RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rolf Utgård på tynn is

Sist oppdatert:
Som fagforeningstopp ga Rolf Utgård Kværner-toppene inn. Nå gir han terningkast til islagte vann.

Rolf Utgård (57), mannen som var tillitsvalgt i Kværner i 16 år og i perioder langt oftere i Dagsrevyen enn statsministeren, er 100 kg tung. Disse 100 kiloene plassert han en gang med viten og vilje på 2,7 cm tynn is for å se om det gikk an.

Det gikk. Og dermed kunne Utgård fortsette med det han liker mye bedre enn å kjefte på kapitalister som Kjell Almskog og Kjell Inge Røkke. Han kunne samle på vann med is, på samme måte som fjellklatrere samler på topper.

- Litt Lars Monsen
Til nå har han samlet rundt 100 vann, og det er det blitt bok av. 267 sider med tittelen «På skøyter i marka». I alt er 180 vann i skogene rundt hovedstaden beskrevet i detalj, sågar med terningkast.

- Du er åpenbart sprøyte skøytegal, Utgård?

- På en måte er jeg nok det. Når det nærmer seg null, følger jeg nøye med på gradestokken og været. Jeg har et knippe vann der jeg vet at isen kommer tidlig, sier Utgård.

I høst gikk han på skøyter første gang 10. november, og han går nå også, selv om gradestokken viser 7 pluss i Oslo-området. Det er på slike turer Utgård kjenner hovedpulsåra dunke mot strupehodet.

- Da kjenner jeg meg litt som Lars Monsen, rett nok i en annen målestokk. Da kjenner du villmarksfølelsen der du bor. Det er kjent, men miljøet er et annet enn du er ellers ferdes i. Du vet at det kan være risikabelt selv når du tar alle forholdsregler og har alt det nødvendige sikkerhetsutstyret.

- Å plassere 100 kg på syltynn is er real risikosport?

- Jeg har gått mye i alle år og kjenner isen. Menigmann anbefales å være mer tilbakeholden. 10 cm is er et greit utgangspunkt. Jeg går på 3-4 cm, men da må en være forsiktig og sjekke isen hele tida underveis, sier Utgård.

For knapt et år siden omkom skiløperen Ivar Formo da han gikk gjennom isen i Nordmarka. Utgård kaller ulykken tragisk. Samtidig er han opptatt av at ulykker ikke skal skremme folk fra å gå på skøyter på vann. Går du sammen med andre og har det riktige utstyret, mener Utgård at faren for ulykker er svært liten.

Selv har han bare gått gjennom isen et par ganger, og da var han vel forberedt. Han visste at isen var faretruende veik.

- Visst er jeg på kontoret
Blant de 180 vannene i boka sliter Utgård når han blir kommandert til å velge et favorittvann.

- Men Børtervann i Enebakk er fantastisk, med fem mil kystlinje, øyer og holmer. Her kan du gå en hel dag og utforske nye ting, sier Utgård, som også trekker fram Vansjø i Østfold som et skikkelig sekservann.

Det har hent at entusiasten har dratt på skøytetur før arbeidsdagen starter. Skøytegåingen har vært rekreasjon mellom rundene i Kværner-styret.

- Når noen har ringt, har jeg latt som om jeg har vært på kontoret. «Jeg har ikke papirene foran meg nå,» har jeg sagt.

Så har han samlet nok et vann.

Boka ble lansert onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere