RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

300 navn på korrupsjonsliste

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
300 personer ble navngitt i forbindelse med korrupsjonssaken i Forsvaret. Nå har Økokrim siktet 15.

Det var forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) som satte i gang arbeidet som resulterte i tirsdagens pågripelser. Nå er hun klar til å aksjonere mot sine egne før en eventuell tiltale eller dom foreligger.

LES OGSÅ: Statsrådens medarbeider siktet

- Det er klart det er alvorlig. Det er alvorlig for Forsvaret, og det er desto viktigere at vi har satt i gang prosessen og skal rydde opp, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen får bekreftet at Forsvarsdepartementet i sommer oversendte en rapport til Økokrim som inneholdt 300 navn på personer som kunne være involvert i korrupsjon.

Statssekretær Espen Barth Eide sier rapporten la grunnlaget for at Økokrim aksjonerte tirsdag.

- Det er vi som har tatt initiativet til hele prosessen, men det er ikke departementet som avgjør hvem som blir siktet, sier Barth Eide.

De 300
Han bekrefter at det var 300 navn på listen.

- Ja, men mange av disse er sjekket helt ut. En lang rekke personer har fått brev der det står at de er omtalt i rapporten, men at de ikke er under etterforskning, sier Barth Eide.

- Var de som nå er siktet, blant de 300?

- De er i summen av det materialet, og siktelsen er basert på materialet som er kommet i Dalseide-rapporten, sier Barth Eide.- Avgjørende med tillit
På listen var blant andre viseadmiral Jan Reksten og den suspenderte kontreadmiralen Atle Torbjørn Karlsvik.

Barth Eide vil ikke kommentere Rekstens fremtid som leder for Fellesoperativt hovedkvarter. Likevel understreker han at alle forsvarstopper til enhver tid må ha tillit.

- Folk må ha full tillit fordi de har nøkkelstillinger. Det er helt avgjørende, sier Barth Eide.

- Har Reksten nødvendig tillit?

- Vi kommenterer ikke enkeltsaker, sier Barth Eide.


Ba om ny rapport
I tillegg til Reksten og Karlsvik har Økokrim nå siktet 13 personer og selskaper for korrupsjon.

Økokrims etterforskning har sitt utspring i Dalseide 1 rapporten. Rapporten ble offentliggjort 20. juni 2006 og avslørte at en rekke bedrifter hadde brukt millioner av kroner for å smøre forsvarstopper i håp om gode kontrakter.

Les: Fikk millioner i smøring

Den nesten 200 sider tykke rapporten omhandlet en rekke turer til utlandet betalt av private firmaer, der forsvarstopper og konsulenter for forsvaret ble smurt. Den satte også fokuset på forsvarets omfattende bruk av konsulenter, samt konsulenters dobbeltrolle i forbindelse med Siemens-skandalen.

Konklusjonene var så alvorlige at Forsvarsdepartementet ba om en ny rapport.

- Dalseide 2-rapporten hadde det samme mandatet, men der var det Forsvarsdepartementet som var oppdragsgiver. Vi overleverte rapporten i 15. mai 2007, sier sorenskriver Nils Terje Dalseide til Nettavisen.

Mannen som ledet utvalget, ønsker ikke å kommentere innholdet i den andre rapporten da denne ennå ikke er offentlig. Årsaken til hemmeligholdelsen, er at Forsvarsdepartementet fremdeles jobber med å gjennomgå rapporten.

Disiplinærtiltak
Flere av de 300 navngitte personene har fått irettesettelser og andre disiplinære reaksjoner fra Forsvaret, selv om de ikke er siktet.

Espen Barth Eide vil ikke svare på om Reksten fikk disiplinærreaksjoner fra Forsvaret før Økokrim siktet ham.

Men parallelt med Forsvarets gjennomgåelse, har Økokrim drevet selvstendig etterforskning av saken. To måneder etter at Dalseide 2-rapporten kom, ble den oversendt i sin helhet til Økokrim.

15 personer og selskaper er altså siktet i saken. Siemens AS bekreftet onsdag at selskapet, samt styremedlem Hans Lødrup og direktør Frank Almaas også er siktet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere