RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Festet hos hverandre

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Statsråd Manuela Ramin-Osmundsen og nyutnevnt barneombud Ida Hjort Kraby har vært på fest hos hverandre minst to ganger.

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) må tåle kritisk søkelys på utnevnelsen av nytt barneombud. Høyres Per-Kristian Foss vil ta saken opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen etter at det ble kjent at Ramin-Osmundsen og nyslått barneombud Ida Hjort Kraby er bekjente.

VG skriver tirsdag at Ramin-Osmundsen og Hjort Kraby minst to ganger har vært på fest hjemme hos hverandre. Statsråden bekrefter overfor avisen at Hjort Kraby ble invitert til en privat feiring i hennes hjem da hun ble utnevnt til toppsjef i Utlendingsdirektoratet i 2006.

- Stort selskap
Ved en annen anledning, for om lag seks år siden, var Ramin-Osmundsen gjest i det hun omtaler som et «stort selskap» hjemme hos Hjort Kraby.

Overfor Aftenposten bekrefter Ramin-Osmundsen at de to deltar i et uformelt nettverk av kvinnelige jurister, men hun vil ikke si hvem andre som er med.

- Det er ikke hemmelig, men jeg synes ikke det er noe jeg behøver å si noe mer om, sier hun til avisa.

I en e-post til VG sier Ramin Osmundsen at de to er bekjente, men ikke omgangsvenner.

Sparket Hjermann
Saken er ekstra kontroversiell fordi flere sentrale personer kritiserer begrunnelsen for at statsråden vraket psykologen Reidar Hjermann til fordel for juristen Ida Hjort Kraby.

Utnevnelsen har også satt fart på diskusjonen om hvorvidt det er departementet som bør utnevne barneombudene. FNs barnerettighetskomité har påpekt at ombudet er for lite selvstendig fordi det er underlagt et departement. Statsråden har oppgitt som begrunnelse at hun ønsker et barneombud som har større kompetanse på barns juridiske rettigheter enn Hjermann. Men det nye kvalifiseringskravet ble ikke omtalt i utlysningsteksten. Barneombudets kontor har også utvidet antallet jurister til tre de siste årene.

- Båndtvang er båndtvang
Nå kaller barnepsykolog Magne Raundalen og professor Torleiv Ole Rognum prosessen mot Hjermann som en «nærmest nedverdigende skandalisering».

- Statsråden kan selvsagt mene at Hjermann er ubrukelig, men da må hun i åpenhetens og anstendighetens navn liste opp og begrunne de anklager hun har å anføre. Det har hun ikke gjort så langt, skriver de i en kronikk i Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere