RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Isolasjon gir næring til hat

Sist oppdatert:
- Man kan ikke forvente at de kommer ut som gode personer igjen til samfunnet, sier terrortiltalte Arfan Bhatti om fengsling.

For første gang etter at han ble fengslet for 14 måneder siden, snakker terrortiltalte Arfan Qadeer Bhatti (30).

Bhatti har sittet varetektsfengslet i over ett år - i full isolasjon på fengselscellen. Kun én time i døgnet får Bhatti lufte seg.

- Stemplet som terrorist
30-åringen ble pågrepet etter at det ble avfyrt minst 13 skudd mot den jødiske synagogen på St. Hanshaugen i Oslo natt til 17. september 2006. I ettertid har siktelsen mot ham blitt utvidet til å omfatte terrorplaner, med planlagte angrep på den amerikanske og den israelske ambassaden.

Politiet sikkerhetstjeneste (PST) mener det er fare for bevisforspillelse om han slipper ut. Bhatti føler seg stemplet som terrorist - selv om han ikke er domfelt.

Les også: Her er tiltalen mot Bhatti

- Når jeg slipper ut igjen - før eller senere - så vil jeg være stemplet som terrorist uansett om jeg blir frifunnet for forholdene eller ikke. Det er det som vil forfølge meg, sier Bhatti til NRK .

- Og det er ikke meg det går mest utover, men barna mine, familien min, mennesker rundt meg.

Fredag ble Bhatti varetektsfengslet frem til 21. desember. Men retten valgte denne gangen å oppheve isolasjonen. Dermed kunne Bhatti la seg intervjue av NRK.

- Urettferdig behandlet
I intervjuet er han svært kritisk til at han har vært plassert i isolasjon.

- Når du føler du blir urettferdig behandlet, gir det næring til hat, sier han til NRK.

- Det er det som skjer. Når du sitter alene på cella hele tiden, 23 timer i døgnet, og du får den siste timen til lufting, så gjør det noe med deg, sier han.

- Hat overfor hvem?

- Det behøver ikke være spesifikt til personer eller noe bestemt. Men det gir næring til hat. Isolering er ikke rehabilitering. Ved å isolere mennesker, kan man ikke forvente at de kommer ut som gode personer igjen til samfunnet. Man må tilrettelegge, sier Bhatti.

Bhatti medgir at tiltalen mot ham er alvorlig.

- Mer alvorlig kan det ikke bli, sier han.

- Men med ditt rulleblad, kan du forstå at du får en spesiell behandling?

- Fortid er fortid. Jeg ser heller fremover. Jeg får ikke gjort noe med min fortid. Det gjør jeg ikke. Men jeg håper jeg kan forandre på fremtiden min.

Tortur
Bhattis sak skulle etter planen ha startet 15. oktober, men er nå utsatt til 25. mars .

Beslutningen ble tatt etter at forsvarerne ikke hadde fått oversendt det innhentede kommunikasjons- og romavlyttingsmaterialet i tide.

Bhatti er dermed en av dem som har sittet lengst i varetekt i Norge. Mandag skal representanter for norske myndigheter møte i FNs torturkomité i Genève.

Norge har i mange år fått sterk kritikk av torturkomiteen for bruk av lang varetekt og isolasjon. Hver fjerde fange i Norge er varetektsfange.

- Jeg mener at det jeg gjennomgår nå, med varetektsperioden og hva det gjør med et menneske, jeg håper å rette søkelyset mot bruk av varetektsregimet i Norge, sier han.

Politiets sikkerhetstjeneste ønsker ikke å kommentere Bhattis uttalelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere