RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser politisk spill om Reksten

Foto: Øyvind Gravås, TV 2
Sist oppdatert:
Både forsvarsministeren og forsvarssjefen avviser at Jan Reksten har blitt kastet til Økokrim i forsvarsmaktkamp.

Han fikk sponset 6000 kroner under en golftur til Alicante med Siemens-topper. Sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) i Stavanger, viseadmiral Jan Reksten, sier han ikke kjente til sponsingen, og at han betalte pengene tilbake da han ble kjent med det.

Turen til Alicante ble kjent allerede under rettssaken mot tidligere kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik (50) tidligere i år. Likevel har ikke Forsvarsdepartementet reagert overfor Reksten før denne uken.

Torsdag trakk Reksten seg fra stillingen. Det skjedde dagen før han sannsynligvis ville blitt omplassert av forsvarsledelsen.

Les: Reksten trekker seg

Vil ha forklaring
Fredag sa Carl I. Hagen at han over nyttår vil ta initiativ til at Stortingets kontroll- og kontrollkonstitusjonen skal kreve forklaring på måten Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har håndtert saken.

Les: Krever svar etter Reksten-avgang

- At Reksten måtte gå på grunn av en bagatell av en misforståelse er søkt, sier Hagen til Nettavisen.

Flere sentralt plasserte kilder i Forsvaret har de siste dagene sagt til Nettavisen at Rekstens avgang handler om en bitter maktkamp i Forsvaret.

Uenigheter
Som sjef for Fellesoperativt hovedkvarter har Reksten ved flere anledninger gitt klar beskjed om sin uenighet i fagmilitære spørsmål. I motsetning til Leif Sverre Rosén har imidlertid denne kritikken kommet ad tjenestevei, og ikke gjennom mediene.

Artikkelen fortsetter under.

En av sakene han sa seg uenig i var å legge ned de nye Skjold-klasse MTBene. I tillegg var han kritisk til å flytte Fellesoperativt hovedkvarter fra Stavanger.

Reksten skal spesielt ha irritert på seg assisterende departementsråd i Forsvarsdepartementet, Morten Tiller. Forsvarssjef Sverre Diesen er en god venn av Tiller, og de to jobbet sammen i departementet før Diesen ble forsvarsjef.

- Riktig beslutning
Overfor Dagbladet avviser både forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjef Sverre Diesen at dette ligger bak.

- Dette har ingenting med saken å gjøre. At det er uenighet om saker skulle bare mangle. Grunnlaget for denne saken er funnene i Dalseide-utvalgets rapport og siktelsen fra Økokrim, sier Strøm-Erichsen.

I et brev til sine ansatte sier forsvarssjef Sverre Diesen at Reksten gjorde rett i å trekke seg. «Han har på denne måten bidratt til å skape ro rundt den videre etterforskningen og ikke minst har han bidratt til å skape ro rundt den delen av Forsvarets virksomhet som han selv har hatt ansvar for. Det er mitt håp at vi får en snarlig avklaring i disse sakene» skriver Diesen i brevet. Du kan lese det i sin helhet her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere