RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror oljen vil løse seg opp

Foto: Kystverket
Sist oppdatert:
Oljeflaket etter utslippet på Statfjord-feltet beveger seg i nordøstlig retning.

StatoilHydro og Kystverket regner med at oljeflaket etter det enorme oljeutslippet på Statfjord-feltet onsdag vil løse seg opp og ikke nå land. Flaket er på vei nordøstover, mot Mørekysten, og befinner seg ved Snorre-feltet.

- Beregninger vi har fått fra Sintef viser at oljen trolig vil blandes ned i vannmassene og fordampe. Dette er beregninger, men dermed tror vi ikke vi vil se store oljepåslag på land, sier informasjonsrådgiver Ane Eide Kjæraas ved Kystverket til Nettavisen.

Observerte tynt flak
Observasjonsfly fra Kystverket har torsdag vært i lufta over Snorre-feltet der oljeflaket nå ligger.

De observerte et tynt oljeflak på omkring 100 kvadratkilometer, men dette er ikke et sammenhengende flak - mer som striper, skriver Kystverket på sin nettside. Det er ikke registrert noen emulsjon/opphoping.

Værforholdene i Nordsjøen har ikke endret seg. Det blåser sørvestlig vind, 20 meter i sekundet, bølgehøyden er på opp til seks meter, og det er dårlig sikt. Et såkalt værvindu fra cirka midnatt og fram mot morgentimene kan gi en mulig til å iverksette opphenting av olje, ifølge Kystverket.

150 kilometer vest for Florø
Utslippet - som er det største på norsk sokkel siden Bravo-utblåsningen i 1977, skjedde ved Statfjord A-plattformen onsdag formiddag. Etter å ha drevet nordøstover befinner utslippet seg torsdag ved Snorre-feltet, rundt 150 kilometer vest for Florø.

- Værprognosene tyder på at oljen ikke beveger seg mot land, sier informasjonssjef Vegard Stokset i StatoilHydro til Nettavisen torsdag morgen.

Han opplyser at det vil bli iverksatt mekanisk oppsamling så snart været tillater det.

Skal undersøke lekk ledning
Torsdag kommer spesialfartøyet «Edda Fonn» med en fjernstyrt miniubåt til feltet for å undersøke ledningen som ble benyttet da 4.000 tonn råolje strømmet ut i Nordsjøen under lasting fra en bøye til et tankskip.

Petroleumstilsynet (Ptil) besluttet onsdag å iverksette egen gransking for å finne årsakene til utslippet, som er det største på norsk sokkel siden Bravo-utblåsningen i 1977.

Anmelder StatoilHydro
Miljøvernforbundet varslet torsdag politianmeldelse av StatoilHydro etter oljeutslippet.

- Saken er så alvorlig at den må etterforskes av politiet, sier Jan-Hugo Holten i Miljøvernforbundet til NA24. Han forventer at også Statens Forurensingstilsyn vil kreve politietterforskning.

Tror flaket løser seg opp

Observasjonene fra fly og fartøy i området onsdag ettermiddag viste at oljeflaket hadde en utstrekning på 23 kvadratkilometer, skriver Kystverket på sine hjemmesider.

Fordi StatoilHydros beregninger viser at oljeflaket vil løse seg opp og ikke nå land, har Kystverkets fagfolk besluttet at de ikke vil benytte kjemisk dispergering av oljeflaket.

Kystverket har varslet de interkommunale forurensningsutvalgene langs kysten fra Stavanger til Stad og bedt dem være i beredskap.

Natt til torsdag har to fartøy fulgt oljeflaket. Observasjonene fra disse bekrefter at flaket beveger seg i nordøstlig retning. Fly fra Kystverket vil komme inn over området cirka 20 kilometer nordøst for Statfjord-feltet torsdag.

Aktuelle lenker:

StatoilHydro

Kystverket

Petroleumstilsynet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere