RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staff meldt død på Nettby

Sist oppdatert:
- Å se en kiste sånn ... Jeg vet jo at jeg selv ikke er oppi den, men det er spesielt, sier Staff.

- En kan undres litt over at en nettside som VGs er så fjern fra virkeligheten at noe sånt som dette kan skje. Det er en trussel og jeg har fått flere av dem i det siste. De har blitt mer alvorlige og det er mange. Jeg har fått flere sms-er som er ganske like i innhold. Der fremgår det at «en dag treffer jeg deg» og det er ganske liten tvil om hva som skjer da. Truslene er mer markerte nå. Men at min død annonseres med et bilde av en kiste er et skritt videre.

Det er høyesterettsadvokat Tor Erling Staffs reaksjon på innlegget på VGs Nettby. Der står det «Tor Erling Staff er død». Under overskriften er det et bilde av en hvit kiste. Og det er ikke det eneste stedet på Nettby der forsvarsadvokaten hetses.

Gruppetrakassering
Et søk etter Tor Erling Staff i Nettbys gruppekatalog viser at det er flere grupper som kommer med dødstrusler mot Staff. Også generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund reagerer på det som har blitt lagt ut på VGs Nettby.

- Selv om jeg er stor tilhenger av ytringsfriheten og mener den må kunne strekkes langt, mener jeg denne typen innlegg er langt utenfor presseetikkens rammer. Det går et viktig skille mellom ord og trusler, og dette er ikke bare en smakløshet. Det er en ytring som kan oppfattes som en drapstrussel, og jeg regner med at VG fjerner det så fort de blir klar over at det ligger der, sier Kokkvold.

- Tor Erling Staff må tåle noe etter å ha uttalt seg så politisk ukorrekt som han har gjort, og det tror jeg han gjør også, men han skal ikke finne seg i å bli utsatt for drapstrusler, sier Kokkvold.

Skadepotensial
Tor Erling Staff sier til Nettavisen at han ikke kommer til å politianmelde truslene. Han har heller ikke foretatt seg noe for å bedre egen sikkerhet.

- Jeg ser på dette som en del av ytringsfriheten, selv om dette ikke er lovlige ytringer. Det er vel folk som mener at jeg har uttalt meg for ekstremt og så vil de ta igjen. Men å se en kiste sånn ... Jeg vet jo selv at jeg ikke er oppi den. Det er spesielt, sier Staff.

- Føler du noe ubehag eller redsel i forbindelse med truslene?

- Dette er ikke den greieste meldingen å lese på nettet. Men det er interessant i forhold til debatten som pågår nå om nettdebatter. Jeg har ikke noe veldig klart standpunkt i den saken, men nettdebatter er et våpen med betydelig skadepotensial. Og hadde noe som dette skjedd i en papiravis, så ville en redaktør ringt og beklaget. Her har ikke jeg fått noe som helst slags budskap fra Norges største avis om det inntrufne, sier Staff.

Får skrivenekt
Leder for Nettby.no, Rune Røsten, sier han ikke har noen umiddelbare planer om å kontakte Staff for å beklage det inntrufne.

- Dette er ikke noe vi setter pris på, men vi har 100.000 grupper og 620.000 medlemmer. At det kommer noe vi ikke liker noen ganger, må vi være forberedt på. I dette tilfellet dreide det seg om en bruker som ønsket å få større trafikk til sin egen profil. Han har nå fått skrivenekt for en periode, sier Røsten til Nettavisen.

Han sier videre at saken med Staffs dødsbudskap ikke lå ute i mer enn ti minutter før det ble fjernet. Det lå imidlertid ute lenge nok til at Nettavisen fikk tatt en print-screen av innlegget. Andre grupper som truer Staff på livet har derimot ligget ute siden midten av januar.

- Det jeg kan si er at Nettby har det mest velutviklede apparatet for å luke ut denne type innlegg i Norge, vi kaller det mineryddeapparatet, men vi jobber kontinuerlig med å bli bedre på dette, sier Røsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere