RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ramin-Osmundsen går av

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Barne - og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) går av.

- Det er ministeren selv som har bedt om å fratre, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Les også:Ida Hjort Kraby trekker seg

Årsaken er at statsråden ikke har fortalt statsministeren alt som han burde vite om hennes utnevnelse av barneombud Ida Hjort Kraby. Statsråden tok kontakt med Stoltenberg torsdag morgen og fortalte at det var nye opplysninger i saken.

- Den 3. januar møtte jeg Anne Lise Ryel. Hun er en bekjent av både meg og Ida Hjort Kraby. På spørsmål om Kraby var aktuell som barneombud, var jeg uforsiktig nok og fortalte at Ida Hjort Kraby hadde trukket seg. Jeg sa samtidig at det var synd og at hun var en god kandidat, sier Ramin-Osmundsen.

- Det var ikke ment som en oppfordring om å søke, men jeg ser likevel at det kan ha vært en, sier Ramin-Osmundsen.

- Hvorfor fortalte du ikke om dette før?

- Når jeg ser i ettertid, ser jeg at jeg har vært under sterkt press, men jeg burde sagt tidligere, sier Ramin-Osmundsen.

- Føler du at du har løyet?

- Jeg føler at jeg ikke har brakt all den informasjonen som jeg burde bringe. Jeg har forsøkt å konstruere min kontakt med Ida Hjort Kraby og i dag tok jeg konsekvensen av det jeg har gjort. Jeg foretok en feilvurdering da jeg ikke informerte om samtalen med Ryel.

Ryel gikk videre med informasjonen som hun fikk fra statsråden til Kraby. Og dagen etter gjenopptok Kraby sin jobbsøknad som barneombud. Denne informasjonen ga altså ikke statsråden til statsministeren før de gikk til den felles pressekonferansen onsdag kveld.

(artikkelen fortsetter under videovinduet)
217557

Kraby trekker seg
Like etter at barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen trakk seg på en pressekonferanse torsdag, ble det klart at det påtroppende barneombudet Ida Hjort Kraby også trekker seg.

- Det er ikke med lett hjerte jeg trekker en slik konklusjon. Men ut fra en helhetlig bedømmelse av hva som nå tjener Barneombudet som institusjon, har jeg kommet til at den er riktig, sier Kraby i en pressemelding.

- Det er viktig at barneombudet nyter allmenn tillit og at det ikke hersker noen tvil om ombudets uavhengighet. Barneombudet skal til enhver tid være tydelig på å kunne utfordre myndighetene. Jeg har selv vært fullt ut innstilt på å fylle denne rollen.

- Jeg har imidlertid nå kommet til at barneombudet som institusjon og arbeidsplass er best tjent med at jeg ikke tiltrer i stillingen som barneombud. Barneombudet må tåle støy og konflikter i det offentlige og politiske rom, når det skal slåss for barns interesser.

Kraby skriver videre at Barneombudet må tåle støy og konflikter i det offentlige og politiske rom, når det skal slåss for barns interesser.

- Men Barneombudet er ikke tjent med at det overhodet stilles spørsmål ved legitimitet og uavhengighet. Jeg ser det derfor som riktigst at regjeringen og Barne- og likestillingsdepartementet stilles fritt til å gjøre en ny vurdering og en ny prosess for å ansette barneombud, sier hun.

Hjermann som nummer to
Personlig rådgiver Kari Stenquist for barneombud Reidar Hjermann, som etter planen skulle gå av i april, sier at barneombudet registrerer det som har skjedd.

- Vi må avvente hva regjeringen gjør videre i saken. Vi fortsetter våre prosjekter inntil vi får andre beskjeder, sier Stenquist til Nettavisen.

Reidar Hjermann står innstilt som nummer to på den nye åremålstillingen som barneombud, men Stenquist vet ikke hva som skjer videre med ansettelsen av nytt barneombud.

Ramin-Osmundsen trakk seg torsdag etter flere dager med mediestorm og sterk kritikk for hennes bekjentskap til Kraby. Statsråden innrømte på en pressekonferanse at hun ikke hadde informert Jens Stoltenberg om en samtale hun hadde med en felles bekjent av Ida Hjort Kraby. Dermed måtte hun trekke seg.

Enormt nederlag for Stoltenberg
Avgangen er et enormt nederlag for både Stoltenberg og Ramin-Osmundsen. Det er bare ett døgn siden statsministeren sammen med sin statsråd kalte inn til pressekonferanse og forsikret at hun hadde hans og regjeringens tillit. Det er også bare tre måneder siden at Karita Bekkemellem ble sparket og Ramin-Osmundsen overtok. Da ble hun den første ministeren med minoritetsbakgrunn i Norge.

- Hun selv tok kontakt meg (torsdag morgen, red.anm). Jeg gir henne anerkjennelse for det. Men det er en informasjon som jeg burde hatt tidligere, sier Stoltenberg.Jeg har hele tiden vært opptatt av at all informasjon skal komme frem, og derfor mener jeg at informasjonen som kom frem i morges, burde vært kommet frem, sier Stoltenberg.

- En ny minister må gå gjennom ansettelsen som er gjort, men det er klokt nå at vi tar en ting av gangen. Dette kommer vi tilbake til, sier Stoltenberg.

Fra fredag etter statsråd er ikke Ramin-Osmundsen lenger medlem av regjeringen. Dermed faller grunnlaget for den åpne høringen som flere partier på Stortinget torsdag gikk inn for, bort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere