RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bjørn Lecomte, Østkantavisa

Avviser ikke dødsstraff for homofile

Sist oppdatert:
Den profilerte arbeiderpartipolitikeren Asghar Ali nekter å ta avstand fra dødsstraff for homofile.

(iOslo.no) Under et debattmøte om homofile muslimer på Humanismens hus i går kveld (onsdag), uttalte Asghar Ali flere ganger at han ikke kunne svare på spørsmålet om dødsstraff for homofile. Ali er nestleder i Islamsk råd og styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn, som er det største lokallaget i Arbeiderpartiet.

Provosert
- Han sa han ikke kunne svare fordi det var et teologisk spørsmål. Jeg syntes det var provoserende og oppsiktsvekkende, sier førsteamanuensis i flerkulturell forståelse ved Høgskolen i Oslo og tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund Lars Gule til iOslo.no.

Sjokkerte publikummere så hvordan Ali gjentatte ganger fikk spørsmål om dødsstraff for homofile. Alle gangene svarte han «jeg vet ikke» eller «det kan jeg ikke svare på», ifølge personer som var til stede under debatten som ble arrangert av studentgruppen Skeivt Forum.

Oslo Arbeidersamfunn, hvor Ali er styremedlem, er ifølge Wikipedia det største lokallaget i Arbeiderpartiet. Asghar Ali tar heller ikke avstand fra dødsstraff for homofile da iOslo.no snakker med ham torsdag.

Tar ikke avstand
- Islamsk råd Norge kan ikke kommentere alle mulige forhold utenfor Norge, sier Asghar Ali til iOslo.no.

- Hvorfor ikke?

- Vi er en norsk organisasjon og forholder oss til norske lover. Hva gjelder strafferett i andre land må dere snakke med landenes ulike ambassader om.

- Hvorfor kan du ikke ta avstand fra dødsstraff for homofile på generelt grunnlag?

- Det spørsmålet er besvart.

- Uheldig?
- Kan du se at det er uheldig?

- Jeg ønsker ikke å si noe mer enn det jeg sa tidligere.

- Hvordan er disse uttalelsene i forhold til din rolle som styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn?

- Hvordan vet du om min posisjon i Arbeiderpartiet? Hvem har tipset deg om det? Ragnar Kværness er den eneste i salen som vet at jeg er med i Arbeiderpartiet. Jeg kan ikke se at min rolle i Oslo Arbeidersamfunn er relevant i denne sammenhengen. Jeg representerte Islamsk råd Norge og uttalte meg på det grunnlaget, avslutter Ali.

Ragnar Kværness er medlem av Oslo Arbeidersamfunn, og tidligere bystyremedlem for Arbeiderpartiet i Oslo.

- Arbeidersamfunnet har et problem
Gule var en av Alis meddebattanter onsdag, men var ikke klar over at Ali sitter som styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn.

- Hvis han er med i Oslo Arbeidersamfunns styre, har de et problem, fordi de ikke har vært kjent med hans syn på dette spørsmålet. Jeg synes han burde trekke seg, rett og slett, sier Gule, som påpeker at han synes svaret var oppsiktsvekkende.

Han mener Ali i realiteten gir en indirekte aksept til dødsstraff for homofile, ved ikke å si klart nei.

- For meg er det en ansvarsfraskrivelse å ikke ta stilling til et så sentralt spørsmål. Derfor er det så provoserende. Har han ingen mening om at 18- og 19-åringer blir hengt for å ha omgang med hverandre? spør Gule.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere