RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvitter seg med alle problemflyene

(Foto: Scanpix)
Sist oppdatert:
Kvaliteten på Dash 8 Q400-flyene er for dårlig. Derfor kvitter SAS seg med dem.

Etter den senere tids hendelser med Dash 8 Q400-flyene har ledelsen i SAS bestemt å sette flyene på bakken for godt. Senest lørdag havarerte et Dash 8 Q400-fly på Kastrup like utenfor København i Danmark.

- Dette er ikke en midlertidig eller foreløpig beslutning. Vi setter nå disse flyene på bakken på permanent basis, på bakgrunn av den siste tids ulykker. Dash 8 Q400 skal ikke brukes mer av SAS-konsernet, sier kommunikasjonsdirektør Cathrine Foss Stene i SAS Norge til Nettavisen.

Tre ulykker på kort tid
Hun sier at bakgrunnen er at både kundenes og SAS egen tillit til denne flytypen har fått seg en stor knekk etter tre ulykker på kort tid.

- Vi jobber nå på høygir for å finne tilbud til kundene våre. Vårt hovedfokus er først og fremst å sørge for at færrest mulig av kundene våre blir berørt. Flere avganger vil bli innstilt, men det er ikke så mange avganger i Norge som bruker flytypen. Enkelte avganger fra Flesland, Sola og Kjevik vil bli innstilt.

- Vil den siste tids ulykker rokke ved SAS' tillit generelt?

- Det er ingen tvil om at ulykkene påvirker omdømmet vårt. Men jeg håper at folk ser at problemene har vært isolert til denne flytypen - som vi nå ikke vil benytte oss av mer.

- Hvor mye penger har SAS tapt på problemene med Dash 8 Q400?

- Det er for tidlig å uttale seg om de økonomiske konsekvensene. Men det er klart at vi også fremover vil tape penger på innstilte avganger. Vi jobber nå for fullt for å omdisponere, og vil også vurdere å hente inn nye fly.

SAS har fra før av rettet et krav mot den kanadiske flyprodusenten Bombardier på 500 millioner kroner. Det ligger an til at dette kravet blir oppjustert etter lørdagens ulykke.

Les også: En stor Dash problemer

- Tiltroen til Dash 8 Q400-flyene har minsket betraktelig og kundene er skeptiske til å fly med flyene. Derfor har jeg, sammen med styret, bestemt å fjerne alle Dash 8-fly fra SAS, sier SAS-sjef Mats Jansson i pressemeldingen.

Hyrer inn nye fly
SAS var den første kunden som satte Dash 8 Q400-flyene i trafikk i januar 2000. Til sammen har disse flyene fraktet omtrent fem prosent av konsernets passasjerer. Nå vil SAS erstatte alle Dash 8 Q400-flyene ved å hyre inn nye fly og omfordele den nåværende flyplanen.

Kvalitetsproblemer
- Dash 8 Q400-flyene har hatt flere kvalitetsproblemer og vi kan konstatere at kvaliteten ikke oppfyller kundenes krav til punktlighet og regelmessighet, fortsetter Jansson i pressemeldingen.

Bestemmelsen om å kvitte seg med flyene gjelder også SAS-konsernets fire Widerøe-fly.

Se lørdagens nødlanding her:
(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

195173

Leaset
Flyene har SAS leaset fra den kanadiske flyprodusenten Bombardier. Det blir altså ikke aktuelt å selge flyene.

- Vi har en langtidskontrakt med flyfabrikanten som vi må forhandle oss ut av, sier informasjonsdirektør i Widerøe Richard Kongstein til Nettavisen.

Kongstein forteller videre at Widerøe nå i første omgang har fokus på å få passasjerer fram.

- Q400 er heldigvis såpass liten del av flåten vår. Vi har fått ned en del reservefly fra Tromsø, men dette er mindre fly, så det blir litt overbookinger. Vi gjør det vi kan for å få dem av gårde med andre flyselskap, sier Kongstein.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere