Gå til sidens hovedinnhold

15-åringer går på pulver for å få den perfekte kroppen

Presset for å få den perfekte kroppen får unge helt ned i 15-årsalderen til å spise proteinpulver. Se video.

- Vi har veldig mange unge gutter som shaker masse og trener enormt mye, sier senterleder for Sats Langnes i Tromsø, Sylvi Bakkeby.

Hun forteller at senteret følger ekstra godt med den yngste medlemsmassen. For de er bekymret for enkelte.

Innehaver av Exolo, Lill-Jorid Andreassen, sier hun flere ganger har ringt bekymringsmeldinger til foreldre for å informere om at barna deres bruker proteinpulver.

- De er for unge. De skal lære seg å spise ordentlig mat. Dessuten er det unødvendig og det er en påkjenning for kroppen å få for mye protein, sier Andreassen.

LES OGSÅ: - Overforbruk er blitt vanlig blant mange som trener

Nordlys har vært i kontakt med flere lærere som vet at elever på ungdomskolen bruker proteinshake. Både gutter og jenter.

- Vi opplever at det er et voldsomt kroppspress blant ungdommene, sier Nina Kirkvik ved Grønnåsen skole.

Kroppspress

15-åringene Kristine Iversen, Helene Skogvang Pedersen, Margrete Sæter og Martine Rath Olsen har trent på treningssenter i flere måneder.

- Hvorfor trener dere?

- For å få drømmekroppen.

- Å bli fit.

- For å bli klar til sommeren.

De sier det er mye fokus på kropp blant ungdommene.

- Det er jo bra å trene. Og veldig artig. Man føler seg bra. Men det kan bli litt mye kroppsfokus, sier Margrete Sæter.

- Det virker som om man blir vurdert mer for hvordan man ser ut enn personligheten. Og det blir jo helt feil, sier Martine, som nylig har begynt med proteinpulver.

- Jeg har flere venninner som bruker det, men jeg tester det bare ut nå for å se hva det er, sier hun.

SE OGSÅ: Kjøper du proteinpulver?

- Mye informasjon

- Det er nok noen som bruker det utenom skolen, men vi har en klar holdning: Elevene skal ernære seg på vanlig norsk kost, ikke pulver, sier rektor på Norges Toppidrettsgymnas i Tromsø, Sture Grønli.

Skolen har ikke et forbud mot kostholdstilskudd, men fronter en restriktiv holdning.

- Vi følger Olympiatoppens anbefalinger. Og de er svært restriktig til kosttilskudd. Vi er opptatt av at elevene skal lære seg å lage sunn mat. Vi vil ikke at de skal velge lettvint-løsninger, sier Grønli.

- Det er en stor industri og elevene våre er veldig eksponert for det. Derfor er vi veldig opptatt av at de skal få mye kunnskap om dette, sier Inge Takøy ved Idrettslinja i Tromsdalen.

Blogger om shake

Mange bloggere, med lesere helt ned i 10-årsalderen, skriver om at de bruker proteinshake i kombinasjon med trening.

- Bloggverdenen appellerer til veldig unge. Og vi vet at mange bruker bloggene til produktmarkedsføring, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen.

Hun er ernæringsfysiolog i TheMaNutrion og foreleser blant annet ved Norges Idrettshøgskole.

- Det kan være vanskelig for lesere å avdekke hva som er reklame og hva som er sannhetsutsagn når bloggere forteller at de har prøvd et kosttilskudd og føler seg fantastisk. Mange tror de må bruke det for å bli så flott som bloggeren, sier Mathisen.

Slik er det ikke.

Risikerer å bli feilernært

- I utgangspunktet er ikke proteinshaker farlig. Men om man erstatter flere måltider med det, i håp om å bli slank og få definerte muskler, kan man bli feilernært, sier hun.

Hva skal foreldre gjøre dersom de oppdager at poden på 15 dytter i seg proteinshake?

- Som forelder står man ofte innmari svakt, men mitt råd er å involvere ungdommene i hvordan hele familien kan spise sunt - med vanlig mat, ikke pulver. La ungommene få være med å planlegge ukesmenyen. De må få spillerom og bli hørt. Kanskje kan man også sammen finne måter og enkelte anledninger hvor proteinpulveret inngår som et greit alternativ, slik at ungdommen føler seg møtt og ikke fullstendig overkjørt. Som for eksempel i en smoothie til felles kveldsmat eller frokost, der også mye frukt og bær inngår!

Lytt til ungdommen

Mathisen mener at ved å møte de unges ønske om et sunnere kosthjold, være engasjer, involvert og ta en del av deres interesse.

- Da har man jo også en mulighet til å bli sunnere selv, sier hun.

- Lytt til ungdommens ønsker og tanker, diskuter og evaluer hva de viktigste tiltake kan være. Kosttilskuddene er ikke beste løsning, men klan unntaksvis være alternativer i en hektisk hverdag.

En bar av og til

16-åringene Johanna Amundsen og Emma Solberg bruker ikke proteinshaker. Men de kjøper ofte en proteinbar etter trening.

- Det er fint å få tilført litt energi rett etter trening, men vi føler ikke at det er nødvendig. Verken med det eller shake.

Kommentarer til denne saken