RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

AFP-krav på 12 milliarder kroner

Sist oppdatert:
LOs krav om AFP-pensjon fra 62 år vil koste flesk.

- Røfflig kan man si at man snakker om en fordobling av utgiftene, altså omtrent 12 milliarder kroner, sier seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning til Nettavisen.

Det er to årsaker til den enorme økningen. Den ene årsaken er at pensjonsforliket mellom partiene i Stortinget innebærer at alle skal kunne gå av med pensjon når de er 62 år.

- I dag er det få som benytter seg av AFP-ordningen. Den andre årsaken er at det blir stadig flere eldre. Derfor framstår ikke AFP-kravet som veldig realistisk, sier Røed.

LO truer med storstreik til våren som «ingen har sett maken til» på grunn av kampen for Avtalefestet Pensjon (AFP).

Dypt uenige
Jens Stoltenberg har gitt opp håpet om at Regjeringens AFP-utvalg skal bli enige om en pensjonsavtale. Samtidig har LO varslet at AFP-saken er deres fremste kampsak i vårens lønnsoppgjør.

Problemet med AFP-ordningen er at den strider mot prinsippet i Stortingets pensjonsforlik. Nemlig at det skal lønne seg å stå lengst mulig i jobb.

Staten dekker 40 prosent av de årlige utgiftene til pensjoner, eksklusive AFP-tillegget, for 64-, 65- og 66-åringer. De øvrige utgiftene dekkes av arbeidsgiveren. I 2006 tok 18,9 prosent av befolkningen mellom 62 og 67 år ut AFP-pensjon.

- To modeller
Mye tyder på at arbeidstakerorganisasjonene vil la folk velge to forskjellige typer AFP. Man kan da velge mellom høy AFP uten retten til å arbeide ved siden av, eller en lav AFP med full rett til å arbeide.

- Vi er positive til å utrede en slik modell. Nøkkelen til en løsning kan ligge der, sier Tore Eugen Kvalheim, leder i Yrkesorganisasjonene Sentralforbund (YS), til Aftenposten.

Også LO-leder Roar Flåthen har uttalt seg positiv om to spor i AFP. Men to slike modeller vil fortsatt underkrage intensjonen med det nye pensjonssystemet som nå er ute på høring. Derfor er arbeids- og inkluderingsminiser Bjarne Håkon Hanssen (Ap) imot løsningen.

En annen aktuell modell er å innrette AFP mot grupper som trenger det mest.

-Størrelsen av tilleggene kan da avhenge av hvor lenge en har vært i arbeidslivet, sier Røed til Nettavisen.

Det kan også være aktuelt å gjøre AFP-pensjonen avgrenset. En slik ordning vil være mer rettferdig for de med kortest levealder fordi dette ofte er personer med lav lønn som betaler pensjonen til de med høyere lønn son lever lenger.

- Altfor kostbar
Røed advarer fagbevegelsen mot å gå for hardt ut i AFP-saken.

- Hvis LO ønsker en varig og trygg AFP-ordning, er det avgjørende at den blir tilpasset pensjonsreformen. Når den store eldrebølgen kommer, blir AFP altfor kostbar, sier han.

Seniorforskeren mener dessuten at LO nå har et godt utgangspunkt for å forhandle om AFP.

- Hvis saken blir stemt ned i en uravstemning i LO kommer en i en vanskelig situasjon. Det er realistisk at saken da blir utsatt og at man forlenger den eksisterende avtalen ett år til. Men klimaet for å få til noe nå er god på grunn av en velvillig regjering og god økonomi. Det kan endre seg, advarer han.

- Taper 127.000 kroner
Fagforeningsaksjonen «Forsvar Afp» mener at framtidens 62-åringer kan tape opp til 127.000 årlig hvis AFP-ordningen stoppes. Har du en årslønn på 500.000 kroner i året, blir tapet ved å gå av som 62-åring 98.818 kroner, mener «Forsvar AFP». Bjarne Håkon Hanssen (Ap) mener på sin side at en person med en årlig pensjon på 160.500 kroner vil tape 90.000 kroner i året livet ut hvis en går av med pensjon når en er 62 år.

Les også:- Taper 127.000 kroner årlig

Les også:Fjern AFP-ordningen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere