RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finansakrobat får ny sjanse

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Over to år etter at August Christian Mohr ble most i retten, og idømt seks års fengsel, får finansakrobaten en siste sjanse i en ny rettsmaraton.

Borgarting lagmannsrett brukte ett år på å beslutte at Mohr bør få sin sak vurdert på nytt.

8. mars 2004 stiller Mohr med advokat Per Danielsen ved sin side, etter at samarbeidet med advokat John Chr. Elden ble avsluttet. Ankesaken er berammet til hele fire måneder.

Stemplet som svindler

Utfordringen forsvarer-teamet står foran, er formidabel. Etter to og en halv måned i tingretten var dommerne ikke i tvil. I den 73 sider lange dommen radbrekkes tiltaltes troverdighet, og Mohr stemples som en notorisk svindler.

- Vi føler at vi har et mye bedre og riktigere utgangspunkt nå enn da saken stod for tingretten. Det ble en rotete rettssak, der man måtte ta ting på sparket etter hvert som ting dukket opp. Nå har vi fått lagt kortene på forhånd, sier advokat Per Danielsen til TV 2 Nettavisen.

- Mohr ser fram til å imøtegå tiltalen. Han får en fullstendig ny behandling der man stiller med blanke ark. Det blir et marathon-slag der de mest utholdende kan hente poeng, sier Danielsen.

Forsvarerhjelp i utlandet

Etter tingrettsdommen sa finansmannen til media at han ønsket en mer offensiv forsvarerstrategi og at han, oppsiktsvekkende nok, ville søke forsvarerhjelp i utlandet.

- Vårt advokatkontor skal takle hans behov, og det er ikke aktuelt med bistand fra utlandet, slår advokat Danielsen fast.

Økokrim har i løpet av flere år gjennomført en omfattende internasjonal etterforskning i saken med bevisopptak i fire verdensdeler. Mohr-saken omfatter 25 000 - 30 000 dokumenter. Da tingrettsdommen falt i januar 2002, hadde saken, ifølge Dagbladet, kostet om lag 11 millioner kroner. Flere nye bevisopptak kloden rundt, pluss ytterligere fire måneder i retten, gir betydelige påslag på regningen.

- I hvertfall i omfang er dette en av de største Økokrim-sakene, sier førstestatsadvokat Arnt Angell til TV 2 Nettavisen.

Ny etterforskning

Advokat Per Danielsen krevd nye etterforskningsskritt i saken.

- Økokrim har gjort visse nye bevisopptak som de ikke rakk før den første rettssaken og flere venter. Vi skal gjøre bevisoopptak i Sør-Afrika, USA, Spania og på Isle of Man. Det har skjedd en del ting i utlandet som vedkommer saken, og vi har fått tak i vitner som ikke fikk kontakt med da saken gikk for tingretten, sier Angell.

TV 2 Nettavisen har ikke lykkes i å få kontakt med August Christian Mohr.

Letters of credit

Oslo tingrett har dømt Mohr for omfattende økonomisk bedrageri og forsøk på bedrageri. Dommen utmålte en av norgeshistoriens strengeste straffer i bedragerisaker, seks års fengsel. Gjennom falske lånetilsagn - såkalte letters of credit - fra flere av verdens ledende og mest anerkjente forretningsbanker og ved å operere gjennom jukseselskaper skal han ha prøvd å lure investorer og banker verden over for svimlende 8 milliarder kroner.

Mohr hevdet imidlertid at både påtalemyndigheten og tingretten ikke har forstått hva hans forretningsvirksomhet går ut på.

Holdes unna næringslivet

Mohr er dømt til inndragning av 3,5 millioner kroner, samt til å betale fire millioner kroner i erstatning til dødsboet til en forretningspartner. Tingretten fradømte Mohr - for alltid - retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet.

«Mohr bør for fremtiden være ordinær arbeidstaker uten noen ledende stilling», konkluderte tingretten i sin knusende dom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere