RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klimabrudd på Stortinget

Sist oppdatert:
Opposisjonspartiene har brutt forhandlingene med regjeringspartiene om et klimaforlik.

- Vi har gitt beskjed til våre parlamentariske ledere om at vi ikke er i stand til å forhandle videre, fordi det ikke har vært noen bevegelse av betydning, sier miljøpolitisk talsmann Gunnar Kvassheim i Venstre til Nettavisen.

Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti har forhandlet i hele fem uker nå med regjeringspartiene om en felles plan for hva Norge skal gjøre for å få ned CO2-utslippene.

- Vi har fått noen innrømmelser når det gjelder regnskog og grønne sertifikater. Men elles har det ikke vært noen innrømmelser av betydning. Både SV og Sp har sagt at de ønsker drahjelp, men det er umulig å gi drahjelp til noen som ligger i den samme posisjonen hele tiden, sier Kvassheim.

Må ikke lytte
Nå blir det opp til de parlamentariske lederne i KrF, V og H å ta stilling til hva partiene skal gjøre videre. Men siden SV, Sp og Ap har flertall på Stortinget, trenger de tre partiene ikke å komme til enighet med opposisjonen om et klimaforlik. De rødgrønne kan gå inn for sin egen klimamelding, som opposisjonen slaktet da den ble lagt fram i juni. I meldingen tallfester ikke regjeringen nasjonale utslippsmål for 2020, men setter opp følgende mål:

1) Norge skal overoppfylle Kyoto-avtalen med 10 prosentpoeng

2) Norge skal innen 2020 redusere de globale utslippene tilsvarende 30 prosent av Norges utslipp i 1990.

3) Norge skal være karbonnøytralt innen 2050. Det vil si at alle gjenværende utslipp skal oppveies gjennom tilsvarende utslippsreduksjoner i andre land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere