RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lege lurte kvinner med Downs i døden

Sist oppdatert:
Sykehusdirektør arrestert etter at han skal ha rekruttert kvinner med Downs syndrom til å gjennomføre selvmordsangrep.

Fredag 1. februar ble Bagdad rammet av to velkoordinerte selvmordsangrep. Over 70 mennesker ble drept og 150 skadd i angrepet som er det verste på flere måneder.

To kvinner med Downs syndrom ble lurt til å bevege seg inn på to markeder i Bagdad. Den ene ble ustyrte med en selvmordsvest, mens den andre hadde en ryggsekk fylt med sprengstoff. Deretter ble sprengladningene i ryggsekken og selvmordsvesten detonert med fjernkontroll.

Rekruttert av al-Qaida
Søndag ble den fungerende sykehusdirektøren ved Bagdads mentalsykehus al-Rashad arrestert av amerikanske og irakiske styrker. Han er mistenkt for å ha rekruttert de to kvinnene til å utføre de kaldblodige selvmordsangrepene på oppdrag fra al-Qaida.

- De arresterte den fungerende direktøren og anklaget ham for å samarbeide med al-Qaida ved å rekruttere mentalt syke kvinner til å utføre selvmordsangrep, sier en sykehuskilde til The Times.

Den forrige sykehusdirektøren Ibrahim Muhammad Agel ble drept av væpnede menn på motorsykler like før jul i fjor. Myndighetene tror at han ble drept fordi han nektet å samarbeide med al-Qaida.

Saumfarer sykehusene
Amerikanske tjenestemenn i Irak mener at al-Qaida saumfarer landets sykehus etter mentalt syke pasienter som kan brukes i terrorangrep.

- Vi har gode grunner til å tro at dette ikke er første gangen de har rekruttert mentalt handikappede individer, sier en amerikansk tjenestemann til avisen.

Amerikanske myndigheter tror at al-Qaida benytter seg av mentalt syke pasienter fordi de vil være i stand til å komme seg nær målet uten å vekke oppsikt.

- Ved å være kvinner kan de komme seg nærmere målet med mindre sjanse for å bli stoppet og ransaket. Ved å være mentalt svekket, så har de mindre sjanse til å ta en rasjonell vurdering av det de blir spurt om å gjøre, sier han.

Mangler selvmordsbombere
Videre så tror det amerikanske forsvaret at al-Qaida benytter seg av mentale pasienter fordi det er blitt vanskeligere å bevege seg rundt ubemerket i hovedstaden på grunn av alle kontrollpostene. I tillegg er strømmen av utenlandske selvmordsbombere til Irak avtatt.

Antallet på bilbomber i Bagdad har avtatt betraktelig det siste året. I mars i fjor var det 112 bilbombeangrep mot 27 forrige måned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere