RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal knuse hatvold

Sist oppdatert:
Utvidet lov skal gi ekstra beskyttelse til homser, lesber, jøder og mørkhudede.

(iOslo.no) Justiskomiteens medlemmer, med unntak av Frp-representantene, har nå lagt frem et forslag om endring av straffelovens paragraf 77. Endringene er allerede banket gjennom av Odelstinget, og vil bli endelig godkjent av Lagtinget en av de nærmeste dagene.

Straffes hardere
Endringene i paragraf 77 innebærer at hatmotivert vold mot homofile, lesbiske, transpersoner, jøder, muslimer og folk med annen etnisk opprinnelse skal straffes hardere enn annen vold. Dette kan gjøre det litt lettere for homofile par å leie hverandre på gata, uten å være redd for å bli banket opp av fremmede.

Når Lagtinget har godkjent lovendringen, vil paragraf 77 inngå i den nye straffeloven som mest sannsynlig vil tre i kraft rundt 2010.

- Det gir en ekstra beskyttelse til utsatte grupper. Det kan være legning, etnisitet eller religion. Det at vi gir et ekstra vern er et viktig skritt på veien til et samfunn der folk kan leve i trygghet, sier justiskomiteens leder Anne Marit Bjørnflaten (Ap) til iOslo.no.

Bjørnflaten forteller at dette vedtaket er et resultat av en 30 år lang kamp for menneskers rett til å kunne leve fritt og trygt i Norge.

- Jeg synes dette er utrolig viktig, og jeg kan ikke skjønne at ikke Frp er med på dette, sier hun.

Ikke Frp
For Frp-medlemmene i komiteen ønsket ikke å beskytte de utsatte minoritetene.

BANKET OPP: Karl Magnus Nyeng satt på trikken i 2006 da en innvandrergjeng angrep ham fordi han var homofil. Ingen hjelp ham.

«På samme måte som disse faktorene ikke skal tillegges vekt hos gjerningsmannen bør de ikke tillegges vekt hos offeret. Disse medlemmer er meget skeptisk til at man i lovs form i stadig større grad tillegger slike faktorer betydning. Dette vil kunne innebære en forskjellsbehandling av gjerningsmann og offer på bakgrunn av faktorer de fleste demokratiske rettsstater finner irrelevant,» er Frps merknader til forslaget.

Høyre-medlem i justiskomiteen, André Oktay Dahl, gleder seg over komiteens arbeid for voldsutsatte grupper:

- Vi står sammen med regjeringspartiene når det gjelder dette. Jeg er glad for at flertallet, med unntak av Frp vedtok skjerpede omstendigheter, sier Dahl til iOslo.no.

Mer penger til politi
Han påpeker derimot at ingen må tro at alt nå bli bra med en gang fordi straffeloven skal beskytte minoritetene bedre.

- Det er viktig at man får det på plass, men jobben er jo ikke ferdig. For vi skal sørge for at disse straffebestemmelsene håndheves, også. Nå må det bevilges midler til instansene som håndhever lovene, sier han og minner oss om Høyres store sak: Mer penger til politiet.

FORNØYD: Håkon Haugli (Ap) i bystyret er svært fornøyd med at Stortinget endelig har fått til en lov som tar beskyttelsen av utsatte minoriteter på alvor.

Dette er også en stor dag for bystyrerepresentanten Håkon Haugli (Ap). Han har stått på barrikadene for minoritetene i Oslo, og er også leder av den mektigste samlingen av homofile i Norge: Homonettverket i Arbeiderpartiet.

I en e-post til iOslo. nos journalist skriver han følgende som reaksjon:

«Hatkriminalitet er et angrep på retten til å være og tenke annerledes, og dermed på selve kjernen i demokratiet. I den nye lovgivningen ligger det et signal om at vi som samfunn ikke aksepterer ideologisk/hatmotivert kriminalitet. Etter vår oppfatning er dette svært gledelig. Og det er trist - men ikke uventet - at Frp går imot.»

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere