RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredsprisvinner i kunstig koma

(EBU)
Sist oppdatert:
Unntakstilstand innført på Øst-Timor etter kuppforsøk.

Øst-Timors president Jose Ramos-Horta ligger i kunstig koma etter å ha blitt kritisk skadd i det som trolig var et mislykket kuppforsøket mandag morgen.

Det er innført unntakstilstand i landet, og Australias statsminister kevin Rudd har lovet å sende flere soldater for å opprettholde stabilitet i landet, melder Reuters.

Les også: Fredsprisvinner skutt i magen

Se video på TV 2 Sumo der presidenten ankommer sykehuset:(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

215371

Skutt i magen
Ramos-Horta ble såret da opprørssoldater gikk til angrep mot huset hans i Dili. Han ble truffet av to skudd i magen. Ramos-Horta er mandag formiddag fløyet til Australia for medisinsk behandling. Han skal være kritisk skadd, og er lagt i kunstig koma i respirator, melder Reuters.

- Han har skader i mage og nedre bryst. Det er alvorlige skader, særlig det i brystet, sier lege Len Notaras ved sykehuset i Darwin.

Angriperne skjøt fra to biler som kjørte forbi Ramos-Hortas hus 04.00 mandag morgen lokal tid. En sikkerhetsvakt ble drept i angrepet. Det ble også skutt mot huset til statsminister Xanana Gusmao, men ifølge CNN ble ingen såret i dette angrepet.

Mulig kuppforsøk
Den ettersøkte opprørslederen Alfredo Reinado ble drept da Ramos-Hortas sikkerhetsvakter skjøt tilbake. I november truet Reinado med å bruke vold mot regjeringen med mindre de oppfylte et sett med krav fra opprørerne. I 2006 gjorde han opprør sammen med en gruppe soldater.

Mandagens angrep på president og statsminister var trolig et mislykket kuppforsøk.

FN-soldater er utplassert i landet, men sikkerheten i hovedstaden ble overført til timoresisk politi denne måneden.

Se videoreportasje om opprørerne:

215370

Fredsprisvinner
Øst-Timor ble først uavhengig i 2002 etter flere tiår under Indonesia. Ramos-Horta var en profilert forkjemper for Øst-Timors selvstendighet, og i 1996 ble han sammen med biskop Carlos Filipe Zimens Belo tildelt Nobels fredspris for sin motstand mot det indonesiske styret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere