RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke si nei til homo-dødsstraff

Sist oppdatert:
Lederen i Islamsk Råd vil ikke ta avstand fra drap på homofile. Nå foreslår flere å kutte pengestrømmen.

(iOslo.no) Asghar Ali, nestleder i Islamsk Råd og styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn, ønsket tidligere denne måneden ikke å ta avstand fra drap på homofile. Han uttalte senere at han «som norsk muslim» ikke støttet slike henrettelser. Men lederen for Islamsk Råd, Senaid Kobilica, sier klart fra at han ikke ønsker å uttale seg om homofili.

Samtidig mottar Islamsk Råd 500.000 norske skattekroner i støtte.

Fem spørsmål til Islamsk Råd
iOslo.no ringte Kobilica og stilte ham følgende spørsmål:

  • Tar Islamsk Råd avstand fra dødsstraff for homofile - uansett hvor i verden dette skjer og uansett teologisk begrunnelse?
  • Mener Islamsk Råd at ungdom som oppfatter seg som homofile kan helbredes med medikamenter eller psykiatrisk rådgivning?
  • Anbefaler Islamsk Råd slik terapi?
  • Bør ungdom som oppfatter seg som homofile gifte seg med en person av motsatt kjønn?
  • Kan straff eller utestengelse forsvares dersom en homofil person ikke er i stand til eller villig til å forandre sin seksuelle legning?

Nekter å svare
- Jeg kan ikke svare på det så fort, sa Kobilica og ønsket å få spørsmålene tilsendt. Det fikk han, og iOslo.no ringte for å purre. Etter mange oppringninger sendte Islamsk råd-lederen en sms:

«Jeg beklager, men vi vil ikke si noe om homofilisaken inntil videre.»

Representerer 60.000 muslimer

At lederen for en organisasjon som selv mener de representerer 60.000 muslimer, ikke kan ta avstand fra drap på homofile og tvangsekteskap for samme gruppe, synes Homonettverket i Arbeiderpartiets leder, Håkon Haugli, er svært alvorlig.

- Trossamfunn som ikke tar avstand fra grove menneskerettighetsbrudd, bør ikke få statsstøtte. Det må stilles krav, sier han til iOslo.no.

- De legitimerer vold
- Hvilke signaler er det Islamsk Råd sender ut til unge mennesker ved å ikke ta avstand?

- Indirekte er det en legitimering av vold mot og diskriminering av homofile. De påtar seg et annet ansvar også, og det er at de gjennom sin utydelighet skjerper motsetningen mellom innvandrere og nordmenn, sier Haugli og legger til:

- Når de ikke vil svare på enkle spørsmål om homofili, lever Islamsk Råd ikke i samme virkelighet som resten av oss, mener han.

- Ta fra dem støtten
Innvandringspolitiske talsmann i Frp, Per Willy Amundsen, er ikke i tvil om hva han vil gjøre med Islamsk Råd:

- Hvis de ikke tar absolutt avstand fra dødsstraff for homofile, vil jeg si at det er som å gi penger til Vigrid. De er vel enig i synet deres på homofile. Et sted må grensen gå med tanke på økonomisk støtte, sier Amundsen og legger til:

- Vi er med å finansiere de mest ekstreme. Folk flest får inntrykk av at muslimer er noen skikkelige gærninger, mener han.

Som mørkeste middelalder
André Oktay Dahl i Høyre gir følgende kommentar til saken, men understreker at han ikke snakker på vegne av stortingsgruppa:

- De holdningene Islamsk Råd viser, er som hentet ut av den mørkeste middelalder, og det bør få noen konsekvenser i forhold til hvor lett det skal være for dem å be om offentlige midler, mener Dahl.

Faktisk mener han de kanskje ikke fortjener det de får i dag.

- Jeg mener man bør vurdere å kutte støtten til dem. De oppfordrer i realiteten til straffbare handlinger. Jeg kan sende en utgave av de norske lover til Islamsk Råd. Nå må den rød-grønne regjeringen slutte å jatte med Islamsk Råd, sier Dahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere