RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er løftebruddene

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Du må belage deg på nye år med kø og forsinkelser. En rekke vei- og jernbanestrekninger over hele landet får trolig ikke de bevilgningene de har blitt lovet. Sjekk hvilke her.

REGJERINGS-KVARTALET (Nettavisen): Du må belage deg på nye år med kø og forsinkelser.

Les også: Raser mot Avinor
Les også: Gardermoen sprenges
Les også: Sandberg: - Dette er uforsvarlig

For dersom det ikke skjer noe dramatisk, vil en rekke vei- og jernbanestrekninger miste bevilgningene de i utgangspunktet var blitt lovet av politikerne. Forslaget til Nasjonal Transportplan (NTP) som ble lagt fram torsdag, er dyster lesing for alle togpendlere og bilister.

De neste årene skal vedlikehold av jernbanenettet prioriteres - og det betyr langt mindre til nye prosjekter. Prosjektet Manglerudtunnelen på E6 må få tilført en stor ekstrabevilgning for å bli realisert, det samme gjelder E18 ved Sandvika.

Les også: Du må betale veiene selv

Dobbeltspor på jernbanestrekningen Holmestarnd-Nykirke er foreslått bortprioritert, mens dobbeltspor på strekningen Oslo-Ski krever en stor ekstrabevilgning for å bli realisert.

Nettavisen har laget en komplett oversikt over vei- og jernbaneprosjektene som er foreslått lagt på is.Se lista her:

- Meget dramatisk og uforsvarlig, er Per Sandbergs reaksjon til forslaget til NTP. Han er leder av transportkomiteen på Stortinget.

Hva synes du om å legge en rekke vei- og jernbaneprosjekter på is? Si din mening og delta i debatten nederst i saken.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete innrømmer at forslaget om å vedlikeholde jernbanen på bekostning av nye prosjekter, er kontroversielt.

- Det kommer helt sikkert sterke reaksjoner på det, sier Navarsete til Nettavisen.

- Jeg tror det er viktig å vente og se til hvordan dette blir til slutt. Det viktige nå er å få en diskusjon på behovet. Jeg håper jo på en stor offentlig debatt om dette, legger hun til.

Navarsete påpeker også at det vil komme endringer i forhold til det forslaget som nå er presentert.

- Nå skal dette gjennom en stor politisk prosess, sier Navarsete. - Jeg tror det blir en del forandringer, men hvordan rammene og fordelingene til slutt blir er for tidlig og si, sier hun.

ANDRE AKTUELLE SAKER:

Gardermoen sprenges

Flyturer som svir

Navarsete har et støyproblem

Raser mot Avinor

Sandberg: - Dette er uforsvarlig

Jernbanedirektør Steinar Killi er klar på at det mangler mye penger for å komme i mål.

- Dersom vi skal gjennomføre de prosjektene som er vedtatt i nåværende NTP for perioden 2006 til 2009, og i tillegg ta høyde for nye sikkerhetskrav og satse på doblet godstrafikk innen 2020, må vi ha en ramme på cirka 40 mrd. kroner totalt over en 10-årsperiode, sier Killi til Nettavisen.

207157

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere