ramin-Osmundsen.

- Jeg fikk ikke opplyst hvorfor de anmodet om en prioritert behandling, og ikke spurte jeg heller. Men jeg er ikke dum, og forsto at hun nok ble vurdert for en eller annen stilling, sier Børresen til Dagbladet.no.

Teksten fortsetter under videoreportasjen:

194178

Ikke skuffet
Mens utskiftningen av miljøvernminister Helen Bjørnøy og kunnskapsminister Øystein Djupedal var forventet på bakgrunn av at begge statsrådene har høstet mye kritikk, kom utskiftingen av Karita Bekkemellem som en overraskelse på mange.

- Jeg ble kontaktet om dette for en og en halv uke siden, sa hun etter nøkkeloverrekkelsen klokka 17.15 i dag.

Bekkemellem sier at hun ikke forsøkte å overtale statsminister Jens Stoltenberg til å la henne å få fortsette i jobben. Og hun svarer avvisende på Nettavisens spørsmål om hun er skuffet for i hun må gå av.

- Nei, jeg har hatt en fantastisk tid som statstråd. Og jeg er en av veldig få kvinner som har fått sitte i regjeringen to ganger, sier Bekkemellem.

Hjem til mannen
Nå skal Karita Bekkemellem tilbake til Stortinget.

- Men aller først skal jeg hjem og kose meg med mannen min, sa hun.

Hun sa hun er fornøyd med mye av det hun har fått gjort som barne- og likestillingsminister. Flere saker, som fedres rettigheter ved samlivsbrudd, bidragsregelverket, homofiles rettigheter og omskjæring, omtalte hun som babyene sine.

Hun formante Manuela Ramin-Osmundsen om å være uredd i kampen mot kjønnslemlestelse og omskjæring.

- Helsesjekk er et kontroversielt tema. Jeg ber om at du uredd gjør det hjertet ditt mener er riktig i denne saken, sa Bekkemellem.

Superminister
Erik Solheim (Sv) er regjeringens nye superminister. Han blir i dag sjef for Miljøverndepartementet, men skal også fortsatt ha ansvaret for utviklingssakene i Utenriksdepartementet.

- Erik Solheim er en tung miljøpolitiker og en tung utviklingspolitiker. I klimasaken må vi gjøre betydelige reduksjoner i utslippene her hjemme, men også i utviklingslandene - der utslippene øker mest. Det er riktig å se departementsstrukturen i sammenheng med personer, sa Jens Stoltenberg da han møtte pressen på Slottsplassen i dag.

Tora Aasland (Sv) blir en av to statsråder i Kunnskapsdepartementet. Hun skal ha ansvaret for forskning og høyere utdanning, mens Bård Vegar Solhjell (Sv) får ansvar for barnehage, grunnskolen og videregående skole.

Skrøt av Karita
Stoltenberg fortalte at Bjørnøy og Djupedal begge har bedt om å få gå av som statsråder, i motsetning til Karita Bekkemellem. Stoltenberg ville ikke si noe om hvorfor han skifter henne ut.

- Det er galt av meg å redegjøre for samtalene jeg har hatt med Karita, sa Stoltenberg.

Men han ga henne en god attest.

- Det ruver etter henne det hun har fått gjort som statsråd, sa Stoltenberg.

Han sa han var stolt over å ha fått en person med innvandrerbakgrunn inn i regjeringen.

- Jeg har lenge ønsket å få en innvandrer i regjeringen, sa Stoltenberg.

Han viste i den sammenheng til at Arbeiderpartiets historiske innsats for å få arbeidere, senere kvinner - og nå til sist en innvandrer, til kongens bord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere