Gå til sidens hovedinnhold

15 av 23 massasjesteder tilbyr sex: – Vi kan ikke snakke sånn. Du kan komme og prøve massasje først, så kan vi avtale

RB ringte 23 massasjesteder på Romerike for å undersøke hva som ble tilbudt.

(Romerikes Blad)

Hos 15 av totalt 23 massasjesteder fikk RBs journalist tilbud om sex, i tillegg til massasje, så lenge vi selv spurte om dette.

– Du kan komme å prøve, så avtaler vi noe, forteller en av kvinnene vi har vært i kontakt med, mens en annen svarer:

– Det må vi snakke om når du kommer. Når kommer du?

I løpet av helgen ringte RB til 23 av massasjestudioene på Romerike som tilbyr thaimassasje. Først spurte vi hva det ville kostet for en times massasje, mens vi deretter spurte om de tilbydde noe mer, slik som en «happy ending», som vil si onanering eller «full service», altså sex.

Kun fem av disse stedene svarte «nei». To av stedene ville ikke svare, mens det ved hele 15 av studioene ble bekreftet at de hadde tilbud, utover massasje.

Et av massasjestedene vi var i kontakt med, ønsket ikke å bekrefte over telefon at de drev med salg av sex.

– Tilbyr dere for eksempel «happy ending»?

– Vi kan ikke snakke sånn, du kan komme og prøve massasje først, så kan vi avtale.

Reklamerer på nettsted

Flere av kvinnene vi var i kontakt med reklamerer for massasje på et kjent nettsted for sexsalg. Til tross for at flere av annonsene er merket med «denne annonsen tilbyr ikke noen seksuelle tjenester, så vennligst ikke spør om det», så får RB et annet svar da vi tar kontakt.

– Det er 1.500 kroner for en halvtime med full pakke, forteller den ene, mens to andre kvinner vi kontakter ønsker at avtalen diskuteres videre på SMS:

«Hei, ser at du tilbyr massasje. Hva er prisen for én time?», spør vi, og får til svar at prisen er 600 kroner. Vårt neste spørsmål om det tilbys mer utover massasje er ikke på noen måte avvisende.

«Avtale på salongen takk», får vi straks til svar, mens en annen kvinne er mer direkte på dette spørsmålet og svarer «Jepp», kun noen sekunder etter at vi har sendt henne spørsmål om hun tilbyr tjenester utover massasje.

Trend på Østlandet

Trenden RB ser på Romerike er den samme som også Telemarksavisa og Drammens Tidende har omtalt den siste uka, etter at de har gjennomført lignende ringerunder.

I Grenland tilbød sju av åtte massasjesteder sex til TAs journalist, mens DTs journalist fikk tilbud om sex fra seks av ti steder de kontaktet. Til sammen var det 22 av 36 steder i Drammens-regionen som tilbød seksuelle tjenester.

RB har forsøkt å få en kommentar fra politiet i helgen, men foreløpig uten å lykkes. Tidligere har de likevel ikke lagt skjul på at sexsalg hos massasjestedene er en kjent problemstilling for dem.

I november var nemlig RB med da politiet gikk til aksjon mot en rekke thaimassasje-steder i daværende Skedsmo kommune.

– Vi har klare indikasjoner på at det faktisk foregår sexsalg på flere av disse stedene, uten at det per nå er tatt noen på fersk gjerning. Men vi har vært borti situasjoner hvor menn har løpt av gårde med buksene på knærne og kvinnen ligger naken under massasjebenken, fortalte avsnittsleder Audun Berg-Rollness i avsnitt for operativ utlending i Øst politidistrikt etter aksjonen.

Politiet avslørte da at de ikke overvåket sexmarkedet på Romerike tett, men at de ofte kom over slike saker i forbindelse med andre oppdrag, for eksempel voldshendelser og tips om ulovlig arbeidskraft.

– Det er absolutt ikke slik at det å kjøpe sex i dette distriktet er fritt fram. Det er stor mulighet for at politiet vil finne ut av det på en eller annen måte, for eksempel ved undersøkelser av andre beslag i straffesaker. Selvfølgelig er vi også aktive når vi får konkrete tips, påpekte Berg-Rollness.

– Stort problem

Leder Tore Skifjeld i Foreningen for Thaimassører i Norge, bekrefter til Romerikes Blad at dette er et stort problem på landsbasis – og på Romerike.

– Det er dessverre et problem at det er mange useriøse aktører på markedet. Det har gjort at bransjen har fått et dårlig rykte på seg, noe som er trist, sier han.

Dette medfører også at det er flere seriøse aktører som får spørsmål om de tilbyr seksuelle tjenester, opplyser foreningslederen.

Han blir ikke overrasket når RB forteller han resultatet fra gjennomgangen, og understreker at dette temaet bør bli prioritert fra myndighetenes side.

– Hva tenker du om at mange velger å tilby dette?

– Jeg tenker det er viktig å påpeke med en gang at det er mange som driver seriøst også. Dessverre ødelegger de useriøse for bedriftene som er seriøse, sier han, og understreker samtidig at det også er en utfordring at det er en overetablering av massasjesteder.

– Håpløs situasjon

– Det er også tilfellet på Romerike. Alle trenger penger og er det ikke gode nok markedsforhold må de gjøre andre ting. Da blir seksuelle tjenester en enkel måte å gjøre det på, og man flytter på grensene for å tjene de ekstra kronene, legger Skifjeld til.

Han antar at det er rundt 400 massasjestudioer i Norge. I foreningen har de rundt 300 medlemmer.

– I prinsippet blir man diskvalifisert fra foreningen dersom man tilbyr seksuelle tjenester – i alle fall hvis man er på eskortesider. Vi har diskvalifisert noen, men det er langt fra alle. Det er sånn at vi har ikke nok ressurser til å dra rundt til alle stedene i Norge. Dermed klarer vi ikke å gripe fatt i alt. Det er en håpløs situasjon, sier han.

Foreningen drives av han og kona Angkana Skifjeld. Den ble startet opp i 2013. Hun driver også KarmaThai Massasje & Spa i Skien.

Tidligere har Skifjeld kontaktet myndighetene for å få en dialog om problemet – uten å oppnå et møte. Han har ingen klar løsning, men understreker at det er behov for en plan som ivaretar kvinnene.

– Hva tenker du om at så mange velger å selge seksuelle tjenester?

– Nå er det ikke bare thaimassører som driver med den typen tjenester. Dette er et komplekst og stort problem i hele Norge, der det er behov for å se på lovverket, svarer Skifjeld.

– Samtidig er dette en utsatt bransje. Vi opplever til stadighet at de blir forhåndsdømt og diskriminert. Det er viktig at det ryddes opp. Vi forventer at våre medlemmer blir hjulpet og ikke bare utnyttet.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat