RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forurenser like mye som flytrafikken

Sist oppdatert:
Denne sementfabrikken slipper ut like mye CO2 som all innenriks-luftfart. Men regjeringen vil ikke bidra med penger til rensetiltak.

Flere hundre meter under Eidangerfjorden i Telemark ligger det 20 mil med gruveganger. Kalksteinen herfra er det viktigste råmaterialet i sementproduksjonen som foregår over bakken.

Produksjonen fører til store utslipp, rundt 800 kilo CO2 per tonn sement. Det utgjør til sammen i underkant av en million tonn CO2 årlig.

Fabrikken i Brevik produserer så mye at utslippene blir like store som fra all norsk innenriksluftfart til sammen, melder TV 2 Nyhetene.

Se innslaget på TV 2 Sumo

Får ros
Men de store utslippene til tross, fabrikken roses av miljøbevegelsen. Årsaken er at utslippene er blitt redusert med 20 prosent.

Norcem har erstattet store deler av kullfyringen sin med brenning av avfall - fra 400.000 husstander.

Direktør Kjell Skjeggerud har gjort det han kan, og fabrikken hans er blant de beste i Europa på utslippskutt. Men han sier til TV 2 at han skulle ønske han kunne kutte utslippene enda mer.

- Større reduksjoner krever C02-opptak. Det må vi ha hjelp til, sier han.

Koster penger
Men det koster også store penger – rundt 400 millioner for bygging av et slikt anlegg. Også selve driften koster mange millioner. Det er flere ganger mer enn hva fabrikken tjener i dag.

Et slikt anlegg for fangst av CO2 kan fjerne 80 til 90 prosent av utslippene, ifølge fabrikken. Men som TV 2 meldte tidligere i uken, mangler det penger til denne typen renseprosjekter. Og det til tross for at staten har tatt inn 690 milliarder kroner i grønne avgifter

- Jeg tror pengene er der hvis myndighetene vil, sier Skjeggerud.

Dersom fabrikken blir pålagt å bygge og betale for et anlegg for CO2-fangst, tror selskapet de må legge ned virksomheten i Norge.

Staten vil ikke hjelpe
Alternativet blir sannsynligvis utenlandske produsenter som forurenser enda mer. Men Finansdepartementet står fast ved at staten neppe vil bidra med penger.

- Vi fastholder prinsippet om at forurenser skal betale selv, men staten kan bidra med teknologiutvikling, sier statssekretær i finansdepartementet Henriette Westhrin (SV) til TV 2.

- Vi mener det er en god idé å rense dette anlegget, men velger å fokusere på gasskraftrensing nå. Teknologien for rensing for eksempel ved Norcem er i dag langt dyrere enn det industrien kan bære selv, og da må vi fokusere på forskning og utvikling slik at prisene kan bli lavere på sikt.

- Men kostnadene er beregnet å ligge langt lavere enn for C02-rensing av gasskraftverk, og staten har jo allerede samlet inn 690 milliarder i ulike grønne avgifter, langt mer enn det som brukes på miljø. Hvorfor kan man ikke da gå inn og finansiere denne typen renseprosjekter?

- Vi holder fast ved prinsippet om at det skal være forurenseren som betaler, sier Westhrin, som understreker at dette er noe myndighetene også kan pålegge bedriftene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere