RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kosovo holder ekstraordinært møte

Sist oppdatert:
Kosovos statsminister har kalt parlamentet til et ekstraordinært møte for å erklære provinsen som uavhengig.

Statsministeren Hashim Thaci har satt i gang prosessen som vil resultere med Kosovos uavhengighet fra Serbia i løpet av søndag ettermiddag. I formiddag kalte han inn parlamentet til et ekstraordinært møte for å stemme over uavhengigheten, melder BBC. Møtet startet kl. 15.00 norsk tid, og ved 16-tiden vil Europa få en ny stat.

Kosovo får bred støtte fra EU-land og USA, men steget blir kjølig mottatt av Serbia og Russland.

Frykter bråk
Det er knyttet stor spenning til hva som vil skje etter at Kosovos uavhengighet er et faktum. Mange frykter at det vil bryte ut kamper mellom serbere og kosovoalbanere.

Kosovoalbanere startet feiringen av uavhengigheten allerede lørdag og veivet med albanske flagg til lyden av bilhorn og musikk i hovedstaden Pristina. Kosovoalbanerne har også hengt opp plakater på veggene hvor de uttrykker sin takknemlighet overfor støtten fra USA, Storbritannia og andre EU-land.

Demonstrasjoner
Samtidig har det vært store demonstrasjoner i Beograd hvor serbere protesterer mot Kosovos løsrivelse fra Serbia.

Blant serbere flest blir en selvstendighetserklæring møtt med sinne og fortvilelse. Serbia leverte lørdag en formell protest mot at EU har gitt grønt lys for å sende 2.000 politifolk, dommere og jurister til Kosovo. Serbiske og russiske myndigheter sier de anser beslutningen som ulovlig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere